Chondrostereum purpureum infikuje rastliny - teda donedávna, po novom vie aj človeka.Wikipedia, Hbo/
StoryEditor

Muža infikovala huba napádajúca rastliny: Ide o prvý prípad prenosu na človeka. Museli ho previezť do nemocnice

mor31.03.2023., 12:00h

Muž z Indie sa stal prvým človekom, na ktorého "preskočila" pleseň, ktorá bežne napáda len rastliny. Podľa správ odborníkov sa Ind nakazil hubou Chondrostereum purpureum, teda pevníkovcom purpurovým.

Lajkuj Brainee.sk na

Indický zberač húb chytil hubovité ochorenie, ktoré je pre rastliny smrteľné - a, našťastie, ako sa ukázalo, pre človeka nie. Ide však o prvý prípad na svete, v ktorom sa preniesla huba z rastliny na človeka. 61 ročný muž vyhľadal pomoc po tom, čo tri mesiace trpel príznakmi podobnými chrípke a ťažkostiam s prehĺtaním, informuje denník Daily Mail

image

Huby z ľudí zombie nespravia. Vedci však identifikovali 19 smrtiacich druhov, zabíjajú častejšie ako malária

Zmätení lekári vykonali skeny, ktoré ukázali, že má v priedušnici absces. Chirurgovia z dutiny vysali hnis a poslali vzorky do laboratória, ktoré odhalilo, že sa mu v dýchacích cestách usadil už spomínaný pevníkovec purpurový.

Huba spôsobuje v rastlinách ochorenie strieborných listov, ktoré sa šíri vzdušnými spórami a mení listy rastlín na kovovú farbu a potom ich pomaly zabíja. Predpokladá sa, že sa nakazil priamo v teréne pri výskume (keďže profesne je rastlinným mykológom), ktorý zahŕňa priamu prácu s plesňami, kvasinkami aj hubami.

Muž, ktorý nebol menovaný, podľa lekárov, ktorí ho liečili, už dlhší čas pracoval s „hnijúcim materiálom, hubami a rôznymi druhami infikovaných rastlín“. Prípad vyvolal vážne obavy, pretože dokazuje, že infekcia môže ovplyvniť „zdravých aj imunokompromitovaných (ľudia so slabou imunitou, pozn. red.) jedincov “, varovali.

image

V USA sa objavila nákaza spôsobujúca utrpenie. Šíri sa spórmi huby, k jej rozmachu prispela zmena klímy

Odborníci z Apollo Multispecialty Hospitals v časopise Medical Mycology Case Reports uviedli, že pacient navštevoval nemocnicu a sťažoval sa na nepretávajúci kašeľ, chrapľavý hlas a únavu, ktorú nedokázalo odstrániť ani trojmesačné odpočívanie.

Muž, ktorý nemal žiadne iné ochorenia, ktoré by ho vystavovali zvýšenému riziku, mal tiež ťažkosti s prehĺtaním a bolesť v krku. Dátum incidentu nebol v kazuistike uvedený. Po vyšetrení röntgenom vyzerali snímky hrudníka infikovaného muža ako „normálne“.

Ale výsledky z CT vyšetrenia ukázali, že muž mal paratracheálny absces na krku. Takéto abscesy môžu byť smrteľné, ak sa nezachytia a neliečia okamžite, pretože môžu upchať dýchacie cesty a otvárať cestu k ďalším život ohrozujúcim infekciám.

Zvyčajne sa lieči antifungálnymi liekmi a chirurgickým zákrokom. Keď bol hnis odsatý a odoslaný do spolupracujúceho centra Svetovej zdravotníckej organizácie v severnej Indii na testovanie, pacientovi nasadili dva cykly antimykotickej liečby na dva mesiace.

image

Vedci prišli s ohromnou správou! Po 20 rokoch výskumu hlásia, že sa im podarilo vytvoriť vakcínu na rakovinu prsníka

Vedci v laboratóriu identifikovali príčinu choroby v hube Chondrostereum purpureum. A až doteraz neexistovali žiadne dôkazy o tom, že by konkrétny typ huby mohol infikovať ľudí, uviedli vedci.

Muž nemal ani oslabenú imunitu, posledné dva roky bol totiž bez choroby, potvrdili lekári. Spomedzi miliónov húb prítomných v životnom prostredí je v súčasnosti len niekoľko stoviek húb schopných infikovať ľudí a zvieratá.

„Za posledných niekoľko desaťročí sa objavilo množstvo nových patogénnych húb,“ uviedli vedci. Zhoršujúce sa globálne otepľovanie pravdepodobne „otvorí Pandorinu skrinku pre ďalšie hubové ochorenia“, dodali. 

Rastúce teploty urýchľujú počet mutácií, ktoré sa vyskytujú v hubách a ktoré by mohli zvýšiť odolnosť voči liekom a lepšie ich prispôsobiť na prežitie v ľudskom tele. 

image

Oficiálne vyliečili štvrtého človeka s HIV. Znamená to, že medicína našla liek?

Vyplýva to z toho, že americkí zdravotnícki predstavitelia minulý týždeň vydali varovanie pred hubou Candida auris, pričom uviedli, že infekcia touto hubou môže zabiť až 60 percent nakazených ľudí. Množstvo ľudí, ktorých infikovala, sa za posledné roky strojnásobila a stala sa dokonca už odolnou voči viacerým liekom.

Obavy z hrozby, ktorú predstavujú huby, sa dostali do centra pozornosti vďaka hitu americkej televíznej show The Last of US, ktorú sledovali desiatky miliónov ľudí na celom svete.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 15:05