Tesla sťahuje vyše 360 tisíc vozidiel.Florence Lo/Reuters
StoryEditor

Tesla sťahuje vyše 360 tisíc vozidiel. Odhalili vážne nedostatky, ktoré môžu byť pre vodičov nebezpečné

Michal Čiernik17.02.2023., 12:00h

Ovplyvnená je v takmer každá Tesla s funkciou plne autonómneho riadenia.

Lajkuj Brainee.sk na

Tesla sťahuje 362 752 vozidiel. Ide o modely vybavené asistenčným systémom Full Self-Driving Beta. Oznámenie zverejnené vo štvrtok tvrdí, že systém Full Self-Driving Beta, ktorý stojí majiteľov Tesly dodatočných 15 tisíc dolárov navyše k cene vozidla, „umožňuje vozidlu prekročiť rýchlostné limity alebo prejsť cez križovatky nezákonným alebo nepredvídateľným spôsobom. zvyšuje riziko havárie,“ píše sa vo vyhlásení.

Nebezpečná pre premávku

Oznámenie ďalej uvádza príklady nebezpečného správania, ako napríklad, že vozidlo ide rovno v odbočovacom pruhu, prechádza cez žlté svetlo bez náležitej opatrnosti a blíži sa k značke stop bez úplného zastavenia.

image

Skupina dotknutých vozidiel zahŕňala nasledujúce roky a modely: 2016-2023 Model S a Model X, 2017-2023 Model 3 a 2020-2023 Model Y vybavené alebo čakajúce na inštaláciu tohto asistenčného softvéru.

Pool/Via Reuters

Systém FSD Beta môže mať tiež problémy s primeranou reakciou „na zmeny zverejnených rýchlostných limitov,“ uvádza web CNBC.

image

Auto ledva zoženieš a elektromobilita sa tak rúca ako domček z karát. Čo sa vlastne pokazilo?

Skupina dotknutých vozidiel zahŕňala nasledujúce roky a modely: 2016-2023 Model S a Model X, 2017-2023 Model 3 a 2020-2023 Model Y vybavené alebo čakajúce na inštaláciu tohto asistenčného softvéru.

Vyjadrenie Muska

Na správu Tesli raogoval aj Elon Musk, ktorý nebol spokojný s výrazom „stiahnuť“, keď má ísť len o bezdrôtovú aktualizáciu systému. „Slovo "odvolať" pre bezdrôtovú aktualizáciu softvéru je jednoducho nesprávne!“ napísal na svojom Twitteri.

Technológia Full Self-Driving Beta, napriek názvu, nerobí elektromobily Tesla autonómnymi, ani bezpečnými na jazdu bez človeka za volantom. Tento asistenčný systém môžeme zhrnúť ako množstvo nových ale nedokončených funkcií, ktoré ešte nie sú úplne doladené.

image

Ikonická Tesla model S oslavuje 10 rokov. Takto elektrické auto Elona Muska zmenilo svet

To potvrdzuje aj bezpečnosté usmernenie pre držiteľov tejto funkcie. „Vodič je zodpovedný za prevádzku vozidla vždy, keď je táto funkcia zapnutá, a musí neustále dohliadať na túto funkciu a zasahovať, napríklad riadiť, brzdiť alebo zrýchľovať, podľa potreby, aby sa zachovala bezpečná prevádzka vozidla.“

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 15:17