Google investuje dve miliardy do startupu s umelou inteligenciou.Canva X Brainee/
StoryEditor

Google investuje dve miliardy do startupu s umelou inteligenciou. Podľa jeho tvorcov má však šancu jedna ku štyrom, že zničí ľudstvo

Michal Čiernik02.11.2023., 12:00h

Google údajne investoval takmer dve miliardy eur do spustenia AI, ktoré konkuruje ChatGPT od OpenAI. Jeho majitelia však priznali, že môže vyhubiť ľudstvo.

Lajkuj Brainee.sk na

Materská spoločnosť technologického giganta, Alphabet, údajne venovala finančné prostriedky vo výške 1,9 miliardy eur spoločnosti Anthropic, startupu, ktorý vyvíja systémy s umelou inteligenciou. Podľa Daily Mail je Anthropic vnímaný ako jeden z najväčších rivalov OpenAI, stojaci za veľmi populárnym ChatGPT.

image

V šestnástich vytvorila aplikáciu, aby si uľahčila štúdium. Teraz je vďaka nej milionárka a na školu sa vykašľala

Spoločnosť tvrdí, že do startupu už bolo investovaných 470 miliónov eur, zvyšok by mal byť pridelený v priebehu výskumu. Ako uvádza The Wall Street Journal, Google nie je jediný, ktorý do tejto firmy investoval. Približne pred mesiacom do Anthropicu nalial Amazon v prepočte 3,8 miliárd eur. Firma, ktorú založili bývalí členovia OpenAI v sebe zrejme skrýva viac potenciálu, ako si myslíme.

25 percentná šanca zničenia ľudstva

Startup so sídlom v San Franciscu však nemusí byť taký, ako sa zdá. „Šanca, že sa niečo naozaj katastrofálne pokazí v rozsahu ľudskej civilizácie, môže byť niekde medzi 10 percentami a 25 percentami,“ prezradil v technickom podcaste Logan Barlett Show, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ Anthropic Dario Amodei.

Firma, ktorej hodnota za necelé tri roky presiahla približne 4,7 miliárd eur má však ďalší problém. 18. októbra bola na spoločnosť podaná žaloba zo strany Universal Music Group a ďalších veľkých nahrávacích spoločností.

„Toto kopírovanie do úložiska na účely tréningu umelej inteligencie je jasným prípadom porušenia práv a súdy by to mali zastaviť,“ vyjadril s k prípadu Jason Peterson, generálny riaditeľ mediálnej a technologickej spoločnosti GoDigital Media Group, ktorá sa zameriava na správu práv duševného vlastníctva.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 10:47