Ako Tesla ničí nedotknutú prírodu a domorodé kmene.Twitter/lumber_jack_man, Federicoalves, Unsplash/andreas Dress,/
StoryEditor

Krvavá stopa elektromobilov. Tesla leje miliardy do biznisu, ktorý ničí nedotknutú prírodu a domorodé kmene

Michal Čiernik17.04.2023., 16:00h

Elektrické autá nie sú len ideály zelenej budúcnosti. Za každou batériou sa totiž skrýva zničený život člena jedného z posledných nomádskych kmeňov na svete.

Lajkuj Brainee.sk na

Vieš, ako môže súvisieť výroba elektromobilov s domorodcami? Batérie, ktoré poháňajú tieto údajne ekologické dopravné prostriedky sa vyrábajú okrem iného aj z niklu. Jedno bohaté nálezisko tejto vzácnej suroviny je aj na odľahlom indonézskom ostrove Halmahera.

Okrem niklu však na ostrove žije v dobrovoľnej izolácií aj kmeň O Hongana Manyawa. Dnes však táto domorodá kultúra čelí existenčnej hrozbe, ktorú poháňa priemysel široko propagovaný ako všeliek na rastúcu klimatickú krízu. 

Sú závislí od lesa

„Les je všetko, je to naše srdce a život,“ povedal pre Vice jeden člen kmeňa, ktorý už v pralese nežije. „Moji rodičia a súrodenci sú v lese a bez podpory zomrú,“ prezradil. Ekologické skupiny a aktivisti za práva domorodcov tvrdia, že ťažobná spoločnosť Weda Bay Nickel a ďalšie podobné projekty ničia tradičné územia O Hongana Manyawa, známe aj ako Forest Tobelo, a hrozí im devastácia ich spôsobu života závislého od lesa.

Tam, kde bol kedysi rozsiahly dažďový prales, dnes rozširujúci sa masívny podnik na ťažbu niklu devastuje domovinu pôvodných obyvateľov. Základné potraviny, ktoré domorodci nachádzali v lese, boli zničené a rieky poskytujúce pitnú vodu boli otrávené odtokom z ťažby. 

Ratanové vlákna používané na odevy sa už takmer vôbec nedajú nájsť, a stromy produkujúce živicu, z ktorých sa miazga používa na fakle, boli z väčšej časti vyrúbané. Okrem toho banské tábory plné bezpečnostných síl okupujú poľovné revíry, kde O Hongana Manyawa kedysi lovili. 

Tesla to podporila piatimi miliardami 

Ťažobné projekty sú súčasťou vznikajúceho indonézskeho dodávateľského reťazca batérií pre elektrické vozidlá, do ktorého veľká spoločnosť Tesla doteraz údajne investovala 5 miliárd dolárov, pričom v minulom roku uzavrela partnerstvo s niekoľkými spoločnosťami spojenými s Weda Bay.

image

Je odrezaný od sveta obklopený Tichým oceánom. Tento tajomný ostrov po rokoch opäť sprístupnili turistom

V posledných mesiacoch dve popredné francúzske a nemecké firmy tiež oznámili spoluprácu s ťažobnými firmami v Indonézii, pričom propagujú ich súlad s „najvyššími medzinárodnými environmentálnymi, sociálnymi normami a normami riadenia“.

To zahŕňa štandardy Iniciatívy pre zodpovednú ťažbu, ktorá vyžaduje slobodný, predchádzajúci a informovaný súhlas (FPIC) od pôvodných obyvateľov, ktorých sa projekt týka. Ale namiesto toho, aby zabezpečil súhlas O Hongana Manyawa, Weda Bay Nickel spustošil ich pozemky a živobytie.

Úplne izolovaní od sveta 

O Hongana Manyawa majú okolo 3-tisíc ľudí na celom Halmahere, najväčšom ostrove v provincii Severné Maluku vo východnej Indonézii. „Z toho približne 300 až 500 členov sa stále považuje za „nekontaktovaných“, pretože zostávajú v dobrovoľnej izolácii v lesoch Halmahery,“ hovorí Sophie Grig, vedúca výskumníčka neziskovej organizácie Survival International za práva domorodcov. „Spoliehajú sa na les vo všetkom, čo im umožňuje žiť, prežiť a prosperovať,“ povedala pre Vice.

image

Podľa údajov Forest Watch Indonesia mala spoločnosť Weda Bay medzi rokmi 2017 až 2021 vyrúbať 47 000 hektárov z odhadovaných 724 000 hektárov prirodzeného lesa.

Twitter/federicoalves/

Podľa údajov Forest Watch Indonesia mala spoločnosť Weda Bay medzi rokmi 2017 až 2021 vyrúbať 47-tisíc hektárov z odhadovaných 724-tisíc hektárov prirodzeného lesa v strednej a východnej Halmahere. „Keď vláda udelí koncesiu na ťažbu, nikdy sa nekonzultuje s miestnymi ľuďmi, pretože úrady ich podľa indonézskych zákonov nepovažujú za vlastníkov pôdy,“ hovorí Rasyid, aktivista Indonézskej aliancie domorodých obyvateľov. 

image

Najbizarnejší vojenský príbeh. Japonský vojak si do roku 1974 myslel, že bojuje v druhej svetovej vojne

„Z ich pohľadu patrí pôda vláde,“ vysvetlil a dodal, že indonézski zákonodarcovia, mnohí s finančnými väzbami na spoločnosti využívajúce domorodú pôdu, odmietli prijať legislatívu, ktorá by poskytovala silnejšie zákonné práva pre domorodé obyvateľstvo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 15:51