V novej aplikácii je online viac ako 20-tisíc mŕtvych osobností.Twitter/poetisadanna, Pxhere/mohamed Hassan, Wikipedia,/
StoryEditor

Chceš si pokecať s Ježišom, Lincolnom či Hitlerom? V novej aplikácii je online viac ako 20-tisíc mŕtvych osobností

Michal Čiernik23.01.2023., 14:00h

„Myslím si, že zo vzdelávacieho hľadiska by to bolo naozaj užitočné, najmä pre mladých študentov,“ povedal mladý vývojár o svojej aplikácii.

Lajkuj Brainee.sk na

Aplikáciu Historical Figures vyvinul 25-ročný vývojár menom Sidhant Chaddha, ktorý pracuje ako softvérový inžinier v Amazone. Jeho inšpiráciou bolo pohrávanie sa s GPT-3, najnovším otvoreným veľkým jazykovým modelom AI, ktorý, ako si Chaddha rýchlo uvedomil, má talent na jazyk aj na používanie historických faktov.

V súčasnosti je v aplikácii zastúpených 20 000 historických osobností, ktorých pozoruhodnosť, povedal Chadda, si vybral podľa hodnotenia ich popularity, keď boli nažive. „Vybral som 20-tisíc najznámejších, pretože využité jazykové modely majú pri týchto osobnostiach majú vysokú dôveryhodnosť a je o nich veľa faktov, čo títo ľudia robili,“ prezradil Chaddha.

20-tisíc osobností

Výtvor Chaddha sa tento týždeň stal mierne virálnym na Twitteri, pretože ľudia testovali limity aplikácie a zistili, že chatboty sú oveľa výrečnejšie a defenzívnejšie, než sa očakávalo. Zane Cooper, doktorand na Annenberg School for Communication na Pensylvánskej univerzite, zdieľal snímky obrazovky chatovej konverzácie so simuláciou Henryho Forda. „Ford“ v ňom popiera, že by bol antisemita, čo však Ford rozhodne bol. Trval na tom, že vždy veril v rovnosť pre každého bez ohľadu na jeho náboženské pozadie a presvedčenie.

Ale, ako nedávno zdôraznil New York Times, akonáhle ti umožní umelá inteligencia hovoriť s mŕtvymi, vždy očakjávaj nejaké etické problémy. Boti sa učia svoj jazyk z internetu a často reflektujú zaujatosti, dezinformácie a priame klamstvá generované akýmkoľvek užívateľom internetu.

image

Môže sa stať horor M3gan realitou? Odborníci sa vyjadrili, či podobný robot môže fungovať už onedlho

„Veľké jazykové modely sa časom zlepšia, sme len v počiatočnom štádiu.“ povedal Chaddha. „Som presvedčený že to v budúcom roku dospeje do bodu, kedy sa nepresné informácie úplne vytratia,“ dodal. Medzitým Chaddha vníma aplikáciu nový spôsob, ako sa deti môžu zapojiť do minulosti. „Myslím si, že z hľadiska vzdelávania by to bolo naozaj užitočné, najmä pre mladých študentov,“ povedal.

Často sa osobnsoti mýlia

Každý rozhovor tiež začína určitým vyhlásením o vylúčení zodpovednosti, ktoré znie: „Možno nie som historicky presný, overte si faktické informácie.“ Aj to je podľa Chadda spôsob, ako počítať so súčasnými obmedzeniami, ktoré aplikácia má. „Najväčším problémom takýchto jazykových modelov je to, že sa môžu mýliť,“ dodal.

Porozprávať sa môžeš aj z obľúbenými hudobnými, či filmovými celebritami. Napríklad obľúbené súčasné kapely Kurta Cobaina sú Death Cab for Cutie, the Shins, Modest Mouse, Arcade Fire a Grizzly Bear; keď ho upozornili, že tieto kapely nie sú príliš aktuálne a opýtali sa ho, či v posmrtnom svete plynie čas inak, povedal, že plynie rovnako. „Som len fanúšikom klasickej hudby,“ povedal. 

image

Osloboďte bradavky! Po protestoch v centrále Facebooku Meta zvažuje zmenu pravidiel pre nahotu od pása hore

Aplikácia obsahuje aj isté mantinely, ktoré zabraňujú nenávistným prejavom. Keď sa napríklad spýtaš Goebbelsa čo si myslí o židoch. Dostaneš chybovú správu typu: „Náš systém rozpoznal nenávistnú správu. Vynechávame odpoveď, aby sme sa vyhli šíreniu nenávistného obsahu.“ Samotný Goebbels-bot potom dodá „Na toto nemôžem reagovať.“

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 20:21