Umelá inteligencia skrýva mnohé riziká. Geoffrey Hinton, ktorý je považovaný za priekopníka v tejto oblasti, teraz opustil Google, aby o nich mohol bez obmedzenia hovoriť.Twitter/popbase/
StoryEditor

Roky vyvíjal umelú inteligenciu pre Google. Teraz odišiel, aby pred ňou varoval

ČTKvse03.05.2023., 14:00h

Umelá inteligencia skrýva mnohé riziká. Geoffrey Hinton, ktorý je považovaný za priekopníka v tejto oblasti, teraz opustil Google, aby o nich mohol bez obmedzenia hovoriť. Vo firme pôsobil celú dekádu.

Lajkuj Brainee.sk na

Hinton, ktorý býva označovaný za „kmotra umelej inteligencie“, prišiel so svojím tímom v roku 2012 na spôsob, ako naučiť počítač rozoznávať na fotografiách bežné objekty, ako sú kvety alebo autá. Potom prešiel do spoločnosti Google, kde pôsobil viac ako desať rokov, píše portál iDnes.cz.

„Odišiel som, aby som mohol hovoriť o hrozbách AI bez toho, aby som sa musel zaoberať tým, ako sa to dotkne Googlu,“ napísal sedemdesiatpäťročný Hinton na svojom twitterovom účte. Zároveň odmietol myšlienku, že chce firmu Google teraz kritizovať. „Google postupuje veľmi zodpovedne,“ dodal.

V rozhovore pre denník The New York Times Hinton uviedol, že ho znepokojuje schopnosť umelej inteligencie vyvárať presvedčivo pôsobiace falošné obrázky a texty. Obáva sa, že takéto obrázky a texty zaplavia internet a ľudia už nebudú schopní poznať, čo je pravda. „Je ťažké si predstaviť, ako zabrániť zlým ľuďom, aby to používali na zlé veci,“ upozornil.

Prišlo to skôr ako dúfal

V minulosti podľa Hintona len málokto veril, že by sa mohla umelá inteligencia stať múdrejšou ako človek. „Ja som sa domnieval, že je to ešte ďaleko. Myslel som, že to bude trvať 30 až 50 rokov alebo dokonca ešte dlhšie. Teraz si to už nemyslím,“ uviedol Hinton.

Umelá inteligencia sa v poslednej dobe dostala do centra pozornosti vďaka chatovaciemu systému ChatGPT, ktorý vyvinula spoločnosť OpenAI podporovaná spoločnosťou Microsoft. Hintonov výskum v oblasti neurálnych sietí a strojového učenia podľa BBC otvoril cestu súčasným systémom, ako je práve ChatGPT. V roku 2019 zaň dokonca Hinton obdržal Turingovu cenu, ktorá je v odbore informatiky obdobou Nobelovej ceny.

image

Hinton v rozhovore s denníkom The New York Times uviedol, že teraz svoju celoživotnú prácu sčasti ľutuje.

Twitter/mit_csail/

Hinton v rozhovore s denníkom The New York Times uviedol, že teraz svoju celoživotnú prácu sčasti ľutuje. „Utešujem sa obvyklým ospravedlnením: keby som to neurobil ja, urobil by to niekto iný,“ dodal. V rozhovore s BBC Hinton tiež pripustil, že vplyv na jeho rozhodnutie odísť z Googlu mal aj jeho vek. „Mám 75 rokov, takže je čas ísť do dôchodku,“ vyhlásil.

Sú inteligentnejšie ako si myslíme

V rozhovore tiež opisuje, že sa líšia ľudská a strojová inteligencia. „Sme biologické systémy a toto sú digitálne systémy. A veľký rozdiel je v tom, že digitálne systémy majú mnoho kópií rovnakého modelu sveta,“ hovorí. Myslí tým, že všetky kópie tohto systému majú na začiatku naučené rovnaké rozhodovanie a postupy.

image

Otec dvoch detí spáchal samovraždu po rozhovore s chatbotom. Mali sa baviť o klimatickej zmene

„Všetky tieto kópie sa môžu učiť oddelene, ale okamžite zdieľať svoje znalosti. Takže je to, ako by ste mali 10 000 ľudí, a kedykoľvek sa niečo naučil jeden človek, všetci to automaticky vedeli. A vďaka tomu môžu títo chatboty vedieť oveľa viac než ktokoľvek iný,“ vysvetľuje Hinton.

image

Už sa nám to vymyká spod kontroly? Chat-GPT predstieral, že je slepý a oklamal pracovníka

V marci stovky akademikov, expertov a podnikateľov zapojených do vývoja umelej inteligencie vyzvali k najmenej polročnému pozastaveniu vývoja nových modelov umelej inteligencie s ohľadom na „hlboké riziká pre spoločnosť a ľudstvo“. Vývojári by podľa výzvy mali túto pauzu využiť na spoločnú prácu na bezpečnostných pravidlách a tiež na vystupňovanie spolupráce so zákonodarcami na silnej regulácii odvetvia.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 13:59