Predstavenie nových skafandrovTASR/AP Photo/David J. Phillip
StoryEditor

NASA po 40 rokoch predstavila nové skafandre, v ktorých sa vrátime na Mesiac. Ukrývajú množstvo unikátnych vychytávok

TASRMiroslav Kamody17.03.2023., 10:30h

Svet sa aktívne pripravuje a unikátnu misiu, ktorá vráti človeka späť na Mesiac. Súčasťou toho sú aj nové skafandre, ktoré astronautom umožnia lepší pohyb, ale aj streamovanie vo vysokom rozlíšení.

Lajkuj Brainee.sk na

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v stredu predstavil novú generáciu skafandrov pre pripravovaný návrat ľudí na Mesiac. O novinkách informovala spravodajská stanica BBC News.

Nové skafandre sú vybavené špecializovanými funkciami pre vykonávanie vedeckých experimentov na povrchu Mesiaca. Údajne sú pohodlnejšie aj pre astronautky. NASA dúfa, že nová generácia skafandrov bude pripravená pre misiu Artemis III v roku 2025.

image

Slovenský odkaz vo vesmíre: Poslali sme doň človeka aj satelity, planétky nesú mená Hviezdoslava či Partizánskeho

Návrat na Mesiac

NASA v rámci oznámenia, že ľudstvo sa po viac ako piatich desaťročiach vráti na Mesiac, sľúbila, že na jeho povrch vyšle aj prvú ženu a človeka inej farby pleti. Dizajn v súčasnosti používaných skafandrov sa nemenil od roku 1981.

Zákazku na návrh skafandrov v hodnote 228 miliónov dolárov získala minulý rok texaská spoločnosť Axiom Space. Po šiestich mesiacoch predstavila prvý prototyp.

Na rozdiel od predchádzajúcich modelov má skafander Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) všité spoje, ktoré poskytnú väčšiu flexibilitu. V prilbe sú tiež zabudované svetlá.

Špeciálna výroba aj novinky

Astronautom AxEMU uľahčí robiť geologický prieskum, zhromažďovať vzorky a ďalšie údaje, ktoré rozšíria poznanie o južnej polárnej oblasti Mesiaca. Prilba má aj HD videokameru, ktorá umožní na Zemi sledovať zábery z Mesiaca vo vysokom rozlíšení.

Vesmírna obuv bude odolávať teplotám pod bodom mrazu v trvalo zatienených oblastiach mesačného povrchu. Skafandre sa budú vyrábať pomocou moderných technologických metód vrátane 3D tlačiarní a laserových rezačiek, aby sa zabezpečili presné rozmery.

Portál Engadget pripomína, že aj keď zverejnené zábery ukazujú čierne skafandre, v skutočnosti ide len o akýsi obal. Hotové skafandre budú samozrejme biele, aby vhodne chránili astronautov pred extrémnym teplom.

NASA minula takmer pol miliardy, potom to vzdala

Výsledkom investície NASA za jednu miliardu dolárov budú dva skafandre pripravené na lunárnu misiu. Do roku 2021 na ich vývoj interne vynaložila 420 miliónov dolárov.

image

Počul si o super-Zemi? Ak by prišla, mohla by našu planétu vystreliť mimo slnečnú sústavu alebo ju vrhnúť priamo do Slnka

Nepodarilo sa jej však dosiahnuť uspokojivé výsledky a preto poverila pokračovaním prác súkromný sektor. A tomu sa očividne darilo omnoho lepšie.

Tento skafander pritom nie je jediný, ktorý NASA nevyhnutne použije. Iní predajcovia súťažia o objednávky, ktoré by zvládli budúce pristátie na Mesiaci a aktivity Medzinárodnej vesmírnej stanice.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:59