Podľa ľudí, ktorí prenajímajú byty, nie je nič zlé na ich zárobkovej činnosti a robiť ju môže každý.Unsplash/brainee X Canva/
StoryEditor

Kritikov nazývajú socialistami. TikTok influenceri, ktorí prenajímajú byty, chcú, aby ich ľudia prestali osočovať

mor01.03.2023., 13:00h

V online svete ľudia o landlordoch, teda prenajímateľoch bytov, hovoria ako o chamtivých zveroch bez štipky empatie. Landlordi sa však bránia a o svojej spornej "profesii" hovoria, že je vznešeným poslaním a zaslúžia si preto súcit.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď sa stala Tat Londono na TikTok-u virálnou, z druhej strany prišiel hnev. V komentároch pod jej videami si mohol naraziť na zúrivé reakcie, ľudia ju totiž obviňovali z džentrifikácie (súbor lokálnych sociálno-kultúrnych zmien, ktoré vznikajú po tom, čo bohatší ľudia nakúpia nehnuteľnosti v konkrétnej oblasti, tie majú za následok zvyšovanie nájomného a odsťahovanie ľudí s nižšími príjmami, pozn. red.). Taktiež ju nazývali nemorálnou a dokonca ju nominovali na hlavný dôvod medzinárodnej bytovej krízy. 

image

Biznis a miliardy dolárov. Hollywood ovláda zopár konkrétnych rodín, poznáš ich aj ty

Kto je Londono?Táto realitná maklérka z Kanady sa stala najvýraznejšou influencerkou pre tých a tie, čo prenajímajú byty. Na TikTok-u si našli majitelia nehnuteľností (ako Londono) medzeru ešte na začiatku pandémie. Títo influenceri sa na svojom sociálnom médiu pravidelne chvália svojím bohatstvom, objasňujú akou cestou nadobudli majetok a prišli k rozprávkovému bohatstvu podmienenému prenajímaním bytov. Ponúkajú tiež aj tipy, ktoré ti predávajú ako recept na to, že sa možno raz aj ty staneš tak bohatým ako oni. 

„Stačí mať tak 20 alebo 30 bytových jednotiek, aby ste mali život, ktorý by som mohol považovať za život vyššej strednej vrstvy,“ povedal Paul Berger, landlord z Aljašky. Scott Ulmer, floridský realitný investor a prenajímateľ, ktorý pravidelne uverejňuje príspevky na TikTok a YouTube, povedal, že jeho jedinou a zároveň najväčšou radou je kúpiť si jednu nehnuteľnosť a prenajímať ju vždy na jeden rok.

image

Romantizuje chudobu, za tenisky pýta stovky eur. Strieľa si Balenciaga z ľudí, čo by si ju nikdy nemohli dovoliť?

Tieto "rady" viedli k tomu, že ľudia na sociálnych médiách začali zúriť a odsudzovať týchto influencerov. Ulmera začali, napríklad, volať „land leach“ (výraz pre človeka, ktorý sa priživuje na slabých miestach a zúfalstve druhých, tie využíva vo svoj prospech, zvyčajne finančný, pozn. red.). Je to tiež hashtag, pod ktorým na sociálnych sieťach nájdeš tých a tie, ktoré kritizujú bytovú krízu a necitlivé kroky landlordov smerujúce len k ich ziskom. 

K najčastejšiemu typu kritiky, ktorú prenajímatelia dostávajú, sa radí názor, že by mali dostať „skutočnú prácu“. Títo zemepáni na TikTok-u predstavujú akúsi novú triedu - pokračujú v tom, čo v histórií načala trieda ľudí, ktorá sa poväčšine uspokojila len s tým, že zbierala šeky a organizovala sa, aby presadila legislatívu a politiku bývania, ktorá by pre nich bola výhodná, stránila sa však verejnosti.

image

Riadená reprodukcia ľudí, človek ako majetok štátu. V Číne vznikol nový pojem - human mines

Zlyhávajúci kapitalizmus

Počas pandémie v USA vznikali moratóriá na vysťahovanie, ktoré ľuďom zaisťovali, že počas tohto obdobia, kedy bol nedostatok práce, vyššie ceny a teda aj menej peňazí za nájomné, ich nemohli landlordi vysťahovať z bytu (čo sa aj napriek tomu dialo). Tento rázny krok zo strany štátu však u niektorých landlordov vyvolal pocit, že sú vlastne v spoločnosti nedocenenou a poškodenou triedou. Dospeli k myšlienke, že sa musia brániť, keďže sa nikto nevie vcítiť do ich problémov a ťažkostí. 

Počas krízy s bývaním, ktorú väčšmi prehĺbila pandémia, sa však landlordi stali terčom ešte väčšieho výsmechu. Pre pracujúcu triedu to bola ukážka toho, akým zásadným spôsobom kapitalizmus zlyháva, čo sa týka vnímania ich potrieb. Landlordi si však svoj spôsob zárobku bránia a na sociálnych médiách sa snažia vylepšovať svoj obraz v očiach nahnevaných ľudí aj tým, že rozprávajú o svojej perspektíve vnímania problému a snažia sa svoj obraz viacej poľudštiť. 

image

Pre niektoré spoločnosti by si asi robiť nechcel. Pomocou technológií chcú čítať zamestnancom aktivitu mozgu

Londono na svojom TikTok-u mieša príbehy o domoch v prenájme s ukážkou svojich najnovších áut, ktoré práve kúpila. Na kritiku odporcov jej životného štýlu argumentuje, že sa tak len snaží inšpirovať mladých ľudí, aby ich tiež naviedla na cestu k lukratívnej kariére, ktorá si nevyžaduje vysokoškolské vzdelanie.

Ďalší incident vytvoril jeden landlord po tom, čo sa nafilmoval, ako cestuje do Dubaja na decembrový svetový pohár. V komentároch sa ho pýtali „koľko rodín ste vysťahovali, aby ste si to mohli dovoliť?“. Londono sa taktiež sťažuje na to, že pod jej príspevkami sú komentáre hlavne od ľudí, ktorých nazýva „socialistami“, obviňuje ich z toho, že ju chcú cancel-núť, teda „zrušiť“. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 12:13