Misia Artemis I úspešne odštartovala.Joe Skipper/Reuters
StoryEditor

Misiu Artemis I prvýkrát riadila žena, konečne úspešne odštartovala a kapsula Orion už mieri k Mesiacu

Michal ČiernikTASR16.11.2022., 09:45h

Niekoľkokrát odložený štart rakety na mesiac sa konečne podaril. Odpočet zahájila historicky prvá riaditeľka štartu v NASA.

Lajkuj Brainee.sk na

 Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v stredu 16.11. úspešne vypustil superťažkú raketu Space Launch System (SLS) na cestu k Mesiacu. Raketa bez ľudskej posádky odštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska v americkom štáte Florida o 7:47 Stredoeurópskeho času, informovala tlačová agentúra AFP.

Debutový let SLS s troma testovacími figurínami na palube kozmickej lode Orion je súčasťou nového vesmírneho programu NASA s názvom Artemis, ktorého cieľom je po vyše 50 rokoch, od ukončenia vesmírneho programu Apollo,  opäť dopraviť astronautov na povrch Mesiaca. SLS je najvýkonnejšou nosnou raketou, aká bola dosiaľ zostrojená, uvádza TASR. 

Orion sa neskôr oddelí od SLS a vykoná jeden a pol obletu Mesiaca. Na svojej prvej 25-dňovej plavbe prejde kapsula Orion dva milióny kilometrov. Ide o testovací let pre ďalšie misie programu Artemis, ktoré majú v polovici tohto desaťročia dostať na Mesiac prvého muža farebnej pleti a prvú ženu. Ďalšia misia, Artemis II, je naplánovaná na máj 2024.

Riaditeľka štartu Artemis I, Charlie Blackwell-Thompson prvou je prvou ženou v histórii, ktorá dohliadala na odpočítavanie a štart NASA. Jej vzostup z letového softvérového inžiniera do najvyššej hodnosti štartovacieho tímu je znakom toho, ako dramaticky sa americká vesmírna agentúra zmenila od zadymených riadiacich miestností z éry Apolla.

image

Štart misie na Mesiac má znovu problémy. Napriek tomu tam chce NASA do roku 2024 vyslať prvú ženu a muža inej farby pleti

Tento raz lunárna cesta nie je len o prelomení zemskej atmosféry, ale aj o stereotypoch. NASA už sľúbila, že misia Artemis III už v roku 2025 uvidí prvú ženu kráčať po Mesiaci. A dve ženské testovacie figuríny v module posádky Artemis I, Helga a Zohar, ukazujú odhodlanie NASA k rozmanitosti vo vesmíre. Dnes je v tíme riadenia štartu asi 30 percent žien. „V prípade štartu Apolla 11 sme mali v odpaľovacej miestnosti 450 mužov a jednu ženu,“ povedala pre Mashable Blackwell-Thompson. 

Ako vysokoškolská študentka počítačového inžinierstva Blackwell-Thompson požiadala o prácu v spoločnosti The Boeing Company v Kennedy Space Center. Pri prehliadke svetoznámeho štartovacieho miesta na Cape Canaveral na Floride videla zblízka legendárny raketoplán. Skutočne na ňu však zapôsobil až tím v odpaľovacej miestnosti 1, ktorý v tom čase pripravoval Discovery na návrat do vesmíru po výbuchu Challengera. Vtedy však netušila, že dnes bude v tejto miestnosti riadiť štart rakety.

Doteraz to boli skúšky ohňom. Počas prvého štart Artemisu, 29. augusta zastavila odpočítavanie na T-mínus 40 minút, keď sa dozvedela, že jeden zo štyroch motorov rakety zrejme nedosahuje správnu chladiacu teplotu. Ďalší pokus vzdala o päť dní neskôr 3. septembra po tom, čo inžinieri objavili drastický únik tekutého vodíka na základni rakety. Tím sa snažil získať kontrolu nad presakujúcim palivom, ale všetko ich úsilie bolo bezvýsledné.Tentokrát sa však všetko podarilo a my ti budeme aj naďalej prinášať novinky misie Artemis. 

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 08:45