Dieťa sa narodilo s anomáliou, o ktorej máme extrémne málo dochovaných záznamov.Unsplash/christian Bowen/
StoryEditor

Dieťa sa narodilo bez konečníka a s dvoma pohlavnými údmi. Doposiaľ je na svete známych len sto takýchto prípadov

mor01.05.2023., 09:00h

V odborných medicínskych kruhoch sa táto anomália nazýva diphallia. A v extrémne ojedinelých prípadoch sa dieťa narodí nie len s údom naviac, ale aj bez konečníka.

Lajkuj Brainee.sk na

Dieťa sa narodilo v Pakistane a má dva úplne „normálne“ a funkčné penisy. Tento zriedkavý jav sa nazýva diphalia, ako uvádza článok publikovaný v časopise International Journal of Surgery Case Reports, informuje Lad Bible

Pričom konkrétne jeden z údov je o centimeter dlhší než druhý. Lekári dodali, že má jeden močový mechúr pripojený k dvom močovým rúram, čo znamená, že dieťa je schopné močiť z oboch penisov naraz. 

Rýchly prevoz do nemocnice

Rodičia dieťaťa si tieto defekty všimli krátko po jeho narodení. Došlo k tomu aj napriek faktu, že v rodinnej anamnéze nemali žiadnu abnormalitu tohto druhu. 

image

VIDEO Ľudská baterka. Srb ohromuje vedcov, dokáže viesť 20-tisíc voltový prúd bez toho, aby niečo cítil

Novorodenca rýchlo previezli do detskej nemocnice v Pakistanskom inštitúte lekárskych vied na ošetrenie. Okrem toho sa chlapec totiž narodil aj bez konečníka; chirurgovia tak pri kolonoskopii otvorili ľavú dolnú stranu brucha, aby dieťa mohlo vylučovať stolicu. 

Po dvoch dňoch novorodenca prepustili z nemocnice a čaká ho následná operácia. Doteraz bolo zaznamenaných len 100 prípadov diphallie. 

Prvý prípad sa datuje do roku 1609, keď ho ohlásil švajčiarsky lekár Johannes Jacob Wecker, keď narazil na mŕtvolu s týmto stavom. Podľa Medical News Today môže týmto defektom trpieť jeden z piatich až šiestich miliónov narodených detí.

image

Muž za desať minút vypil 12 energeťákov. Najväčšia chyba v živote, jeho pankreas začal požierať sám seba

Problémy majú celý život

Okrem diphallie majú pacienti s týmto stavom aj rôzne súvisiace nepravidelnosti, vrátane rázštepu v miešku, žiadne uretry v penisoch, abnormálne srdcové svaly, dva močové mechúre a nepravidelné umiestnenie miešku.

Absentujúci konečník nepatrí medzi jednu z hlavných nepravidelností spojených s diphalliou. Nie je ani známe, prečo k tomu stavu dochádza; lekári však zistili, že u tých, ktorí ňou trpia, je vyššia úmrtnosť.

Minulý rok sa dieťa v Brazílii dostalo na titulky, keď sa narodilo so spomínaným ochorením - lekári mu totiž odrezali jeho penis (ten väčší, keďže v menšom chýbala močová rúra).

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 14:18