Japonskí vedci vytvorili sedem myší, ktoré majú dvoch biologických otcov.Unsplash/Joushua J Cotten, Renate Vanaga
StoryEditor

Dieťa, ktoré má dvoch biologických otcov. Japonským vedcom sa podarilo urobiť veľký krok vpred pre LGBTI+ komunitu

nik10.03.2023., 17:00h

Pôvodne sa zamerali na riešenie problému neplodnosti u žien, nakoniec z toho vzišla aj nová možnosť pre príslušníkov LGBTI+ komunity.

Lajkuj Brainee.sk na

Veda niekedy skutočne dokáže zázraky. A to nielen v liečivách či iných oblastiach. Japonským vedcom sa najnovšie podaril experiment, ktorý dáva nádej aj mužom z LGBTI+ komunity. 

Myš s dvomi otcami

Výskum sa pôvodne zameriaval na neplodnosť žien, ale nakoniec z toho vznikla aj nová cesta pre mužov v partnerskom vzťahu, ktorí by chceli dieťa. 

Japonským vedcom sa podarilo „vytvoriť“ sedem myší. Na tom by nebolo nič nezvyčajné, keby myši nemali dvoch biologických otcov. Životaschopné vajíčko a jeho následné oplodnenie dokázali vytvoriť použitím kožných buniek samca myši. Cieľom tohto výskumu je pomôcť ľuďom, najmä ženám, ktoré trpia neplodnosťou.

image

Utrpenie a smrť zvierat, ktoré sme obetovali v mene vedy. Desivé experimenty, ktoré vedci obhajujú pokrokom

Bola by to totiž nová príležitosť, ktorá by im umožnila mať vlastné dieťa. Zároveň sa tým otvárajú aj nové dvere pre mužov v partnerskom vzťahu, ktorí by mohli mať dieťa bez toho, aby si museli zháňať náhradnú matku, čo je často náročné a nie každá žena na to pristane. Informácie priniesol portál Daily Mail.

„Toto je prvý prípad vytvorenia robustných cicavčích oocytov (samičia pohlavná bunka) zo samčích buniek,“ povedal Katsuhiko Hayashi z Kyushu University, ktorý je vedúcim výskumu. 

Na základe jeho slov ale musíme ešte hodnú chvíľu počkať, kým to bude k dispozícii aj pre ľudí. Vyžaduje si to ešte ďalší výskum, pretože to, či spôsob bude funkčný aj pri ľuďoch, je zatiaľ otázny. 

image

Výskum môže pomôcť nielen neplodným ženám, ale aj mužom v partnerskom vzťahu.

Kanashi/Unsplash

Výskum mal vyriešiť iný problém

Výsledky výskumu vedci odprezentovali na treťom medzinárodnom summite o úprave ľudského genómu, ktorý sa konal v Londýne. Pôvodne chceli vyvinúť liečbu, ktorá by sa zameriavala najmä na Turnerov syndróm, ktorý je spôsobený vrodeným genetickým ochorením, pri ktorom žene chýba jeden chromozóm X. Chromozómy sa prvýkrát vyvíjajú už v maternici a vďaka nim sa určuje, či bude narodené dieťa chlapec či dievča. 

Ženy trpiace vyššie spomínaným syndrómom sú väčšinou neplodné, majú oneskorenú pubertu, sú menšieho vzrastu a trpia aj zvýšeným rizikom porúch srdca či učenia. Japonskí vedci preto veria, že ich nový výskum bude prospešný a podarí sa im vyriešiť pomocou kmeňových buniek problém s neplodnosťou. 

image

Koniec s opitosťou. Vedci vyvinuli hormonálnu injekciu, ktorá ti pomôže vytriezvieť až o polovicu rýchlejšie

Kmeňové bunky

Vedcom sa podarilo vytvoriť kmeňové bunky pomocou osemtýždňových myší, pričom ich výber tiež nebol náhodný. Zamerali sa totiž práve na tie, ktorým z nejakého dôvodu chýbal rovnaký chromozóm, ako to je v prípadoch žien, ktoré trpia syndrómom.

Následne pracovali s bunkami tak, že skopírovali zvyšný chromozóm X a vytvorili bunku, ktorá disponovala s oboma chromozómami X. „Najväčší trik je práve duplikácia tohto chromozómu,“ povedal vedúci výskumu. 

Následne tieto bunky zmenili na vajíčka, pričom použili samčie spermie, čím vajíčko oplodnili v laboratóriu. Celý tento experiment skončil úspešne a narodilo sa niekoľko zdravých myší. Doktor Hayashi verí, že tento výskum je novou možnosťou nielen pre ženy, ktoré trpia neplodnosťou, ale aj pre mužov v partnerskom vzťahu.

Ale ešte nič nie je úplne isté a na to, aby to ľudia mohli využívať, si ešte musia počkať. Vedci ale veria, že rovnaký proces bude účinný aj pri ľudských bunkách. To ale ukáže ďalší výskum a čas. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 00:37