najpoužívanejšieho hesla roka nebudeš vedieť či sa máš smiať, alebo plakať.Twitter/dailymailuk/
StoryEditor

Kedy sa konečne poučíme. Z najpoužívanejšieho hesla roka nebudeš vedieť, či sa máš smiať alebo plakať

Michal Čiernik16.11.2023., 11:30h

Spoločnosť NordPass vydala svoju výročnú správu o najbežnejších heslách. Na prvom mieste sa objavilo heslo, ktoré by už malo byť zakázané.

Lajkuj Brainee.sk na

Zdá sa, že pri výbere hesla mnohí z nás ešte stále neberú bezpečnosť tak vážne, ako by mali. Nový výskum totiž odhalil, že medzi najobľúbenejšie prihlasovacie frázy na svete opäť patria "123456", "admin", "password" a "user".

A nielen to, tretinu najobľúbenejších hesiel na svete tvoria čisto číselné sekvencie, ako napríklad "123456789", "12345" a "000000".

image

Žena sa doslova premenila na kyborga. V tele má 52 implantátov, ktoré jej umožňujú otvárať zámky a zapínať počítače

Najslabšie heslá využívajú pri Netflixe

Analýza zistila, že ľudia používajú najslabšie heslá pre streamovacie platformy ako Netflix, Disney+ a Amazon Prime Video, zatiaľ čo najsilnejšie prihlasovacie údaje sú vyhradené pre finančné účty. 

Podľa spoločnosti NordPass patrili medzi najbežnejšie používané heslá pre streamovacie služby frázy ako ‘Netflix‘, ‘netflix123‘, ‘disney123‘ a ‘disney2020‘.

Apple2020", "Iphone1234" a "Samsung1" boli obľúbené u používateľov smartfónov, "minecraft" u hráčov a "amazon" u internetových obchodov. Hoci sa ukázalo, že najsilnejšie heslá majú finančné účty, objavili sa medzi nimi aj viac než znepokojujúce výrazy "visavisa1" a "paypal123".

Heslo ako heslo

V Británii sú napríklad po jednoduchých číselných sekvenciách populárne mená futbalistov či futbalových klubov vrátane Liverpoolu, Chelsea či Rangersu. Okrem toho boli časté pomerne bizarné názvy mýtických bytostí či zvierat.

Samozrejme by tento zoznam nemohol byť kompletný bez variant slova „heslo“. V Spojenom kráľovstve patrili podľa spoločnosti NordPass aj tento rok medzi najčastejšie používané slová "password" a "password1".

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 08:52