Na Cyprus sa presťahovali za prácou.Ľubica A Martin/
StoryEditor

Žiadne železnice, miestna špecialita sa pripravuje 15 hodín, nájom stojí ako v Bratislave. Ľubica a Martin o živote na Cypre

Nikola Michalkova19.12.2022., 08:00h

Na ostrove Cyprus žijú už tri roky a vytvorili si na ňom svoj druhý domov. Na sociálnych sieťach ponúkajú tipy na výlety či ubytovanie.

Lajkuj Brainee.sk na

Akí sú ľudia na ostrove, ktorý patrí medzi obľúbené dovolenkové destinácie Slovákov, čo sa považuje za miestnu špecialitu a ako vyzerá ostrov počas zimy? Na tieto otázky v rozhovore pre Brainee odpovedali Ľubica a Martin, ktorí na svojom Instagrame ponúkajú tipy na výlety, ubytovanie a zážitky na Cypre.  

Prečo ste sa presťahovali práve na Cyprus?

Z prozaického dôvodu – pre prácu. Už po prvých mesiacoch sme si uvedomili, že Cyprus je úžasná krajina pre život a chceli by sme sa tu usadiť natrvalo. Zatiaľ sa nám to darí, sme tu takmer tri roky a na Cypre sa cítime doma.

Okrem, pochopiteľne, mora a prírody, v čom vnímate najväčšie rozdiely v živote a životnom štýle medzi ostrovom a Slovenskom?

Najväčším rozdielom je celkový životný štýl. Ten cyperský nemôže byť od nášho slovenského už viac odlišnejší. Doma na Slovensku sme radi, ak ide všetko rýchlo a plynulo. Autom frčíme do práce, pracovné stretnutia musia mať spád, obed v reštaurácii očakávame na stole ešte skôr, než si sadneme a zhltneme ho za desať minút. Po práci utekáme domov, kde väčšinu čakajú ďalšie povinnosti a máme pocit, že 24 hodín nám nestačí. Na Cypre takýto hektický život nepoznajú. Ich obľúbenou odpoveďou na všetko je siga-siga, čo v preklade znamená pomaly - pomaly.

Cyperčania prežívajú každý deň bez náhlenia a stresu. S priateľmi pomaly popíjajú niekoľko káv denne, jedlo si vychutnávajú hodiny. Sú uvoľnení a každý okamih dňa prežívajú naplno. Tento siga-siga prístup je viditeľný aj na cestách. Na semafore na zelenú prejdú namiesto ôsmich áut len dve. Prísť na dohodnuté stretnutie o 20 minút neskôr je normálne. Na Cypre sa nikto nikam neponáhľa. 

image

Zemetrasenia, hurikány a pozorní chlapi. Natália sa presťahovala na Zakynthos, prezradila, ako tam vyzerá bežný život

S akými ľudskými povahami sa na ostrove najčastejšie stretávate? Akí sú Cyperčania?

Cyperčania sú veľmi priateľskí, usmievaví a pohostinní. Rodina, ktorú tvorí široké príbuzenstvo, je pre nich posvätná a rodinná súdržnosť je tu viditeľná a citeľná. Taktiež sú veľmi nábožensky založení. Preto napríklad na ostrove nenájdete žiadnu oficiálnu nuda pláž. Cyperčania veľmi radi jedia a varia. Ak vás pozvú k sebe domov, zaručene vám ponúknu veľa predkrmov na množstve tanierov. Na dobrých susedských vzťahoch im veľmi záleží, pri každom stretnutí vás pozvú na kávu. Na cestách sú k sebe veľmi ohľaduplní a nie je ničím výnimočným, že pri vychádzaní z vedľajšej cesty dostanete od áut na hlavnej prednosť. Na Slovensku je to niečo nemysliteľné.  

Ide o ostrov, čiže asi aj ceny sú iné. Koľko vás stojí týždenný nákup potravín a ubytovanie?

Ceny na južnej časti ostrova sú o cca 10 percent vyššie ako na Slovensku, čo sa týka potravín a reštaurácií. Prenájom v Nikózii, kde bývame, je porovnateľný s Bratislavou. Na severnej strane ostrova je všetko lacnejšie.

