Muž si prerobil lietadlo na domov.Profimedia.cz/
StoryEditor

Muž zaparkoval Boeing vo svojom lese a prerobil si ho na domov. Život ho stojí pár drobných

Michal Čiernik12.01.2023., 13:00h

Bruce Campbell si kúpil Boeing 727 pre 200 pasažierov za 100 tisíc dolárov. O dva roky neskôr a ďalších 15 tisíc, ktoré minul na prestavbu v ňom žije a svoj nový domov si nevie vynachváliť.

Lajkuj Brainee.sk na

Začiatkom 70. rokov zaplatil Bruce Campbell 25 800 dolárov za 10 akrov pôdy v Hillsboro, predmestí Portlandu v Oregone. 73 ročný elektrotechnický inžinier, ktorý teraz býva v zaparkovanom lietadle na svojom pozemku, povedal pre CNBC Make It , že o tomto sníval už ako 15-ročný.

V roku 1999 sa Campbell rozhodol, že si tento sen splní, netušil však ako na to. Najal si teda spoločnosť, aby mu našla lietadlo. Po mesiacoch hľadania spoločnosť našla lietadlo Boeing 727 pre 200 pasažierov, ktoré malo 325 metrov štvorcových a vážilo okolo 32 ton. Bolo nájdené v Grécku a je tak trochu súčasťou americkej histórie.

Lietadlo bolo totiž použité na prepravu telesných pozostatkov majiteľa leteckej spoločnosti Aristotela Onassisa v roku 1975. Zosnulý grécko-argentínsky magnát bol v čase svojej smrti ženatý s bývalou prvou dámou Jacqueline Kennedy Onassisovou.

Campbell zaň zaplatil 100 000 dolárov a lietadlo letelo z Grécka do Oregonu, aby ho pripravilo na prevzatie. Keď bolo lietadlo pripravené, bolo odtiahnuté na Campbellov pozemok. Tento proces zahŕňal odstránenie motorov a ďalších prvkov, vďaka ktorým lietadlo už nikdy nemôže lietať. Spolu to stálo 120 000 dolárov. „Ak ste inžinier, vedec alebo ktokoľvek, kto oceňuje eleganciu a krásu leteckých technológií, je to jednoducho splnený sen,” hovorí Campbell.

Campbell pridal provizórnu sprchu, dočasné umývadlo, prenosnú práčku, chladničku a vozík na stravovanie z iného lietadla, ktorý mu slúži ako špajza. Namiesto sporáka má mikrovlnnú rúru a hriankovač, ktoré takmer nepoužíva. „Som nerd. Nevarím, takže je to minimálna kuchynská plocha,“ hovorí.

image

Letuška prezradila, ako si cestujúci zničia zážitok z lietania. Robíš niektorú z týchto vecí aj ty?

Vedľa kuchynského priestoru má Campbell svoju pohovku, ktorá slúži ako priestor na spanie a pracovný stôl. Jeho mesačné výdavky sú približne 350 eur mesačne, čo zahŕňa 200 eur mesačne na dani z nehnuteľnosti a 100 až 150 eur na elektrinu. Celkovo mu táto prestavba zabrala dva roky a ďalších 15 tisíc dolárov.

image

Pilot odhalil tajomstvo záchodov v lietadlách. Nemusíš sa báť, že by tvoja nálož trafila niekoho na zemi

Teraz Campbell trávi čas obnovou starých počítačových systémov, opravou rôznych elektrických systémov v lietadle a organizuje prehliadky po svojom okrídlenom domove. „Neľutujem, že som sa venoval tejto vízii. Verím, že ľudstvo prijme túto myšlienku v dostatočnej miere, aby sme mohli takto zrecyklovať každé prúdové lietadlo, ktoré vypadne z prevádzky,“ hovorí.

image

Čaká ťa tento rok dlhý let? Odborník objasňuje, čo sa s tvojim telom počas toho deje

Keďže svoj čas delí medzi USA a Japonsko, dúfa, že jedného dňa bude mať aj v krajine vychádzajúceho slnka jedno obytné lietadlo. „Zámerom je umiestniť domov, ktorý milujem, do krajiny, ktorú milujem, a s ľuďmi, ktorých milujem,“ dodal na záver.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 03:36