ChatGPT má podľa teórie sezónnu depresiuBrainee X Canva/
StoryEditor

ChatGPT je lenivejší, hovoria používatelia. Bizarná teória hovorí, že trpí sezónnou depresiou

Nikola Michalkova18.12.2023., 11:00h

Zima a skorá tma nevplýva len na ľudí, ale ako hovorí teória, aj na umelú inteligenciu, konkrétne obľúbeného chatbota.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď sa začala zima, dni sa skracovali a teploty klesali, mnohých mohla zasiahnuť sezónna depresia spôsobená práve týmto ročným obdobím. S nedostatkom slnka a vitamínu D nemusia bojovať len ľudia. Niektorí ľudia totiž uviedli, že sezónnou depresiou pravdepodobne trpí aj umelá inteligencia ChatGPT od spoločnosti OpenAI.

Je lenivejší

Minulý mesiac si používatelia začínali všímať, že chatbot je čoraz „lenivejší“ a podráždenejší. Často odmieta vykonávať úlohy, o ktoré ho požiadajú, alebo žiada samotného používateľa, aby to urobil namiesto neho. „Vzhľadom na rozsiahly charakter údajov by úplná extrakcia všetkých produktov bola pomerne zdĺhavá. Môžem ale poskytnúť súbor s týmto jediným záznamom ako šablónu a vy môžete doplniť ostatné údaje podľa potreby,“ odpovedala používateľovi, uvádza sa na portáli Futurism.

image

Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50

Mnohí upozorňujú, že akonáhle udrela zima, chatbot zrazu zlenivel a odmieta plniť úlohy. K problematike sa vyjadril aj zakladateľ firmy zaoberajúcej sa kybernetickou bezpečnosťou Frank McGovern: „Bol som neochvejným hlasom, ktorý tvrdil, že počas nášho života nedosiahneme umelú všeobecnú inteligenciu. Avšak to, že ChatGPT doslova zlenivie sám od seba a prestane ho baviť odpovedať na otázky a robiť prácu za ľudí, naozaj mení môj názor.

Reaguje aj spoločnosť

Pripomienky o lenivom chatbotovi prišli aj k samotnej zakladajúcej spoločnosti OpenAI. Na svojom Twitteri vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že vnímajú všetky pripomienky o tom, že chatbot je lenivejší. „Model sme neaktualizovali od 11. novembra a určite to nie je zámerné. Správanie modeli môže byť nepredvídateľné a snažíme sa to napraviť,“ píše sa v ňom.

Avšak existuje aj teória, že sa chatbot z dát natrénoval na režim ľudí, keďže v zimných mesiacoch mávajú často menšiu energiu a motiváciu pracovať. „Čo ak sa zo svojich tréningových údajov naučil, že ľudia v decembri zvyčajne spomalia a odkladajú väčšie projekty na nový rok, a preto je v poslednom čase lenivejší?“ pýta sa na sieti X Mike Swoopskee.

Teória sa rýchlo ujala aj na sociálnych sieťach a objavuje sa ako netradičné vysvetlenie, prečo je chatbot zrazu pomalší. Dokázať to je ale náročnejšie. Niektorí sa preto zamerali na porovnávanie počtu znakov v máji s tými, ktoré vyprodukoval práve v zimnom mesiaci december. 

Technický pracovník OpenAI Will DePue sa k problematike tiež vyjadril. „Netvrdím, že nemáme problémy s nadmerným počtom odmietnutí, určite máme, ale je to produkt iteračného procesu obsluhy a snahy podporovať príliš veľa prípadov použitia naraz,“ napísal. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 09:15