Varíte si aj miestne domáce jedlá? Aké najčastejšie?

Na miestne špeciality najradšej chodíme do cyperských tavern. Napríklad na naše obľúbené kleftiko, čo je jahňacie mäso, ktoré sa najprv niekoľko hodín marinuje v olivovom oleji s cesnakom a citrónovou šťavou, potom pečie v hlinených kupolovitých pieckach od tretej hodiny ráno až do poobedia! Mäso sa doslova rozpadá na jazyku a má neskutočnú chuť. Väčšinu cyperských rodín nájdete v nedeľu večer v miestnych tavernách, keďže príprava kleftika trvá vyše 15 hodín. Kleftiko pochádza z gréckeho slova „kleftis“, čo v preklade znamená zbojník. Traduje sa, že slovo označovalo protiosmanských povstalcov, ktorí boli nútení utiahnuť sa do hôr, a aby zahnali hlad, ovce, ktoré ukradli, piekli v dierach v zemi s rozžeravenými uhlíkmi. Diery zakryli, aby ich neprezradil dym či vôňa, a keď sa po celom dni vrátili, pochúťka bola hotová.

Doma si zvykneme robiť grilovaný syr halloumi, ktorý je súčasťou tradičných cyperských raňajok. V minulosti sa na výrobu halloumi používalo výlučne kozie a ovčie mlieko, v súčasnosti sa používa aj kravské. Halloumi je jedinečný aj vďaka svojej pružnej konzistencii, a ako jeden z mála syrov sa pri tepelnej úprave neroztečie. Ide o stredne tvrdý syr s lahodnou, jemne slanou chuťou, ktorý pod zubami škrípe. Môže sa jesť v surovom stave, ale najlepší je po tepelnej úprave, kedy na povrchu vznikne chrumkavá kôrka a vnútro je krásne mäkké a rozplýva sa na jazyku..

Na dovolenku/výlet by ste odporúčali skôr grécku časť alebo tureckú?

Obe časti sú jedinečné a oplatí sa ich vidieť. Grécka časť má viac rozvinutý turizmus, ktorý je „európskejší“, tu si môžu prísť na svoje milovníci bielych pláží a blankytného mora. Na tureckej môžete nájsť kilometre krásnych nedotknutých pláží alebo klasické turecké ultra all inclusive hotely. Obe strany sú rovnako bohaté na pamiatky, archeologické a antické vykopávky, stredoveké hrady, malebné horské dediny a tradičnú kuchyňu. 

Pre dovolenkárov, ktorí uprednostňujú pohodlie a starostlivosť all-inclusive hotelov, odporúčame severnú stranu. Aj na južnej strane je množstvo hotelov ponúkajúcich kompletnú starostlivosť, tu by sme však odporúčali ubytovanie s raňajkami, ktoré vám poskytne slobodu objavovať, ochutnávať a spoznávať Cyprus aj mimo hotelového komplexu.

Hovorí sa, že na Cypre prekvitá párty život. Aj vy tak fungujete? Sú tam legendárne párty?

Jediné miesto na Cypre preslávené párty životom je Ayia Napa. Časť centra mesta tvorí štvrť, v ktorej sú iba bary a diskotéky na dennom, či skôr nočnom poriadku, a dá sa tam naozaj vyblázniť. Štvrť je na druhej strane dostatočne vzdialená od hotelových komplexov, a tak neruší oddychu chtivých dovolenkárov. V iných mestách je nočný život podobný ako u nás na Slovensku. Ešte by sme spomenuli Limassol, v ktorom sa koná jeden z najväčších festivalov na svete. To je však len raz za rok.  

Stretli ste sa s niečím, čo vás vyslovene prekvapilo? Je niečo, na čo ste si zvykali dlhšie? Na ostrove žijete už tri roky. 

