Toto je rebríček najväčších drogových miest v Európe.Unsplash/colin-davis/
StoryEditor

Česko kraľuje pervitínu a Slováci? Tiež sme sa vyznamenali. Na základe odpadových vôd určili, kde sa u nás užíva najviac drog

Michal Čiernik24.03.2023., 14:00h

Drogové bašty sú bližšie ako by si si myslel.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa najnovšej analýzy drog v odpadových vodách v 104 európskych mestách je hlavným mestom kokaínu Európy belgický prístav Antverpy. Jedno prvenstvo získala aj Ostrava u našich susedov Čechov, považuje sa za európsku továreň pervitínu.

Výročná štúdia, ktorá testuje zvyšky drog v odpadových vodách z toaliet odhaľuje, že v roku 2022 došlo v Európskej únii k nárastu užívania kokaínu a metamfetamínu.

Česko kraľuje pervitínu

Užívanie kokaínu je najčastejšie v mestách v západnej a južnej časti Európy, zatiaľ čo užívanie oveľa lacnejšej drogy amfetamínu je najvyššie na severe a východe Európy. Užívanie pervitínu sa sústreďuje v strednej Európe, v blízkosti jeho výrobnej základne v Česku. 

image

Užívanie kokaínu je najvyššie v mestách v západnej a južnej časti Európy, zatiaľ čo užívanie oveľa lacnejšej drogy amfetamínu je najvyššie na severe a východe Európy. 

Pexels/mart-production/

Tá sa nachádza v Ostrave, kde zistili dennú priemernú koncentráciu tejto drogy až na úrovni 900 miligramov. Na druhom a treťom mieste sa umiestnila Praha a Karlovy Vary.

image

V Kolumbii zatkli pašeráka zo Slovenska. Patrí medzi najhľadanejších ľudí v Európe

„Amfetamíny sú v severských mestách nezvyčajne vysoké kvôli „dostupnosti drog a preferenciám spotrebiteľov“, povedal pre VICE World News João Pedro Matias, vedecký analytik užívania drog z Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť.

Extrémny nárast kokaínu

Prvými piatimi mestami pre kokaín sú Antverpy – hlavný prístav, z ktorého sa droga dostáva do Európy. Ďalej sú to Tarragona v Španielsku, Amsterdam v Holandsku, Brusel v Belgicku a Zürich​ vo Švajčiarsku. Zo slovenských miest sa zúčastnili štúdie Bratislava a Piešťany. Obe tieto mestá zaznamenali s minuloročnými meraniami trojnásobné respektíve v prípade Piešťan až štvornásobné zvýšenie koncentrácie kokaínu v odpadových vodách, čo sa týka denného priemeru.

image

Polícia odhalila štatistiky. V prístave v Antverpách vlani zhabali rekordných 109,9 ton kokaínu

V prípade Piešťan ide o ročný nárast z 12 miligramov na 1000 litrov až na 41 miligramov. Koncentrácia kokaínu v Bratislavských odpadových vodách sa zvýšila zo 76 miligramu na 226.

Ženeva kraľuje marihuane

Kanabis je rozšírený vo všetkých testovaných zdrojoch odpadových vôd, ale najväčší dôkaz o jeho použití sa našiel v Ženeve vo Švajčiarsku. Zatiaľ čo Amsterdam je hlavným mestom Extázy. Výskyt marihuany v odpadových vodách v Bratislave sa zvýšil z 20 miligramov na 40, no v porovnaní s prvou Ženevou kde sa objavilo 180 miligramu na 1000 litrov je to neporovnateľné. 

image

Kanabis je rozšírený vo všetkých testovaných zdrojoch odpadových vôd, ale najväčší dôkaz o jeho použití sa našiel v Ženeve vo Švajčiarsku.

Tasr/ Kr Pz V Prešove/Tasr

Stopy extázy sa v Bratislave pohybovali na 12 miligramoch čo je oproti minulému roku trojnásobné zvýšenie. V Piešťanoch sa hustota pohybovala na dvoch miligramoch na 1000 litrov. V prvom Amsterdame to číslo presiahlo 180 miligramov. 

Tvrdé drogy hlavne cez víkend

Štúdia tiež skúmala v ktorých dňoch sa drogy najviac berú. Užívanie ketamínu, kokaínu a extázy stúpa cez víkendy, zatiaľ čo užívanie kanabisu zostáva rovnaké počas celého týždňa. Uvádza správa, ktorú zverejnila spoločnosť SCORE Group na testovanie odpadových vôd. V tomto smere sa nelíšia ani slovenské mestá.

image

Matka roka z nej nebude. Najprv chcela jedno dieťa vymeniť za iPhone, potom dve batoľatá zabila v rozhorúčenom aute

Analýza odpadových vôd, pôvodne používaná na monitorovanie environmentálneho vplyvu tekutého domáceho odpadu, sa používa na meranie úrovne užívania drog od roku 2001. „Výsledky poskytujú cenný prehľad o toku drog cez zapojené mestá a odhaľujú výrazné geografické rozdiely,“ uvádza sa v správe.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:10