V roku 2022 rezonovali najmä tieto témy vo svete zdravia.Unsplash/deon Black/
StoryEditor

Ako vyzeral rok 2022 vo svete zdravotníctva? Kryogenika, spermagedon a banány ničiace rakovinu

mor30.12.2022., 11:00h

Tento rok by sa dal nazvať katastrofou, ak by sme naňho pozerali skrz optiku zdravia. Covid síce už nezúri plnou silou, ale za to chrípka nás dostala do kolien (a nie práve kvôli smiechu). Plus nám začali na dvere klopať aj opičie kiahne.

Lajkuj Brainee.sk na

Svetom v odchádzajúcom roku 2022 rezonovalo najmä týchto sedem tém z oblasti zdravia. 

image

Experiment s potkaním rajom. Zvieratám vytvorili priestor s hračkami, na sex a s morfiom, budeš prekvapený, čo si vybrali

Krvná skupina a riziko mozgovej príhody

Ak je tvoja krvná skupina typ A, máme pre teba zlú správu: môžeš mať vyššie riziko - asi o 16 percent - že dostaneš mozgovú príhodu pred dosiahnutím veku 60 rokov, uvádza magazín Health.

Výskumníci zistili, že ľudia s krvnou skupinou 0, teda najbežnejšou skupinou, majú menšiu pravdepodobnosť, že budú mať skorú mozgovú príhodu.

Stále ale nie je jasné, prečo práve krvná skupina A prináša toto vyššie riziko. No vedci si myslia, že to môže mať niečo spoločné s faktormi zrážania krvi. Predchádzajúci výskum naznačil prepojenie medzi krvnou skupinou a rizikom vzniku iných stavov, ako napríklad koronárna choroba srdca.

Spermagedon

Počet spermií každou dekádou čoraz väčšmi klesá. Zdá sa, že ľudské spermie nie sú v dobrej kondícii. Odborníci varujú pred hroziacou krízou plodnosti.

Nový výskum ukazuje, že počet spermií na celom svete sa za posledných 50 rokov znížil na polovicu a tento pokles naberá na rýchlosti. Autori varovali, že pokles by sa mohol stať príliš veľkým problémom na to, aby sa ignoroval, s potenciálom „ohroziť prežitie ľudstva“.

image

Spermagedon mužskej plodnosti: Čomu by si sa mal vyhýbať, ak chceš mať deti?

Hoci štúdia neskúmala príčiny tohto kolapsu, autori tvrdia, že odráža „globálnu krízu súvisiacu s naším moderným prostredím a životným štýlom“. Poukazujú na rušivú úlohu chemikálií v našom hormonálnom a reprodukčnom systéme.

Island alebo raj pre antidepresíva

Island bol v roku 2020 podľa World Happiness Report druhou najšťastnejšou krajinou na svete. Čo je síce pekné, ale Islanďania tak trochu podvádzajú. V krajine sa zároveň spotrebuje najviac antidepresív v rámci Európy, píše sa na portáli Quartz.

Údaje Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) ukazujú, že spotreba antidepresív za posledné dve desaťročia na celom kontinente prudko vzrástla. V 14 z 18 európskych krajín sa viac ako zdvojnásobil. Od roku 2010 bol nárast najvyšší v Estónsku, Lotyšsku a Spojenom kráľovstve.

 

 

Ľudia zamrazujú svojich blízkych

V nadácii Alcor Life Extension Foundation v americkom štáte Arizona sú telá takmer 200 ľudí a 100 domácich zvierat kryokonzervované pri teplotách pod bodom mrazu vo veľkých nádržiach s tekutým dusíkom. Mnohí boli nevyliečiteľne chorí na choroby, ktoré sa dnes nedajú vyliečiť, a ich blízki dúfajú, že budú oživení, keď technológia dostatočne pokročí vo svojich možnostiach.

image

Mužský chromozóm Y pomaly mizne. Hrozí nám vyhynutie alebo nás zachránia hlodavce?

Po právoplatnom vyhlásení za mŕtveho sa telo namočí do ľadového kúpeľa, pričom sa použije mechanický KPR prístroj na zabezpečenie krvného obehu v tele a lieky, ktoré sa podávali pred kryogenizáciou, zase chránia bunky pred poškodením.

Vek rodičov a bipolárna porucha detí

Stále viac párov odkladá mať deti, kým nie sú staršie a majú svoj život a kariéru vybalansovanejšiu. Mnohí sa teraz spoliehajú na liečbu neplodnosti a umelé oplodňovanie, oneskorené rodičovstvo so sebou však prináša zdravotné problémy, prináša informáciu Psychiatric Times.

Nová štúdia zistila, že ženy, ktoré sa stali matkami vo veku 35 rokov a viac, čelia vyššiemu riziku, že budú mať dieťa s bipolárnou poruchou. U mužov nad 45 rokov je pravdepodobnosť o 29 percent vyššia ako u mužov vo veku 25 až 29 rokov. Dôvody tohto zvýšeného rizika sú stále neznáme, pričom svoju úlohu môžu zohrávať genetické aj environmentálne faktory.

Španielsko zaviedlo menštruačné voľno

V decembri sa Španielsko stalo prvou krajinou v Európe, ktorá zaviedla platenú menštruačnú dovolenku pre ženy trpiace obzvlášť bolestivou menštruáciou. Nový zákon prikazuje zamestnávateľom, aby ženy, ktoré dostali potvrdenie od lekára, dostali dovolenku, píše sa na denníku BBC.

image

Umelá maternica pre ľudské embryá? Žiadne sci-fi, ale realita, ktorej sa onedlho dočkáme

Tú im vypláca systém sociálneho zabezpečenia krajiny od prvého dňa pracovného voľna. Na celom svete je menštruačná dovolenka v súčasnosti ponúkaná len v malom počte krajín a je to veľmi kontroverzná téma pre mnohých zamestnávateľov, pričom diskusia sa sústreďuje na to, či pomáha alebo bráni ženám v práci.

 

 

Aj zelené banány majú benefity

Ak máte radi svoje banány jemne zelené, možno získate neočakávané zdravotné výhody. 20-ročná štúdia zistila, že škrob v nezrelých banánoch môže znížiť riziko niektorých druhov rakoviny o viac ako 60 percent, píše sa na webe Live in home care.

Pacienti s Lynchovým syndrómom – dedičnou poruchou, ktorá zvyšuje riziko rakoviny, najmä v hrubom čreve a konečníku – užívali dávku tohto škrobu v priemere dva roky. Tejto dávke zodpovedá množstvo, ktoré by si do seba dostal konzumáciou jedného zeleného banánu každý deň.

Štúdia zistila, že škrob znížil výskyt rakoviny v hornej časti čreva, o ktorej lekári tvrdia, že môže byť ťažké rozpoznať a diagnostikovať. Účinok užívania doplnku bol zjavný 10 rokov po tom, čo ho pacienti prestali užívať. A ak uprednostňujete radšej žlté a zrelé banány – je tu ešte niekoľko dobrých správ: tento typ škrobu sa nachádza aj v ovse, obilninách, cestovinách, ryži, hrachu a fazuli.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 01:05