.Krajne pravicová umelá inteligencia dobýva internet.Wikimedia/Bundesarchiv, Brainee/Canva/
StoryEditor

Krajne pravicová umelá inteligencia dobýva internet. Na jej čele stojí chatbot s Hitlerom, Stalinom či bin Ládinom, s ktorými si môžeš pokecať

Michal Čiernik20.02.2024., 13:00h

Na kontroverznej sociálnej sieti Gab si môžeš pokecať s najhoršími diktátormi svojej doby. Nový extrémistický chatbot vyvoláva obavy z radikalizácie AI.

Lajkuj Brainee.sk na

Znepokojujúca verzia fašistického diktátora, ktorý je zodpovedný za masovú genocídu počas druhej svetovej vojny, poháňaná umelou inteligenciou. Či necenzurovaný chatbot Josifa Stalina, ktorý by všetkých odporcov režimu poslal do gulagov.

S nimi, ako aj s ďalšími desiatkami virtuálnych diktátorov, si môžeš po novom pokecať na Gab AI, ktorú vytvorila krajne pravicová sociálna sieť Gab v Spojených štátoch. Máš na výber aj Lenina, bin Ládina či Fidela Castra alebo Putina.

image

Chceš si pokecať s Ježišom, Lincolnom či Hitlerom? V novej aplikácii je online viac ako 20-tisíc mŕtvych osobností

Podobne ako samotná kontroverzná sociálna sieť Gab, tak aj jej chatbot je bez cenzúry, čiže Hitler ti bez problémov navrhne zlikvidovať židov, no na druhej strane je schopný holokaust poprieť a zo seba urobiť obeť. A hoci bin Ládin otvorene neschvaľuje terorizmus, za určitých okolností, ako je sebaobrana alebo obrana svojho ľudu, môže byť potrebné uchýliť sa k násiliu, uvádza Euronews. 

Nové rozhranie umelej inteligencie bolo spustené v januári 2024 a umožňuje používateľom vyvíjať svoje vlastné chatboty AI. Zakladateľ Gabu Andrew Torba to označil ako „necenzurovaná platforma AI založená na modeloch s otvoreným zdrojovým kódom“. Vo svojom príspevku podrobne opísal svoje ciele, ako chce s novým chatbotom „podporovať kresťanský svetonázor“ a tiež kritizoval, ako „ChatGPT je naprogramovaný tak, aby vás karhal za to, že kladiete ‚kontroverzné‘ alebo ‚tabu‘ otázky,“ prezradil Torba.

Extrémistická sociálna sieť 

Gab Social, ktorý sa nazýva „Domov slobodného prejavu online“, bol vytvorený v roku 2016 ako pravicová alternatíva k tomu, čo bolo vtedy známe ako Twitter, ale teraz je to X Elona Muska.

Okamžite bol kontroverzný a stal sa živnou pôdou pre konšpirácie a extrémizmus, kde sa nachádzali niektoré z nahnevanejších a najnenávistnejších hlasov, ktoré boli zakázané na iných sociálnych sieťach, a zároveň podporovali škodlivé ideológie.

Na otázku, či ich chatboty s umelou inteligenciou predstavujú riziko radikalizácie, hovorca Gabu odpovedal, že „Gab AI Inc je americká spoločnosť, a preto sú naše stovky postáv AI chránené Prvým dodatkom Spojených štátov. Je nám úplne jedno čo si o nich myslia v zahraničí,“ vysvetlil pre Euronews. 

Chatbot ako spoločenské riziko

Trh s AI chatbotmi v posledných rokoch exponenciálne rástol, podľa DataHorizzon Research mal v roku 2022 hodnotu 4,6 miliardy dolárov (približne 4,28 miliardy eur).

Od originálnych, no až strašidelne dôveryhodných generátorov obrázkov či videí. Až po ešte hrôzostrašnejších inteligentných chatbotov, sa umelá inteligencia snaží pomaly ovplyvňovať naše životy spôsobmi, ktoré môžu byť potencionálne nebezpečné.

image

Umelá inteligencia je znovu o čosi ľudskejšia. Naučila sa klamať a podvádzať, keď je pod tlakom

Príkladom je samovražda muža z roku 2023, ktorý sa zabil po šesťtýždňovom rozhovore o klimatickej kríze s AI chatbotom menom Eliza v aplikácii s názvom Chai. Alebo nedávna štúdia, ktorá zistila, že pomocou umelej inteligencie sa dá o niečo jednoduchšie naplánovať biologický útok.

Zatiaľ čo vyššie uvedené príklady sú stále skôr tragickými výnimkami ako normou, narastajú obavy, že by sa chatboty mohli skôr zamerať na manipulovanie a zradikalizovanie ľudí.

image

Nové rozhranie umelej inteligencie bolo spustené v januári 2024 a umožňuje používateľom vyvíjať svoje vlastné chatboty AI.

Gab.ai/

Z nášho nedávneho výskumu sa zdá, že extrémistické skupiny skutočne testovali nástroje AI vrátane chatbotov, ale existuje len málo dôkazov o rozsiahlom koordinovanom úsilí v tomto priestore,“ povedala pre Euronews Pauline Paillé, senior analytička výskumného inštitútu RAND Europe.

Chatboti však podľa Paillé predstavujú určité riziko, pretože sú schopní rozpoznať a využiť emocionálnu zraniteľnosť a môžu podnecovať násilné správanie.

Kľúčom k regulácii AI chatbotov bude zavedenie úplne prvého medzinárodného zákona o AI na svete, o ktorom má v apríli hlasovať legislatívne zhromaždenie Európskeho parlamentu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 09:32