Vedci navrhli robota, ktorý dokáže prechádzať medzi tekutým a pevným štádiom.Yuotube/ Necrobioarchetype/
StoryEditor

VIDEO Vedci sa inšpirovali Terminátorom. Zostrojili robota, ktorý dokáže prechádzať medzi tekutým a pevným štádiom

Michal Čiernik28.01.2023., 15:00h

Spomínaš si na Terminátora 2: deň zúčtovania? Vo filme z roku 1991 sa fiktívny android T-1000 skvapalnil, aby mohol prejsť cez kovové mreže. Dnes je táto sci-fi scéna realitou.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci z čínskej univerzity v Hong Kongu vytvorili nový materiál s fázovým posunom vložením magnetických častíc do gália, kovu s veľmi nízkou teplotou topenia, len 30 stupňov Celzia. Inžinieri tvrdia, že ich roboty, okrem toho, že dokážu meniť tvar, sú magnetické a môžu tiež viesť elektrinu, uvádza DailyMail. Roboty boli testované na rôznych prekážkových dráhach, aby vyskúšali ich mobilitu a schopnosť zmeny tvaru.

„Dať robotom možnosť prepínať medzi tekutým a pevným stavom im dáva viac funkcií,“ povedal vedúci tímu doktor Chengfeng Pan. Jedným dychom však dodal, že na rozdiel od klasických pevných robotov sú títo viac pružný, ale na druhej strane je ich ťažšie ovládať.

Extrémne tekutý robot

Podľa profesora Carmeal Majidiho, strojného inžiniera na Carnegie Mellon University v Kanade, majú magnetické častice v tomto robotovi dve funkcie. „Spôsobujú, že materiál reaguje na striedavé magnetické pole, takže pomocou indukcie môžete materiál zahriať a spôsobiť fázovú zmenu. A druhou funkciou je, že magnetické častice dávajú robotom mobilitu a schopnosť pohybovať sa v reakcii na magnetické pole,“ prezradil.

image

Robot zložil prijímacie skúšky na právnickú fakultu. Napísal eseje, v matematike však neuspel

Profesor Majidi hovorí, že nový materiál sa môže pochváliť aj „extrémne tekutou“ kvapalnou fázou v porovnaní s inými materiálmi s premenlivou fázou, ktorých „kvapalné“ fázy sú podstatne viskóznejšie.

Využitie v medicíne

Pred skúmaním potenciálnych aplikácií tím testoval mobilitu a silu materiálu v rôznych scenároch. Pomocou magnetického poľa roboty preskakovali priekopy, šplhali po stenách a dokonca sa rozdelili na polovicu, aby mohli kooperatívne pohybovať inými objektmi, kým sa znova spojili. „Teraz posúvame tento materiálový systém praktickejším spôsobom, aby sme vyriešili niektoré veľmi špecifické medicínske a inžinierske problémy,“ povedal Pan.

image

Samoučiaca protetická ruka či robotický barman, ktorý sa s tebou porozpráva. Pozri si najúžasnejšie robotické novinky tohto roka

Tím tiež použil roboty na odstránenie cudzieho predmetu z modelového žalúdka a na dodanie liekov na požiadanie do toho istého žalúdka. „Ďalej by sme sa chceli zamerať na to, ako by sa tieto roboty dali použiť v biomedicínskom kontexte,“ dodal profesor Majidi.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:10