Umelá inteligencia od Googlu zlyhala hneď pri predstaveníBrainee x Canva
StoryEditor

Google predstavil konkurenta pre ChatGPT, ten sa pomýlil už v propagačnom videu. Akcie spoločnosti sa prepadli o 100 miliárd

Miroslav Kamody09.02.2023., 11:30h

Prvé predstavenie, prvé veľké zlyhanie. Google zatiaľ v súboji umelej inteligencie prehráva.

Lajkuj Brainee.sk na

V technologickom svete sa rozbehla vojna o dominanciu na poli umelej inteligencie. Počas toho, ako každý ospevuje ChatGPT, s ktorým sme ti mimochodom priniesli aj rozhovor, sa Google rozhodol predstaviť svoj vlastný nástroj. 

Ten dostal názov Bard a do pamäte ľudí sa zapísal najhoršie, ako len mohol. Ako totiž informuje britský Independent, chválená AI od Googlu urobila chybu hneď v jednej z mála otázok, na ktoré mal možnosť svet vidieť odpoveď. Výsledkom je 100-miliardový prepad hodnoty spoločnosti.

image

Pod zamestnaniami sa trasie stolička. Tieto profesie môžu nahradiť roboty, ohrození sú aj ITečkari

Objav, ktorý sa nestal

Google v príspevku na Twitteri položil Bardovi otázku, o akých nových objavoch ďalekohľadov by mohol povedať svoju 9-ročnému dieťaťu. Systém umelej inteligencie navrhol povedať mu o objave, ktorý sa v skutočnosti nestal. 

Bard, prípadne ľudia, ktorí reklamu zostavovali, sa nechali zmiasť prvými snímkami exoplanéty, ktoré vykonal vesmírny teleskop Jamesa Webba od NASA. Uvádza sa, že ide o vôbec prvú snímku exoplanéty, ktorá sa kedy ľudstvu podarila.

To však samozrejme nie je pravda. Prvá takáto snímka bola skutočne urobená ešte v roku 2003 pomocou Very Large Telescope Európskeho južného observatória.

Ďalší klinec pre Google

Spoločnosť Google v reakcii na kritiku poukázala na dôležitosť svojho programu „Trusted Tester“ a uviedla, že ukázala dôležitosť testovania systému, aby sa zabezpečilo, že je spoľahlivý a presný.

Mnohé spoločnosti, vrátane Googlu, totiž vyjadrili obavy, že príliš skoré uvoľnenie takýchto systémov by mohlo viesť k tomu, že poskytnú chybné informácie – čo majú tendenciu robiť so zjavnou sebadôverou.

Že sa to stalo práve Googlu, je len čerešničkou na torte a ďalšou zlou správou pre spoločnosť a jej úsilie v oblasti umelej inteligencie. Po dlhom čase, keď bol považovaný za jedného z lídrov na trhu v tejto technológii, sa zdá, že bol zaskočený inými konkurentmi a ešte stále neodhalil svoj vlastný vyhľadávací systém AI a iné nástroje.

image

Hovorili sme s umelou inteligenciou: Robot si priznal chybu, vie si predstaviť, že by riadil politiku a takto reagoval na boha

Google zaostáva

ChatGPT od OpenAI sa napríklad dostal do hlavného prúdu ako prístupný spôsob používania a komunikácie s pokročilým umelo inteligentným systémom. Microsoft odvtedy oznámil, že integruje túto technológiu do svojho vlastného vyhľadávacieho nástroja Bing, čo by mu podľa odborníkov mohlo umožniť predbehnúť vyhľadávanie Google.

Zdalo sa, že zámerom vlastného oznámenia spoločnosti Google o Bardovi je odpovedať na otázky, prečo do svojho vyhľadávania integroval svoju vlastnú prácu na AI. Oznámenie (a nesprávny tweet) boli zverejnené len deň pred akciou spoločnosti Microsoft.

Na rozdiel od ChatGPT Google zatiaľ verejnosti neumožnil používať Bard, dokonca ani ho v skutočnosti vidieť v akcii. Reklama ako taká je jedným z mála príkladov technológie, ktorú svet skutočne videl. A svet stále čaká, čo chce Google reálne ponúknuť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 15:12