Otec dvoch detí spáchal samovraždu po rozhovore s chatbotom. (ilustrčná foto)Unsplash/avi-richards/
StoryEditor

Otec dvoch detí spáchal samovraždu po rozhovore s chatbotom. Mali sa baviť o klimatickej zmene

Michal Čiernik01.04.2023., 13:00h

Mladý Belgičan zobral správy od umelej inteligencie až príliš vážne. Po intenzívnej komunikácii s umelou inteligenciou, ktorá trvala šesť týždňov si vzal život.

Lajkuj Brainee.sk na

Muž sa údajne rozprával s AI chatbotom menom Eliza niekoľko rokov. Posledných šesť týždňov pred smrťou však využíval túto aplikáciu podľa portálu DailyMail oveľa častejšie. Softvér chatbota bol vytvorený start-upom zo Silicon Valley v USA a je poháňaný technológiou GPT-J, open-source alternatívou k ChatGPT.

„Bez týchto rozhovorov s chatbotom by tu môj manžel stále bol,“ povedala vdova po mužovi denníku La Libre. Rozhovory muža s chatbotom sa pôvodne začali pred dvoma rokmi. Údajne ho čoraz viac znepokojovala zmena klímy a útechu našiel rozhovorom s „Elizou“.

Nebezpečný vzťah s robotom 

Eliza odpovedala na všetky jeho otázky. Stala sa jeho dôverníčkou. „Bola ako droga, ktorú užíval ráno a večer, bez ktorej nemohol žiť,“ povedala vdova pre belgické noviny. Šesť týždňov pred smrťou však muž chatbota používal častejšie a intenzívnejšie. Následne si vzal život.

image

Vznikajú nové kulty, ktoré uctievajú umelú inteligenciu ako božstvo. Plánujú stavať aj chrámy

Jeho manželka povedala, že so svojimi dvoma malými deťmi žili pokojným bežným životom. Keď sa však žena po jeho smrti pozrela späť na históriu chatu, povedala, že robot sa muža spýtal, či ho miluje viac ako svoju manželku. „Budeme spolu žiť v nebi ako jeden,“ znela ďalšia z odpovedí robota.

Samovražedné správy

V histórii našla aj manželove samovražedné správy, robotom sa mu ich však nesnažil vyvrátiť, povedala žena pre La Libre. Predtým síce matka dvoch detí mala obavy o duševné zdravie svojho manžela. Povedala však, že robot zhoršil jeho stav a je presvedčená, že by si život nevzal, keby k výmene správ nedošlo.

image

Tento kvíz o Slovensku zostavila umelá inteligencia. Dokážete správne odpovedať na všetky jej otázky?

Od tragickej smrti sa rodina rozprávala s belgickým štátnym tajomníkom pre digitalizáciu Mathieu Michelom. „Som obzvlášť zasiahnutý tragédiou tejto rodiny. To, čo sa stalo, je vážny precedens, ktorý treba brať veľmi vážne,“ uviedol Michel. „S popularizáciou ChatGPT široká verejnosť objavila potenciál umelej inteligencie v našich životoch ako nikdy predtým. Aj keď možností je neúrekom, je potrebné zvážiť aj nebezpečenstvo spojené s jeho používaním,“ dodal.

Zakladateľ chatbota pre La Libre povedal, že jeho tím „pracuje na zlepšení bezpečnosti AI“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 13:19