Naša plodnosť je z roka na rok nižšia, môžu za to aj predmety každodennej spotreby.Unsplash/
StoryEditor

Spermagedon mužskej plodnosti: Čomu by si sa mal vyhýbať, ak chceš mať deti?

mor13.12.2022., 16:00h

S predmetmi, ktoré poškodzujú tvoju plodnosť, sa stretávaš každý deň a o mnohých ani nevieš. V článku ti predstavíme produkty dennej spotreby, ktorým by si sa mal najlepšie vyhýbať alebo ich využitie minimálne obmedziť.

Lajkuj Brainee.sk na

Edokrinné disruptory. Pod týmto hrozivým vedeckým termínom sa skrýva celá škála chemikálií, ktoré nepriaznivo vplývajú na plodnosť ľudí. Nachádzajú sa takmer vo všetkom, či už ide o šampóny alebo pokladničné bločky, ktorých sa dotýkaš minimálne raz za deň (pokladníci a pokladníčky, zlomte väz). 

 

 

V stávke je prežitie ľudskej rasy. A to teraz nepreháňam ja, ale používam slová profesorky Shanny Swan z Univerzity Mount Sinai, ktoré povedala v rozhovore pre The Gurardian. Ako ale môže šampón ohrozovať existenciu nášho druhu? 

Nespokojné spermie

Vráťme sa späť k endokrinným disruptorom - tie sú zodpovedné za radu zdravotných problémov, nie len takých, čo sa týkajú priamo plodnosti. Čo sa však týka spermii a zdravia pohlavného ústrojenstva, podporujú nepriaznivé mutácie v genitáliách, predčasné pôrody a pokles počtu spermii v semenníkoch. Tento problém sa týka celého sveta. 

image

Mužský chromozóm Y pomaly mizne. Hrozí nám vyhynutie alebo nás zachránia hlodavce?

Medzi rokmi 1973 a 2011 klesol počet spermii u mužov v západných krajinách takmer o 60 percent. Neznamená to však, že za to môžu len disruptory, vplyv na to malo aj množstvo iných faktorov, no profesorka Swan zrovna tieto chemikálie považuje za kľúčové. 

Endokrinné disruptory majú schopnosť zasahovať do našich reprodukčných systémov tak, že ovplyvňujú činnosť našich prirodzených hormónov, píše sa na webe magazínu Newcastle. Tieto chemické látky sú, nanešťastie, neviditeľné, nemajú farbu ani pach, je veľmi ťažké vyhýbať sa im. 

Čo sú zač?

Endokrinné disruptory nie sú len škodlivé a negatívne, môžu byť aj užitočné pre náš každodenný život. Napríklad, niektoré z nich sú zodpovedné za to, že sú plasty mäkké, poddajné a pružné (tieto disruptory poznáme pod názvom ftaláty). Iné ich zas robia tvrdými a tuhými (tieto sa zas volajú bisfenoly). Čo sa bisfenolov týka, najznámejším z nich pozná takmer každý z nás pod skratkou BPA. 

BPA sa používa najmä pri výrobe polykarbonátových plastov (napr. nerozbitné sklá, okuliare, fľaše na vodu, epoxidové živice, ktoré pokrývajú plechovky na potraviny, vrchnáky fliaš, vodovodné potrubia, atď.). Podľa národného prieskumu zdravia, ktoré robilo Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb v USA, sa zistilo, že tento bisfenol sa nachádza v telách 93 percent ľudí, uvádza Národný inštitút zdravotných vied

image

Umelá maternica pre ľudské embryá? Žiadne sci-fi, ale realita, ktorej sa onedlho dočkáme

Ďalšie endokrinné disruptory sa nachádzajú v pesticídoch, spomaľovačoch horenia, parfumoch či krémoch. Keďže sú tieto látky aktívne v našom tele a to si ich vie pomýliť s hormónmi, dochádza k akémusi miešaniu s našimi prirodzenými endokrinnými chemikáliami. 

Podľa profesorky Swan je to znepokojujúce, pretože tieto látky dokážu "oklamať" naše telo tým, že naň pôsobia ako jeho vlastné hormóny a zasahujú tak do nášho prirodzeného hormonálneho cyklu. Môže sa teda stať, že ak je týchto disruptorov v tele veľa, preberajú funkcie niektorých z pohlavných hormónov, napr. môžu účinkovať ako estrogén a znižovať prirodzenú produkciu testosterónu, ktorý je potrebný na normálnu činnosť reprodukčných orgánov. 

 

 

Dá sa ich účinok zvrátiť?

Nie každý je vystavený toxickej koncentrácii disruptorov, niektoré profesie sú s nimi v kontakte viacej ako iné. Najviac ohrození sú tí, ktorí priamo pracujú s týmito chemikáliami priamo vo výrobe, píše sa v článku magazínu ABC. Medzi ohrozené profesie patria aj zdravotníci, tí a tie, čo pracujú s pesticídmi a manipulujú s rastlinami. 

V bežnom živote sa im je vyhýbať ťažšie. Znamenalo by to, vyhýbať sa pitiu nápojov z plastových fliaš. Tie sa nie vždy vyrábajú z BPA bisfenolu, no aj jeho náhrady môžu účinkovať ako disruptory. Takže ani nápis BPA Free nie je zárukou, že pijete zdraviu nezávadnú vodu. Keďže spotrebitelia nemajú dostatočné informácie o tom, čo produkty, ktoré nakupujú obsahujú a aký vplyv to môže mať na ich zdravie, zásadnú úlohu môže zohrať jedine štát a jeho regulácie. 

image

Mozgy tínedžerov počas pandémie zostarli o niekoľko rokov. Vyzerajú rovnako ako u tých, ktorí zažili násilie

Profesorka Swan sa domnieva, že aktuálne nie je možné úplné odstránenie týchto látok nz našich životov, keďže sme nimi doslova obklopení. Zároveň však ľudí vyzýva, aby nepodhodnocovali aj iné faktory, ktoré plodnosť znižujú a ktoré ovplyvniť vieme, ako napríklad alkohol a fajčenie. 

Ako sa chrániť?

Národný inštitút zdravotných vied spísal aj príručku, ktorá spotrebiteľom môže pomôcť obmedziť prenikaniu týchto látok do tela. Medzi účinné formy znižovania koncentrácie disruptorov môže byť umývanie ovocia a zeleniny pred konzumáciou, zásada nezohrievať potraviny v plastových obaloch či čítanie obsahov denných produktov, ktoré nakupuješ. Účinným je aj zníženie množstva potravín v konzervách, porpípade používať len tie v sklených, porcelánovývh alebo nerezových nádobách.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 22:47