Prekvapil nás hlavne rozdiel v cenách potravín, nápojov, ubytovania, benzínu a ubytovania medzi južnou a severnou stranou Cypru. Pred krízou stál benzín na juhu okolo 1,20 eur a na severe 0,75 centov. Teraz je to za benzín 1,57 eur na juhu a okolo 1,15 eur na severe. Rozdiel je markantný. Keď za nákup na juhu zaplatíme 100 Eur, tak na severe nás bude stáť rovnaký nákup 60-65 Eur.

Prekvapil nás aj citeľný rozdiel medzi juho-cyperskými mestami a severo-cyperskými. Na juhu cítiť Európu, na severe skôr Turecko. Najlepšie sa o tom dá presvedčiť v Nikózii na Ledra street, ktorá je rozdelená hraničným prechodom. Na 500 metrov dlhej ulici sú dva rozdielne svety. Keď rátame nárazníkovú zónu pod správou OSN, tak dokonca tri.

Cyprus je úžasné miesto na život a vlastne nie je nič, na čo by sme si museli dlhšie zvykať. Na pokojné siga-siga tempo bolo dokonca príjemné si zvyknúť.

Aké zážitky by ste odporučili ľuďom, ktorí na ostrove neboli? Prípadne, na čo by si mali dať pozor?

V prvom rade treba povedať, že na poznávanie ostrova odporúčame obdobie mimo hlavnej sezóny. Od jesene do jari je ideálne podnebie, nie je príliš horúco a navyše je všade menej turistov. Počas leta je najlepšie si užiť dovolenku na pláži pri mori.

My sme raz v lete skúsili ísť do historického Salamisu, a aj keď sme už aklimatizovaní na horúce letá, verte nám, nedá sa to vydržať na rozpálenom slnku. Tak sme to zabalili.

Pri pobyte na Cypre odporúčame požičať si auto, ktoré vám umožní ostrov viac spoznať, a je najspoľahlivejším spôsobom prepravy. Cyperčania všade jazdia autom, peši chodia len tí, ktorým to zo zdravotných dôvodov odporučil lekár. Železničná doprava na ostrove neexistuje a spoliehať sa na nepravidelnú autobusovú dopravu nie je najlepšie. Takže nezabudnúť si doma vodičský preukaz. Tu musíme upozorniť, že keďže bol Cyprus donedávna Britskou kolóniou, jazdí sa po celom ostrove po ľavej strane. Netreba sa však toho báť, na ľavú stranu sa rýchlo zvyká.

Čo sa týka bezpečnosti, Cyprus je Low Crime krajina a je vyhodnotená ako jedna z 5 najbezpečnejší krajín na svete. Bežne nájdete na parkovisku auto s otvorenými oknami a peňaženkou a notebookom na sedadle.

A ďalšia vec je, že medzi južným a severným Cyprom je hranica. Severný Cyprus však uznáva prechod hraníc aj na občiansky preukaz. Pas nebudete potrebovať.

image

Cyprus odporúčajú navštíviť mimo hlavnej sezóny.

Ľubica A Martin/

Čo podľa vás najviac turisti vyhľadávajú? Prípadne oslovujú vás aj na vašom profile, aby ste im poradili, keď sa chystajú na ostrov?

Nedá sa to úplne jednoznačne povedať. Mladí bezdetní vyhľadávajú lacnejšie ubytovanie v okolí Ayia Napy, kde je v sezóne bujarý nočný život, a naopak, rodiny s malými deťmi skôr vyhľadávajú all inclusive komplexy.

My jednoznačne všetkým, ktorí nám napíšu o radu, odporúčame prenajať si auto. Majú tak z nášho pohľadu väčšiu slobodu a môžu tak byť napríklad každý deň na inej pláži. 

Keďže sú zimné mesiace a letná sezóna skončila – ako vyzerá zima na ostrove? Život sa spomalí a je na ňom pokojnejšie? Zatvárajú sa podniky?

