Vedci vynašli jazykový dekodér, ktorý dokáže preložiť myšlienky človeka do textu pomocou chatbota. Twitter/fpshub/
StoryEditor

Pred pár rokmi nemožné, dnes skutočnosť. Vedci pomocou umelej inteligencie dokázali čítať myšlienky, môže to však spôsobiť veľký problém

Michal Čiernik03.05.2023., 08:00h

Vedci vynašli jazykový dekodér, ktorý dokáže preložiť myšlienky človeka do textu pomocou transformátora umelej inteligencie podobného ChatGPT v kombinácii s prístrojom MRI.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa novej štúdie ide o prvý prípad, kedy bol nepretržitý jazyk neinvazívne zrekonštruovaný z ľudských mozgových aktivít, ktoré sa získali pomocou magnetickej rezonancie.

Dekodér bol schopný interpretovať podstatu príbehov, ktoré ľudské subjekty sledovali alebo počúvali alebo si dokonca len predstavovali. Pomocou mozgových vzorcov funkčnej magnetickej rezonancie (fMRI), v podstate prístroj umožňuje čítať ľudské myšlienky. Aj keď je táto technológia stále v ranom štádiu, vedci dúfajú, že by jedného dňa mohla pomôcť ľuďom s neurologickými stavmi, ktoré ovplyvňujú reč, jasne komunikovať s vonkajším svetom.

Duševné súkromie

Tím, ktorý vytvoril dekodér, však tiež varoval, že platformy na čítanie mozgov môžu mať nakoniec negatívne využitie, a to aj ako prostriedok kontroly pre vlády a zamestnávateľov. Výskumníci však zdôraznili, že ich dekodér, aby fungoval, vyžaduje spoluprácu ľudských subjektov. „Rozhrania mozog-počítač by mali rešpektovať duševné súkromie“, uvádzajú vo svojej štúdii zverejnenej v Nature Neuroscience.

„V súčasnosti sa dekódovanie jazyka vykonáva pomocou implantovaných zariadení, ktoré si vyžadujú neurochirurgiu. Naša štúdia je prvou, ktorá dekóduje súvislý jazyk, čo znamená viac ako celé slová alebo vety, z neinvazívnych záznamov mozgu, ktoré zhromažďujeme pomocou funkčného MRI,“ povedal Jerry Tang, postgraduálny študent informatiky na Texaskej univerzite v Austine.

Má pomôcť ľuďom, ktorí stratili reč

„Cieľom dekódovania jazyka je zaznamenať mozgovú aktivitu používateľa a predpovedať slová, ktoré používateľ počul, hovoril alebo si predstavoval,“ poznamenal. „Nakoniec dúfame, že táto technológia môže pomôcť ľuďom, ktorí stratili schopnosť hovoriť,“ prezradil vedec.

image

Otec dvoch detí spáchal samovraždu po rozhovore s chatbotom. Mali sa baviť o klimatickej zmene

Tang a jeho kolegovia dokázali vyrobiť svoj dekodér s pomocou troch ľudských účastníkov, z ktorých každý strávil 16 hodín v prístroji fMRI počúvaním príbehov. Výskumníci trénovali model AI označovaný ako GPT-1 pomocou komentárov a autobiografických príbehoch z Redditu, aby prepojili sémantické črty zaznamenaných príbehov s nervovou aktivitou zachytenou v údajoch fMRI. Týmto spôsobom sa chatbot mohol naučiť, ktoré slová a frázy sú spojené s určitými mozgovými vzormi, uvádza web Vice. 

Dokázal preložiť aj myšlienky

Nový prístup umožnil tímu posunúť hranice technológií na čítanie myšlienok tým, že dekodér dokázal preložiť myšlienky účastníkov pri pozeraní nemých filmy, alebo len pri predstavovaní príbehov v ich hlavách. V oboch prípadoch bol dekodér schopný rozlúštiť, čo účastníci videli, v prípade filmov, a čo si subjekty mysleli, keď si vo svojich predstavách prehrávali krátke príbehy. 

Napríklad, keď si subjekt predstavil vetu „išiel po prašnej ceste cez pšeničné pole, cez potok a popri niekoľkých zrubových budovách“, dekodér vytvoril text, ktorý hovoril, že „musel prejsť cez most na druhú stranu popri veľmi veľkých budovách v diaľke,“ uvádza sa v štúdii. Počas testov so zvukovými nahrávkami produkoval dekodér ešte presnejšie výsledky.

Etické obavy

Zatiaľ čo výskumníci naznačili prísľub tejto technológie ako nového komunikačného prostriedku, zároveň varovali, že dekodéry vyvolávajú etické obavy o duševné súkromie. 

image

Vraždiaci stroj na magnetickú rezonanciu pri podivnej nehode zastrelil človeka. Nebol to prvý podobný prípad

„Naša analýza ochrany osobných údajov naznačuje, že v súčasnosti je potrebná spolupráca subjektov pri výcviku a aplikácii dekodéra,“ uviedol Tangov tím v štúdii. „Budúci vývoj však môže umožniť dekodérom obísť tieto požiadavky. Navyše, aj keď sú predpovede dekodéra nepresné bez spolupráce subjektu, môžu byť zámerne nesprávne interpretované na škodlivé účely,“ vysvetlili na záver vedci.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 23:51