Vedci vynašli kalkulačku skazy.Brainee/leonardo.ai/
StoryEditor

Vedci vynašli kalkulačku skazy. Dokáže predpovedať kedy zomrieš a koľko zarobíš so strašidelnou úspešnosťou

Michal Čiernik20.12.2023., 16:00h

Algoritmus funguje ako ChatGPT a robí predpovede na základe viet. Čas smrti a zárobok daného človeka dokáže predpovedať so 78-percentnou presnosťou.

Lajkuj Brainee.sk na

Umelá inteligencia s názvom Life2vec dokáže určiť koľko peňazí budeš mať, ale aj to, kedy zomrieš. Model vytvorili vedci z Dánska a USA, ktorí doň vložili údaje z dánskych zdravotných a demografických záznamov šiestich miliónov ľudí. Použili údaje ako výška príjmu, povolanie, miesto bydliska, či zdravotné záznamy.

image

Vedci vyvinuli prvú helmu na čítanie myšlienok, premieňa mozgové vlny na slová

Každému z týchto faktorov priradili vedci kód, napríklad S52 pre zlomené predlaktie alebo IND4726 pre prácu v obchode s tabakom, ktorý tím previedol na slová. Na základe takto spracovaných údajov, sa podobne ako ChatGPT, naučila Life2vec predpovedať dĺžku života, či veľkosť príjmu.Zistené informácie výskumníci zverejnili v štúdii publikovanej v Nature Computational Science . 

Presnosť až 78 percent

Tím testoval Life2vec na skupine ľudí vo veku 35 až 65 rokov medzi rokmi 2008 až 2016, z ktorých polovica nakoniec zomrela v nasledujúcich štyroch rokoch. Life2vec dokázal predpovedal, kto zomrie a kto bude žiť, s prekvapujúcou presnosťou až 78 percent.

image

FOTO Autonómne vlaky či luxusné autá poháňané umelou inteligenciou. Českí a slovenskí študenti predstavili v Prahe budúcnosť dopravy

Na ochranu osobných údajov ľudí, ktorých údaje boli použité na trénovanie systému, však tento model nemôže používať široká verejnosť ani spoločnosti, povedal pre Daily Mail vedúci výskumník Sune Lehmann. „Aktívne pracujeme na spôsoboch, ako otvorenejšie zdieľať niektoré z výsledkov, ale to si vyžaduje ďalší výskum, ktorý treba vykonať spôsobom, ktorý zaručí súkromie ľudí v štúdii,“ povedal Lehmann.

Na záver Lehmann poznamenalť, že všetky údaje pochádzajú z Dánska, takže tieto predpovede nemusia platiť pre ľudí žijúcich v Iných krajinách. A okrem toho, asi len málo z nás chce vedieť, kedy zomrie.

ANKETA
Chcel by si vedieť kedy presne zomrieš?

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 10:32