Technológie, ktoré vyšli tento rokBrainee X Canva/
StoryEditor

Rok 2023 patril umelej inteligencii. Prečítaj si ZOZNAM technológií, ktoré vynašli tento rok a ktoré ešte len prídu

Nikola Michalkova13.12.2023., 11:00h

Tento rok bol opäť plný trendov, ktoré istým spôsobom zmenili svet technológií. V článku sa dozvieš, aké technológie vyšli tento rok a na aké sa budeme môcť tešiť ten budúci.

Lajkuj Brainee.sk na

Rok 2023 jednoznačne patril umelej inteligencii. Dokázala celý svet uchvátiť svojimi schopnosťami, ale aj celkom vydesiť rizikami, ktoré so sebou môže prinášať. Nech je to ako chce, umelá inteligencia je najrozoberanejšou novinkou v tomto roku.

Generatívna umelá inteligencia

Môžeme povedať, že je to úplným hitom tohto roka. Používa sa na text, obrázky či zvuk, ale uplatnenie si našla aj v iných oblastiach. Technológia dokáže vytvárať nový a originálny obsah prostredníctvom učenia sa dátových vzorov pomocou zložitých algoritmov a metód inšpirovaných ľudským mozgom.

image

Technológie nám mali dopriať viac voľného času, namiesto toho nám ho berú. Máme pre teba návod, ako to zmeniť

Táto technológia ale potrápila aj oblasť vzdelávania, pričom sa začala využívať na vyhľadávanie materiálov či písanie prác. Napríklad niektoré univerzity v Českej republike zrušili bakalárske práce, pretože používanie umelej inteligencie sa nedá ustriehnuť. Počas roka sa zdokonalila. Celkovo má však umelá inteligencia potenciál zvýšiť kreativitu, ale musia sa zaviesť potrebné kontrolné mechanizmy.

Flexibilné batérie

Používajú sa v zdravotníckych zariadeniach, senzoroch, ohybných displejoch, inteligentných hodinkách či elektronike založenej na textile. Vyrobené sú z ľahkých a ohybných materiálov. Okrem toho sú nabíjateľné a majú lítium-iónové alebo zinkovo-uhlíkové materiály, ktoré sa dajú ohýbať, krútiť a naťahovať.

image

Flexibilné batérie

Brainee X Canva/

Tieto batérie môžu nahradiť klasické pevné batérie, pretože táto novinka je tenká a ohybná. V súčasnosti je k dispozícii niekoľko typov flexibilných batérií a niektoré spoločnosti začali vyrábať čoraz viac technológií, ktoré ich používajú. 

Udržateľné letecké palivo

Letecká doprava produkuje dve až tri percentá celosvetových emisií a vzhľadom na cieľ nulových emisií do roku 2050, letecký priemysel sa snaží prijať niekoľko stratégií. Jednou z nich je aj udržateľné palivo, ktoré sa vyrába z biologických a nebiologických zdrojov. 

Fyzikálne a chemické vlastnosti udržateľného paliva sú podobné ako pri bežnom palive, celkový výrobný proces ale vytvára oveľa nižšie emisie skleníkových plynov. Môže sa vyrábať z rôznych udržateľných surovín, ako je napríklad olej, tuhý odpad z podnikov či domácností, textílií či zvyškov potravín.

image

Udržateľné letecké palivo

Brainee X Canva/
menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 05:05