Google začína tento týždeň mazať neaktívne účty.Unsplash/Justin Morgan, Brainee/Canva/
StoryEditor

Google začína tento týždeň mazať neaktívne účty. Zisti, či sa to týka aj teba

Michal Čiernik28.11.2023., 09:00h

Máte starý účet na gmail, do ktorého ste sa veky neprihlásili? Teraz je čas ho použiť, inak ho stratíte.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak máš nepoužívaný účet Google, tento týždeň môže byť vymazaný. Od 1. decembrom začne Google vymazávať fotografie, videá, e-maily a ďalšie údaje patriace neaktívnym účtom – teda účtom, do ktorých sa nik neprihlásil aspoň dva roky.

Aktualizované pravidlá neaktívneho účtu Google sa vzťahujú na obsah v rámci Google Workspace, ako sú Gmail, Disk, Dokumenty, Meet, Kalendár a Fotky. Spoločnosť už od augusta posiela dotknutým používateľom varovania, v ktorých ich upozorňuje, že ich účty môžu byť vymazané. Odstránenie sa uskutoční postupne od najstarších účtov.

Bezpečnostné opatrenie

Viceprezidentka spoločnosti Google pre produktový manažment, Ruth Kricheli, už v máji vysvetlila, že očista je súčasťou bezpečnostného opatrenia na ochranu účtov. Interná analýza zistila, že u starších účtov je najmenej 10-krát väčšia pravdepodobnosť, že sa spoliehajú na slabé heslá, a je výrazne menej pravdepodobné, že budú mať zavedené aktuálne bezpečnostné opatrenia, ako je dvojstupňové overenie.

image

Google predstavil konkurenta pre ChatGPT, ten sa pomýlil už v propagačnom videu. Akcie spoločnosti sa prepadli o 100 miliárd

„Ttieto účty sú často zraniteľné a akonáhle je účet napadnutý, môže byť použitý na čokoľvek, od krádeže identity až po prenášanie nechceného alebo dokonca škodlivého obsahu, ako je spam," povedala Kricheli.

Google však pre určitú účty urobí výnimku. Ide o účty s youtubovými kanálmi, účty so zvyšnými zostatkami na darčekových kartách Google Play, účty so zakúpenými digitálnymi položkami, ako je kniha alebo film, a účty, ktoré zverejnili aktívne aplikácie na platforme, ako je napr. Obchod Google Play.

Ako účet zachrániť

Ak Google usúdi, že tvoj účet bol neaktívny, odošle sériu e-mailov na tvoju gmailovú adresu aj na e-mailový účet na obnovenie účtu, ak ho máš nastavený. Pre zabránenie vymazania sa stačí aspoň raz za dva roky prihlásiť do svojho účtu alebo akejkoľvek služby Google prepojenej s týmto účtom. 

Google tiež poskytol zoznam ďalších spôsobov, ako zabezpečiť, aby tvoj účet zostal aktívny:

  • Čítanie alebo odosielanie e-mailov
  • Používanie Disku Google
  • Pozeranie videa na YouTube
  • Zdieľanie fotografií
  • Sťahovanie aplikácií cez Google play
  • Používanie funkcie Prihlásiť sa cez Google na prihlásenie do aplikácie alebo služby tretej strany
menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 17:18