Vedci zistili ako umlčať nočné mory.Flickr.com/shane Card-roberts/
StoryEditor

Nočné mory a desy môžeš premeniť na krásne sny. Vedci odhalili trik, pomocou ktorého sa to dá

Michal Čiernik30.10.2022., 16:00h

Trápia ťa časté nočné mory? Najnovšia štúdia ukázala, ako sa ich zbaviť, či dokonca ich premeniť na pekné.

Lajkuj Brainee.sk na

Hoci sa nočné mory líšia od človeka k človeku, zvyčajne zahŕňajú obrazy a myšlienky agresie, medziľudských konfliktov, zlyhania a iných emócií, ako je strach, hnev a smútok. Ak sa však nočné mory stanú dostatočne častými a spôsobujú značné emocionálne utrpenie, môžu spadať až do lekárskej diagnózy poruchy spánku.

Jedinci s touto diagnózou majú často sny so silnými negatívnymi emóciami, ktoré sa prejavujú počas rýchleho pohybu očí. Porucha sa zvyčajne lieči terapiou nácviku zobrazovania. Kognitívnou liečbou, pri ktorej sú pacienti požiadaní, aby si spomenuli na nočnú moru a zmenili negatívnu dejovú líniu tak, aby mala pozitívnejší koniec. A potom počas dňa nacvičovali nový scenár, aby sa pripravovali na nasledujúcu noc. Táto metóda môže znížiť frekvenciu a závažnosť nočných môr, ale liečba nie je účinná u všetkých pacientov.

image

Tipy, čo robiť, ak si nemôžeš dovoliť terapiu. Dávaj si však pozor, nie sú jej náhradou

Podľa novej štúdie publikovanej v Current Biology, môže existovať nový spôsob liečby poruchy alebo aspoň zlepšenie súčasnej liečby. „Existuje vzťah medzi typmi emócií, ktoré zažívame v snoch, a našou emocionálnou pohodou,“ hovorí psychiater Lampros Perogamvros zo Ženevskej univerzitnej nemocnice a Ženevskej univerzity vo Švajčiarsku. „Na základe tohto pozorovania nám napadla myšlienka, že by sme mohli ľuďom pomôcť manipuláciou emócií v ich snoch. V tejto štúdii ukazujeme, že môžeme znížiť počet emocionálne veľmi silných a veľmi negatívnych snov u pacientov trpiacich nočnými morami,“ hovorí psychiater

image

Najlepšie nápady vznikajú v sprche. Vedci teraz konečne prišli na to, prečo sa to deje

Vedci pozvali dobrovoľníkov, aby prepísali svoje najčastejšie nočné mory v pozitívnom svetle, a potom prehrali zvuk spojený s pozitívnymi zážitkami počas spánku. Štúdiu vykonávali na skupine 36 pacientov s diagnostikovanou poruchou nočných môr.  Po tom, čo účastníci štúdie počas dvoch týždňov vyplnili denník snov a spánku, podstúpili všetci dobrovoľníci jednu spomínanú terapiu nácviku zobrazovania. V tomto bode polovica skupiny podstúpila novú terapiu, čím sa vytvorilo spojenie medzi pozitívnou verziou ich nočných môr a zvukom. Druhá polovica slúžila ako kontrolná skupina, ktorá si predstavovala menej hroznú verziu strašidelného sna bez toho, aby bola vystavená pozitívnym zvukom.

image

Ak v tebe niekto vyvoláva pocit viny za emócie, pravdepodobne si sa stretol s toxickou pozitivitou

Obidve skupiny dostali slúchadlá na spanie, ktoré im počas spánku prehrávali zvuk, klavírny akord C69, každých 10 sekúnd počas REM spánku, keď boli nočné mory najpravdepodobnejšie. Na začiatku štúdie mala kontrolná skupina v priemere 2,58 nočných môr za týždeň a skupina so zvukom mala v priemere 2,94 týždenných nočných môr. Po dvoch týždňoch štúdie sa kontrolná skupina znížila na 1,02 nočných môr, zatiaľ čo skupina so zvukom klesla len na 0,19 zlých snov za týždeň.

„Pozorovali sme rýchly pokles nočných môr spolu s tým, že sny sa stali emocionálne pozitívnejšími. Pre nás, výskumníkov a lekárov, sú tieto zistenia veľmi sľubné pre štúdium emočného spracovania počas spánku, ako aj pre vývoj nových terapií,“ dodáva na záver Perogamvros.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 07:38