Muža poslala umelá inteligencia neprávom za mreže.Brainee/Canva/
StoryEditor

Muža poslala umelá inteligencia neprávom za mreže. Tam ho po pár hodinách brutálne zmlátili a znásilnili

Michal Čiernik28.01.2024., 12:30h

61-ročný muž tvrdí, že algoritmus na rozpoznávanie tváre ho identifikoval pri zločine, ktorý nespáchal. V skutočnosti bol totiž tisíce kilometrov ďaleko.

Lajkuj Brainee.sk na

V januári 2022 bol Harvey Murphy zatknutý a obvinený zo spáchania ozbrojenej lúpeže v obchode v Houstone v Texase. Podľa žaloby za 10 miliónov dolárov, ktorú Murphy odvtedy podal, mal ochrankár pracujúci pre maloobchodnú predajňu Sunglass Hut použiť softvér na rozpoznávanie tváre, aby obvinil Murphyho, ktorý bol v skutočnosti v čase lúpeže od miesta vzdialený viac ako 3 200 kilometrov.

K ozbrojenej lúpeži došlo 22. januára 2022 v Houstone v Texase. Dvaja ozbrojení muži vošli do Sunglass Hut, ohrozovali dvoch zamestnancov zbraňami a utiekli s hotovosťou a slnečnými okuliarmi.

Podľa žaloby, z ktorej cituje portál The Vice, a ktorú 61-ročný Murphy podal na Sunglass Hut, „bol zatknutý a umiestnený do preplneného prísne stráženého väzenia s násilnými zločincami.“ Keď sa vo väzení snažil dokázať svoju nevinu, bol zbitý, skupinovo znásilnený, čo mu spôsobilo trvalé fyzické aj psychické následky. Niekoľko hodín po tom, čo ho zbili a znásilnili, boli obvinenia proti nemu zrušené a bol prepustený.

image

Romana Tabák ako hrdá Marfuša. S novým memečkom sa pochválila aj na svojom profile, všetci si z nej však robia srandu

Ochrankár Anthony Pfleger oslovil policajtov po lúpeži a tvrdil, že vďaka umelej inteligencii vie, kto ten zločin spáchal. „Pfleger povedal polícii, že môžu zastaviť vyšetrovanie, pretože zlodeja už vypátral,“ uvádza sa v žalobe. „Uviedol, že v spolupráci so systémom materskej firmy Macy‘s zistil, že osoba, ktorá násilne vykradla Sunglass Hut, bol Harvey Eugene Murphy Jr.“ Následné video, v ktorom umelá inteligencia a softvér na rozpoznávanie tváre Murphyho usvedčila, poslali polícii.

Zábery z 80. rokov

Tieto kamerové systémy sledujú ľudí pri nakupovaní a príležitostne poskytujú dôkazy pre orgány činné v trestnom konaní. Mnohé z nich vytvárajú nekvalitné obrázky a videá, ktoré sťažujú identifikáciu ľudí.

Za posledných desať rokov začali maloobchodné predajne pripájať tieto kamery k softvérovým systémom na rozpoznávanie tváre. Ide o to, že počítač by mohol automaticky identifikovať známych zločincov, keď vstúpia do predajne, a vopred upozorniť ochrankárov.

Technológia rozpoznávania tváre je však neslávne nespoľahlivá. Systémy majú hromadu chýb, kvôli ktorým sa vyskytlo veľa prípadov falošného zatknutia na základe zlého rozpoznania tváre, hlavne u Afroameričanov. Podobná chyba sa stala aj v tomto prípade.

Murphy má totiž za sebou kriminálnu minulosť a bol v systéme. Podľa žaloby boli staré zábery z 80. rokov verejne dostupné a časť databáz na rozpoznávanie tváre sa mala naskenovať do kamerových systémov spoločnosti.

Peklo vo väzení

V čase lúpeže bol však Murphy v Sacramente v Kalifornii. O lúpeži, a o tom, že ho obvinili, sa dozvedel, až keď si išiel na políciu obnoviť vodičský preukaz. Bol zatknutý a vzatý do väzby. Napriek tomu, že svojmu súdom ustanovenému právnikovi poslal dôkazy, ktoré ho oslobodili, stále strávil hodiny vo väzení.

image

Rok 2023 patril umelej inteligencii. Prečítaj si ZOZNAM technológií, ktoré vynašli tento rok a ktoré ešte len prídu

„Niekoľko hodín predtým, ako mal byť Murphy prepustený z väzenia, ho do kúpeľne nasledovali traja zločinci,“ uvádza sa v žalobe. „Bol zbitý, a brutálne znásilnený. Po tomto násilnom útoku mu jeden zo zločincov šliapol na krk a povedal mu, že ak to nahlási zomrie,“ dodáva žaloba.

Napriek tomu, že ho neskôr prepustili, násilný útok, ktorý sa stal len kvôli prehnanej dôvere v umelú inteligenciu, už nevrátia späť. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 07:20