Svet má oficiálne štvrtého pacienta vyliečeného z HIV.Unsplash/canva/
StoryEditor

Oficiálne vyliečili štvrtého človeka s HIV. Znamená to, že medicína našla liek?

mor03.03.2023., 15:00h

53-ročný muž z nemeckého Düsseldorfu sa stal ďalším, pri ktorom deklarovali, že bol „vyliečený“ z HIV vírusu spôsobujúceho AIDS. Prináša to nádej pre ďalších približne 40 miliónov ľudí pozitívnych na vírus po celom svete.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa výskumníkov je muž označovaný ako „Düsseldorfský pacient“ doteraz štvrtou osobou a tretím mužom, ktorý je považovaný za vyliečeného, teda že je jeho telo vez vírusu, uvádza CATIE, kanadský zdroj pre informácie ohľadne HIV a hepatitídy C.

image

Bosá legenda Bratislavy: Ak by napadli kotlebovca, riešil by to každý. Ak by zmlátili mňa, nikto sa toho nechytí

Pacient sa liečil na leukémiu – typ rakoviny, ktorá postihuje krv a kostnú dreň, hubovité tkanivo vnútri kostí, kde sa tvoria krvinky. Zlom nastal, keď od darcu drene dostal kmeňové bunky odolné voči HIV. Muž prestal užívať antiretrovírusovú terapiu (ART) - ktorej cieľom je dosiahnuť nezistiteľnú vírusovú záťaž, teda minimálne množstvo vírusu HIV v krvi, píše sa na webe HIVAIDS.sk - v roku 2018, odvtedy nemá žiadne problémy s imunitou ani celkovým zdravím.

Pred ním boli dvaja pacienti s rakovinou, známi ako „berlínsky pacient“ - Timothy Ray Brown, a „pacient z Londýna“ – Adam Castillejo. Obaja muži boli vyliečení z HIV po tom, čo dostali rovnaké transplantácie kmeňových buniek kostnej drene od osoby s genetickou rezistenciou voči HIV.

Sme na ceste k vyliečeniu HIV?

Existujú dôkazy, ktoré naznačujú, že sú v medicíne terapie, ktoré úspešne zvrátili ochorenie. Timothy Ray Brown bol Američan, ktorý bol vyhlásený za prvého muža klinicky vyliečeného z HIV. V roku 1995 žil v Berlíne a keď sa dozvedel, že sa nakazil vírusom, a v roku 2006 mu diagnostikovali leukémiu.

image

Vedci prišli s ohromnou správou! Po 20 rokoch výskumu hlásia, že sa im podarilo vytvoriť vakcínu na rakovinu prsníka

V rámci liečby bolo potrebné, aby dostal dve transplantácie kmeňových buniek, čo sa aj stalo a v roku 2008 bol Brown vyhlásený za vyliečeného ako z HIV, tak aj z rakoviny.

Jeho prípad bol oslavovaný ako obrovský úspech a v roku 2010 súhlasil s odhalením svojej identity a stal sa verejnou osobou. "Som živým dôkazom toho, že možno existuje liek na AIDS," povedal v roku 2012 v rozhovore pre agentúru AFP. Ray Brown neskôr zomrel v roku 2020 na remisiu leukémie, ktorá sa vrátila.

Druhý a tretí človek vyliečený z HIV

Raya Browna v medicíne považovali skôr za ojedinelý prípad než niečo, čo by mohlo byŤ znovu zopakované. Avšak rovnaký prípad sa zopakoval aj s londýnskym pacientom Adamom Castillom. 

Podobne ako pacient z Düsseldorfu, aj tretia pacientka, žena  ktorá sa dostala do remisie HIV si zachovala súkromie a je známa len ako „pacientka z New Yorku“. V tomto prípade pacientka dostala iný typ liečby ako ostatní; namiesto kmeňových buniek kostnej drene od darcov dostala kmeňové bunky z pupočnej šnúry novorodenca s prirodzenou imunitou voči HIV. 

image

Vedci o krok bližšie k liečbe rakoviny. V terapii používajú niečo, čo mal už takmer každý z nás

V roku 2022 sa žena rozhodla odhlásiť sa z antiretrovírusovej liečby a po viac ako 14 mesiacoch stále nevykazovala žiadne známky HIV. Jej zdanlivá remisia – ktorá otvorila cestu k liečbe HIV pre širšiu škálu ľudí používajúcich krv z pupočnej šnúry – je však často napádaná po tom, čo niektorí vedci varovali, že je príliš skoro na to, aby sme si mohli byť istí touto liečbou.

Düsseldorfský pacient

V štúdii publikovanej minulý týždeň vo vedeckom časopise Nature vedci privítali správu o tom, že „pacient z Düsseldorfu“ sa stal „prinajmenšom“ treťou osobou s HIV, ktorá bola zbavená vírusu. Po celé roky sa ľuďom s HIV podávala ART terapia na zníženie vírusu na takmer nezistiteľnú úroveň, aby sa zabránilo jeho prenosu na iných ľudí.

Nevýhodou takejto liečby je, že sa musí užívať doživotne a pravidelne. Vírus je totiž stále "zamknutý" v rezervoároch buniek tela a keď pacient prestane užívať antiretrovírusovú liečbu, vírus sa začne znova replikovať a šíriť. Môže nastať aj riziko, že si vyvinie rezistenciu voči zložkám ART terapie a ďalšia liečba bude o to komplikovanejšia. 

Definitívny liek by mal odstrániť tieto rezervoáry - vedci sa domnievajú, že presne to sa stalo s tromi mužskými pacientmi z Düsseldorfu, Berlína a Londýna. 

image

Chceme prelomiť najmä tabu, ktoré tu ľudia voči queer komunite stále majú, hovorí majiteľ nového gej baru Ru!Do

Kmeňové bunky ako odpoveď?

Vedci tvrdia, že transplantácie kmeňových buniek nikdy nebudú liečbou HIV, pretože sú vysoko invazívne a nesú príliš veľa rizík. Hoci autori spomínanej štúdie tvrdia, že budúcnosť kmeňových buniek odolných voči HIV nie je síce „nízko riziková“, ale ich význam zdôrazňujú nedávne správy o úspešnej dlhodobej remisii HIV-1 po použití tohto postupu. 

Myslia si, že ďalší výskum tohto prístupu „môže byť prísľubom vyliečenia HIV-1 mimo život ohrozujúcich hematologických malignít“, čo znamená prípady rakoviny, ktoré začínajú v krvotvornom tkanive, ako je leukémia a lymfóm.

Tvrdia tiež, že pozorovania v prípade düsseldorfského pacienta by mohli poskytnúť „cenné poznatky, ktoré snáď povedú k budúcim novým stratégiám liečby“.

Infekcia HIV je v súčasnosti nevyliečiteľná, ale možno ju kontrolovať a udržať na uzde pomocou antiretrovírusovej liečby. Z takmer 38 miliónov ľudí žijúcich s HIV na celom svete však 10 miliónov z nich nemá prístup k liečbe. Pričom práve táto liečba je kľúčom k ukončeniu desaťročia trvajúcej pandémie. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 07:59