Muž si v kontajneri na odpadky postavil dom.Instagram/harrison_w_marshall/
StoryEditor

Taký vysoký nájom nebudem platiť, je to šialené! Muž si v kontajneri na odpadky postavil dom

iDnes.czČTK07.03.2023., 12:00h

Britský umelec Harrison Marshall si v Londýne postavil dom v kontajneri na odpadky. Chce tak protestovať proti šialeným cenám prenájmov.

Lajkuj Brainee.sk na

Dvadsaťosemročný Harrison Marshall sa pred mesiacom nasťahoval do špeciálne upraveného kontajnera na kúsku pozemku v štvrti Bermondsey na juhu Londýna. Vysvetlil, že to je jediný spôsob, ako si môže dovoliť bývať v centrálnej časti mesta neďaleko svojej práce.

Predražené byty

Marshall sa do Londýna vrátil po pobyte v zahraničí. Uviedol, že vzhľadom na nedostatok bytov mal problém nájsť si bývanie. „V meste aj v celej krajine sa ceny zbláznili. Nájomné je šialené,“ povedal Marshall. „A aj keď som našiel nejaké miesto, ktoré bolo v mojom cenovom pásme, tak sa o tú izbu uchádzalo ďalších asi 100 ľudí,“ dodal.

image

Kritikov nazývajú socialistami. TikTok influenceri, ktorí prenajímajú byty, chcú, aby ich ľudia prestali osočovať

Inflácia v oblasti spotrebiteľských cien v Británii vlani v októbri dosiahla 41-ročné maximum 11,1 percenta a zostáva dvojciferná, čo prispieva ku kríze životných nákladov, pretože mzdy nedokážu držať tempo s rastúcimi nákladmi za potraviny a domácnosť.

Marshallovo kreatívne riešenie problému spočívalo v tom, že utratil približne 4500 eur za stavbu dreveného obydlia so zakrivenou strechou. Vnútri má malú kuchynku a medziposchodie na spanie. Cez klasický žltý kontajner, ktorý sa obvykle používa na stavebný odpad, je čiernym písmom vyvedený nápis „Skip House“ (dom v kontajneri).

Pomáha mu charitatívna organizácia aj susedia

Pozemok mu zapožičala charitatívne organizácie zaoberajúce sa umením. Má záhradnú cestu vedúcu k vstupnému rebríku a v rohu parcely stojí prenosná toaleta. Sprchuje sa v práci, vzdialenej desať minút jazdy na bicykli, alebo v telocvični. K vode má prístup zo susedovej hadice. 

image

Muž zaparkoval Boeing vo svojom lese a prerobil si ho na domov. Život ho stojí pár drobných

„Všetci susedia sú vlastne úžasní, veľmi ma podporujú, chodia ku mne a nosia mi domáce jedlo,“ povedal Marshall. „To je obrovské plus celého projektu, jednoducho sa zdá, že v tejto oblasti je naozaj dobrá komunita,“ dodal. V kontajneri plánuje bývať rok, aby upozornil na „šialené“ ceny prenájmov v britskej metropole v čase krízy rastúcich životných nákladov.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 18:49