Pitie ľudskej krvi či neustále tetovanie. Extrémne závislosti, o ktorých si nevedel (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Konzumácia nečistôt, jedenie skla. Títo ľudia posunuli závilosti na úplne nový level hnusu

ros10.10.2021., 09:00h
Ľudia si dokážu vybudovať závislosť naozaj voči čomukoľvek. Vybrali sme pre teba tie najdivnejšie závislosti, o ktorých si možno nikdy nepočul.
Lajkuj Brainee.sk na

Konzumácia nečistôt

Ľudia na celom svete jedia hlinu či špinu. Niekedy však na to majú osobný dôvod. Možno totiž trpia syndrómom pika, vďaka čomu ľahko zjedia napríklad omietku, prach, mydlo, papier, cigaretové ohorky či rôzne iné druhy nečistôt.

Pitie ľudskej krvi

Existujú skutoční upíri? Je možné, že ich na svete niekoľko máme. Dôkazom toho je aj Julia Caples z Pensylvánie, ktorá pije ľudskú krv už viac ako 30 rokov každý deň. Za mesiac dokáže vypiť aj viac ako sto litrov ľudskej krvi! Aký má však na to dôvod? Tvrdí, že je na krvi závislá. Vďaka nej je plná života a cíti sa byť krásnou, uvádza portál List 25.

Upíri sú realitou (ilu) Upíri sú realitou (ilu) pixabay.com

Závislosť na plastických operáciách

Plastiky nemusia byť nevyhnutne škodlivé. Zvyšujú sebavedomie takým ľuďom, ktorí ho príliš veľa nemajú. Nie každý však má rozumné očakávania. Jeden až traja zo stovky ľudí majú telesnú dysmorfickú poruchu, duševný stav, ktorý spôsobuje, že ľudia sú posadnutí rôznymi nedokonalosťami svojho vzhľadu. Je až pätnásťkrát častejšia u tých, ktorí podstupujú plastiky. Väčšina ľudí, ktorí trpia touto závislosťou však uvádza, že sa po plastikách cítia ešte horšie ako predtým.

Neustále tetovania či piercingy

Ľudia sa môžu stať závislými na všetkých druhoch úprav tela, nielen na plastických operáciách. Sem patrí napríklad aj tetovanie. Aj keď neexistuje oficiálny názov tejto poruchy, niektorí ľudia si nedokážu pomôcť a musia si neustále upravovať každý centimeter svojho tela. To isté platí aj pri piercingoch. 

Jedenie skla

Po špine prichádza na rad sklo! Zdá sa ti to šialené? Závislosť od jedenia skla má oficiálny klinický názov - hyalofágia. Ľudia závislí na jedení skla často priznávajú, že si užívajú pozornosť ostatných. Mnohokrát musia vyhľadať pomoc, pretože táto závislosť im spôsobuje rôznorodé zranenia.

Počúvanie heavy metalu

Tomu sa hovorí oddaný fanúšik. Švédsky metalista Roger Tullgren však svoju lásku k heavy metalu poriadne prešvihol. Dostal sa až do fázy keď nedokázal bez neho existovať. Táto závislosť mu zničila život, pretože nemohol kvôli tomu pracovať. Neskôr jeho lásku k tomuto druhu hudby klasifikovali ako zdravotné postihnutie. Navyše, vďaka tomu poberá sociálne dávky, keďže dokáže pracovať určitý čas, zvádza portál The Local. Zvyšok musí totiž počúvať heavy metal. 

Pitie moču

Po krvi je na rade aj ďalšia telesná tekutina, ktorým je moč. Odborne sa jeho pitie nazýva urofágia. Moč sa kedysi používal v niektorých starovekých kultúrach na rôzne zdravotné, liečebné a kozmetické účely. Mnoho ľudí pitie moču praktizuje dodnes, aj keď nebol dokázaný žiadny jeho prínos pre naše zdravie.

Vytrhávanie vlasov

Psychická porucha, odborne nazvaná trichottilománia, je stav, kedy si ľudia majú neustálu potrebu vytrhávať vlasy.  Okrem vlasov si môže chorý človek trhať napríklad aj obočie, fúzy či chlpy na končatinách. Najhoršie na tom všetkom je, že časté vytrhávanie vlasov spôsobuje vyšší hnisavých kožných infekcií. Niektorí ľudia, ktorí trpia týmto ochorením svoje vlasy dokonca žujú alebo jedia!

Trichottilománia, je stav, kedy si ľudia majú neustálu potrebu vytrhávať vlasy (ilu) Trichottilománia, je stav, kedy si ľudia majú neustálu potrebu vytrhávať vlasy (ilu) Freepik.com

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 22:19