Neuveríš, že aj na týchto veciach môžu byť ľudia závislí.Twitter/twitter/pix77com, Facebook/american Academy Of Allergy, Asthma, And Immunology/
StoryEditor

Kávový klystír či jedenie popola zosnulých. Neuveríš, aj na týchto veciach sú ľudia závislí

Michal Čiernik24.04.2023., 10:00h

Nie sú to len cigarety, alkohol alebo hazardné hry. Závislostí je naozaj veľa a niektoré z nich sú šialené.

Lajkuj Brainee.sk na

Nekontrolovateľné nutkanie na ďalšiu cigaretu alebo pohárik, naliehavá túžba po hazardných hrách či nezdravá potreba nejakej fyzickej činnosti. V minulosti sme ti už priniesli zoznam nepochopiteľných závislostí, teraz však tento rebríček ešte rozšírime. Pri niektorých z týchto závislostí si možno budeš myslieť, že to ľudia robia len pre pozornosť, no ľudia sa môžu stať závislými takmer na čomkoľvek

Jedenie mydla alebo pracieho prostriedku

Takzvaný Pica syndróm je pretrvávajúca túžba jesť veci, ktoré sa bežne považujú za nejedlé a je bežnejšia, než by si si myslel. Tento konkrétny akt jedenia mydla sa nazýva sapophagia. Prípad z roku 2022 opisuje 28-ročného pacienta, ktorý každý týždeň zjedol niekoľko kusov mydla. Po prijatí do nemocnice pre pocity malátnosti, únavy a dýchacích ťažkostí mu bola diagnostikovaná anémia z nedostatku železa.

image

Tento konkrétny akt jedenia mydla sa nazýva sapophagia.

Twitter/pix77com/

Kávový klystír

Áno, aj toto niekto skúša. Väčšinou to prameniť zo závislosti na kofeíne, pretože jeho príjem cez análny otvor umožňuje jeho rýchlejšie vstrebávanie do tela. Príkladom je Mike a Trina z Floridy ktorí praktizujú kávové klystíry aj 4-krát denne. Trina mala rôzne tráviace zdravotné problémy a kávové klystíry jej údajne pomohli.

Cmúľanie palca

Tento problém sa netýka len detí. Ak sa to v detstve neodnaučíš, neskôr ti to môže spôsobovať vážne problémy. Okrem toho, že je to trápne, môže to spôsobiť veľa problémov so zubami, škaredé pľuzgiere, ako aj choroby zo špinavých rúk.

Jedenie popola

Ďalšia z foriem syndrómu Pica. Konkrétne táto môže pochádzať z nedostatku výživy, no naopak môže spôsobiť choroby z toxínov v popole, ako aj všeobecné tráviace problémy. Najčastejšie ide o popol z cigariet, hoci sa vyskytli prípady, keď ľudia jedli popol svojich blízkych, ktorí boli spopolnení.

image

Vo svete nový štandard, u nás stále veľké tabu. New York povolil kompostovanie ľudských pozostatkov

Používanie nosového spreju

„Dobrý, poprosím sedem nosových sprejov, nech mám na celý týždeň.“ Aj takto nejako môže vyzerať požiadavka v lekárni. Neutíchajúca nádcha či každoročná alergia môže byť síce nepríjemná a otravná, s voľne predajnými nosovými sprejmi by sa to však nemalo preháňať. Dlhodobé užívanie môže viesť k negatívnym následkom, ako je trvalé upchatie nosa či chronická infekcia dutín.

image

Dlhodobé užívanie môže viesť k negatívnym následkom, ako je trvalé upchatie nosa či chronická infekcia dutín.

Facebook/american Academy Of Allergy, Asthma, And Immunology/

Opaľovanie

Ak niekto, kto leží na slnku alebo navštevuje solárium viac ako osem až desaťkrát do mesiaca a následne tento cyklus preruší, môže pociťovať abstinenčné príznaky. Vedecké štúdie však okrem abstinenčných príznakov odhalili aj vážnejšie vedľajšie účinky tohto trendu. Podľa jednej z nich len jedna návšteva solária pred dovŕšením 35 roku zvyšuje rakoviny kože, o 75 percent. A tiež vyzerať na 60 keď máš len 30 tiež nie je ideálne.

image

Ak niekto, kto leží na slnku alebo navštevuje solárium viac ako osem až desaťkrát do mesiaca a následne tento cyklus preruší, môže pociťovať abstinenčné príznaky.

Pixabay/

Závislosť na rozchodoch

Na prvý pohľad neuveriteľné, ale naozaj existujú ľudia, ktorých nejakým zvráteným spôsobom uspokojuje pocit zo zlomeného srdca. V skutočnosti štúdie dokázali, že táto závislosť vyvoláva v mozgu ľudí podobné reakcie, ako pri závislosti na kokaíne.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 22:00