Astronaut vysvetlil, prečo 50. rokov nebol nikto na Mesiaci.Nasa Pictures/
StoryEditor

Poslednýkrát sa ľudská noha dotkla Mesiaca pred 50. rokmi. Bol to politický risk, ktorý bránil misiám na Mesiaci, hovorí astronaut

Nikola Michalkova25.12.2022., 13:36h

Vieme, že posledný človek, ktorého noha sa dotkla povrchu Mesiaca, bolo 50 rokov dozadu. Človekom, ktorý tento slávny krok podnikol, bol bývalý veliteľ Apolla 17 NASA, Eugene Cernan.

Lajkuj Brainee.sk na

Udalosť sa odohrala tri roky potom, čo sa Neil Asmrtrog stal historicky prvým človekom, ktorý sa dotkol povrchu Mesiaca v roku 1969. V tom čase ľudia očakávali, že tieto návštevy Mesiaca budú častejšie, pretože technológia bude robiť výrazné pokroky, píše sa na portáli Unilad.  

Očakávania sa nenaplnili

Aj napriek technológiám sa očakávania nesplnili, keďže medzi súčasnosťou a poslednou osobou kráčajúcou po Mesiaci, je teraz až 50-ročný rozdiel. NASA sľubuje, že sa to čoskoro zmení a budeme vidieť astronautov späť na Mesiaci v nasledujúcich rokoch. Hovorí sa, že ľudia sa na Mesiac môžu znovu vrátiť v roku 2025. Otázkou je, prečo to trvá tak strašne dlho?

image

Misiu Artemis I prvýkrát riadila žena, konečne úspešne odštartovala a kapsula Orion už mieri k Mesiacu

Kde to viazne?

Na základe vyjadrení bývalého administrátora NASA Jima Bridenstinea, za to, že sa necestuje na Mesiac ako na bežiacom páse, nemôžu technologické či vedecké obmedzenia, ako by možno mnohí očakávali. Muž, ktorý viedol agentúru počas Trumpovej administratívy, v roku 2018 povedal novinárom: „Keby nebolo politického rizika, boli by sme práve teraz na Mesiaci. Vlastne, boli by sme pravdepodobne aj na Marse. Bol to politický risk, ktorý zabránil tomu, aby sa to uskutočnilo. Program trval veľmi dlho a stálo to veľa peňazí.“

V minulosti astronauti, ktorí navštívili Mesiac, okrem iných povinností zbierali kamene, fotografovali a robili rôzne experimenty. Problém bol v tom, že program Apollo im neposkytol dostatok času na to, aby na Mesiaci mohli zotrvať dlhšie. 

image

Astronaut vysvetlil, prečo 50. rokov nebol nikto na Mesiaci.

Nasa Pictures/

Môže sa to zmeniť

Zdá sa, že sa to môže zmeniť s programom lunárnej kozmickej lode s názvom Orion od NASA, pričom sa dúfa, že ľudia môžu prežiť na Mesiaci oveľa dlhší čas ako predtým. V rozhovore pre BBC s Laurou Kuenssbergovou v novembri, po štarte rakety Artemis, šéf NASA Howard Hu povedal, že ľudia by na Mesiaci mohli žiť v nasledujúcom desaťročí. Či sa to podarí, je stále otázne. „Závisí to od toho, ako dlho budeme môcť zotrvať na povrchu, ako tam budú žiť. Na tom v NASA pracujeme, takže nielenže dokážeme dopraviť ľudí na Mesiac, ale naozaj ich dostať na povrch. V konečnom dôsledku ide o viac ako o živobytie, v skutočnosti ide o vedu a jej geologické aspekty.“

Okrem toho dodáva, že „je to prvý krok, ktorý robíme k dlhodobému prieskumu hlbokého vesmíru nielen pre Spojené štáty, ale aj pre celý svet. Chcem povedať, že sa vraciame na Mesiac, pracujeme na trvalo udržateľnom programe a toto je vozidlo, ktoré prepraví ľudí, ktorých opäť vysadí na Mesiaci,“ uzatvára.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:08