Tento týždeň sa udeľujú Nobelove ceny v šiestich kategóriach. 
StoryEditor

Fyzici potvrdili Einsteinovu teóriu kvantového previazania častíc. Za revolučný objav získali Nobelovu cenu

Michal Čiernik03.10.2022., 11:00h

Prvý októbrový týždeň sa tradične točí okolo svetových špičiek v oblasti vedy, kultúry, či ľudských práv. Aj tento rok sa od 3. októbra dozvieme každý deň meno víťaza v danej kategórii. Pozri si, kto má najvyššiu šancu tento rok uspieť.

Lajkuj Brainee.sk na

Aktualizované.

Nobelova cena sa udeľuje každoročne už od roku 1901 ako odkaz na švédskeho chemika, inžiniera a vynálezcu Alfreda Bernharda Nobela. Ten sa preslávil hlavne vynálezom dynamitu. Väčšinu svojho nadobudnutého majetku, hlavne zo svojho ničivého vynálezu, však vo svojej poslednej vôli venoval práve pre nadáciu udeľujúcu Nobelove ceny. Celkovo boli udelené 603-krát 962 ľuďom a 25 organizáciám.

Nobelovu cenu za fyziku vyhrali kvantoví fyzici

Alain Aspect, John F. Clauser a Anton Zeilinger získali Nobelovu cenu za fyziku za prelomové úspechy v kvantovej mechanike. Trio vyhralo ocenenie za svoje experimenty, ktoré potvrdili Einstainovu teóriu. Ide o jav, keď sa dve častice správajú ako jedna a navzájom sa ovplyvňujú, aj keď môžu byť od seba vo veľkej vzdialenosti. Môžu byť na opačných stranách planéty alebo dokonca v rôynych kútoch slnečnej sústavy. Práca víťazov potvrdila, že „kvantová mechanika má skutočne využitie v aplikáciách v reálnom svete,“ povedal pre CNN Michael Moloney, generálny riaditeľ Amerického inštitútu fyziky.

Cenu za medicínu vyhral Švéd Svante Pääbo

Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu za rok 2022 získal švédsky genetik Svante Pääbo za objavy v oblasti genómov vyhynutých hominínov a ľudskej evolúcie, informuje TASR. So svojim tímom porovnával genómy šimpanza a človeka. Venuje sa aj skúmaniu novoobjavených Denisovanov, vyhynutého druhu podobnému neandertálcom. Pääbo tiež zistil, že po migrácii z Afriky pred približne 70 000 rokmi došlo k prenosu génov z vyhynutých hominínov na Homo sapiens.

image

V nomináci na Nobelovu cenu za mier je aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrainian Presidential Press Office Via Ap/Tasr

V Nobelovej cene za literatúru favorizujú Rushdieho

Svetoznámi indický spisovateľ Salman Rushdie, ktorého preslávilo kontroverzné dielo z roku 1988 Satanské verše. Dielo extrémne postavené proti moslimom ho takmer stálo život aj po vyše tridsiatich rokoch. Okrem neho by mohli byť ocenení aj americký spisovateľ hororov Stephen King a Francúz Michel Houellebecq.

image

Túto interaktívnu mapu si zamiluješ. Ukazuje najslávnejších rodákov z každého mesta a obce na svete

Volodymyr Zelenskyj môže získať cenu za mier

V piatok sa dozvieme držiteľov Nobelovej ceny za mier. Nominácie k jednej z najprestížnejšej Nobelovej ceny boli zverejnení už začiatkom roka. Medzi kandidátmi je okrem ukrajinského prezidenta aj líderka bieloruského demokratického hnutia Sviatlana Tsikhanouskaya, Greta Thunberg či Alexej Navaľnyj. Na zozname potencionálnych držiteľov je aj americký basketbalista Enes Kanter Freedom za jeho prácu pri obrane ľudských práv vrátane kritiky čínskych zverstiev voči Ujgurom a Tibeťanom.

image

Tínedžerka bojuje za uzavretie ropných vrtov v Los Angeles, prežila rakovinu a získala zelenú Nobelovu cenu

Víťaz obdrží necelý milión eur

Nobelova cena je udeľovaná v šiestich kategóriach vrátane ocenenia za chémiu, fyziku a v oblasti ekonomiky. Nominácie okrem ceny za mier bývajú dobre utajované a na verejnosť sa niekedy celé zoznamy nikdy nedostanú, všetky sú ale uložené v Nobelovom archíve. Podľa chemistryviews je jeden z najväčších kandidátov americký chemik s Jordánskymi koreňmi Omar Mwannes Yaghi. Šancu má aj poľský rodák Krzysztof Matyjaszewski, ktorého metóda syntézy polymérov spôsobila revolúciu v spôsobe výroby makromolekúl. Ako poslednú v poradí udelia Nobelovu cenu za ekonómiu v pondelok 10. októbra. Víťaz okrem medaile získa aj desať miliónov švédskych korún čo je v prepočte necelý milión eur.

 

 

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 21:37