Letná sezóna na Cypre trvá od začiatku mája do konca októbra. No aj mimo sezóny sa sem oplatí prísť, keďže Cyprus má 320 dní slnečných dní v roku. Práve obdobie mimo sezóny je ideálne na spoznávanie ostrova a turistiku, keďže práve vtedy sa dá vyhnúť letným teplotám, no slniečko stále príjemne hreje. Cyprus má vďaka svojej strategickej polohe medzi Európou, Áziou a Afrikou veľmi bohatú históriu. Môžete tu tráviť celé dni poznávaním archeologických nálezísk, byzantských kostolov, kláštorov, mešít a hradov. Cyprus má na svojom území nespočetne veľa turistických a cyklistických trás, kde uprostred nepoškvrnenej prírody môžete pozorovať miestnu faunu a flóru. Na útesoch pri pobreží sa zasa dajú objaviť nádherné výhľady na more a okolie.

V období mimo sezóny sú podniky zatvorené len v letoviskách, ako napr. Ayia Napa a Protaras. V prímorských mestách ako Larnaka, Paphos a Limassol však život čulo pokračuje ďalej, reštaurácie a podniky sú otvorené, promenády sú plné. Dokonca nie je ničím výnimočným vidieť turistov sa v decembri kúpať v mori. V pohorí Trodos, na najvyššom vrchu Mt. Olympus, sa dá v zime ráno lyžovať a poobede sa môžete ísť okúpať do Limassolu do mora, ktorý je asi 40km od zjazdovky. 

image

Tereza študuje v Mexiku: Vo vlaku sú vozne čisto pre ženy, chalani si od teba vypýtajú číslo na ulici

Aké sú tradície na Vianoce na ostrove? Prežívate sviatky podľa tých tradícií na ostrove alebo sa radšej vraciate k tým, ktoré sú vo vašej rodnej krajine, na Slovensku?

Na južnom Cypre sú Vianoce veľmi dôležitým sviatkom, keďže väčšina obyvateľstva je pravoslávna. Aj keď sú tradičné pravoslávne Vianoce až v januári, ulice v dedinách a mestách sú obsypané vianočnou výzdobou už od začiatku decembra a Vianoce sa slávia až do Troch kráľov. Rodiny na Cypre zasadajú k vianočnému stolu 25. decembra. Charakteristickým jedlom je pečený moriak alebo suvlaki, čo sú kúsky kuracieho alebo bravčového mäsa na špajli.

Domáci pripravujú typický vianočný koláč a melomacarony, teda koláčiky v tvare vajíčka z múky, olivového oleja, medu, pomarančovej kôry, škorice a koňaku. Na záver sa posypú mletými orechmi. Novoročný koláč vasilopita sa podáva 1. januára. Je v ňom ukrytá minca a ten, kto ju nájde, bude mať šťastný rok. Darčeky sa tradične dávajú 1. januára, lebo na Cypre ich nosí Agios Vassilis, cyperský Santa Claus.

Minuloročné Vianoce sme strávili v kruhu slovenských priateľov, ktorí, taktiež ako my, žijú na Cypre a dopriali sme si našu slovenskú klasiku s kapustnicou, šalátom a rybou. Našťastie je na ostrove slovenský obchod, kde sa dajú nakúpiť slovenské výrobky, a najmä naša kapusta, klobásky, opekance a mak. Slovenských tradícií sa obzvlášť na Vianoce nechceme vzdať a tento rok sa ich chystáme užiť doma na Slovensku.

Čo je taký váš tip, ktorý vždy ľuďom radíte predtým, ako sa vydajú na ostrov? Čo treba zariadiť, vybaviť a na čo si dať pozor? 

V prvom rade sa treba rozhodnúť, či chcete ísť na poznávaciu dovolenku, alebo tzv. plážovú. My radíme pre spoznávanie hlavne Paphos, Limassol, Trodos, Larnaku poprípade Famagustu, kde sa toho dá veľa vidieť. Pokiaľ však túžite po bielom piesku a tyrkysovom mori, radíme okolie Ayia Napy a Protarasu. Treba mať na zreteli, že na južnom Cypre sú dve letiská, v Larnake a na Paphose. Taxíky sú pomerne drahé, preto odporúčame prenajatie auta – takže netreba si zabudnúť vodičský preukaz.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. apríl 2024 14:41