Pozri si robotické novinky roka 2022.Twitter/meandyouindia, Instagram/esperbionics/
StoryEditor

Samoučiaca protetická ruka či robotický barman, ktorý sa s tebou porozpráva. Pozri si najúžasnejšie robotické novinky tohto roka

Michal Čiernik25.12.2022., 13:34h

Rok 2022 bol bohatý nie len na vedecké objavy či vesmírne úspechy. Priniesol aj veľké množstvo inžinierskych skvostov vo svete robotiky. Pozri si s nami výber tých najzaujímavejších robotických inovácií tohto roka.

Lajkuj Brainee.sk na

Barmanský robot, s ktorým si aj pokecáš

Vedci z talianskej Neapolskej univerzity vyvíjajú barmanského robota s názvom BRILLO, ktorý dokáže nielen pripraviť kokteil, ale dokáže si zapamätať aj váš obľúbený nápoj a porozprávať sa. Robot dokáže odhadnúť, či je tón rozhovoru vážny alebo hravý, a dokonca môže klásť vhodné otázky alebo vtipkovať v závislosti od situácie.

Profesorka Silvia Rossi, jedna z vedúcich výskumníkov projektu, pre CNBC Make It povedala, že spoločnosť požiadala jej tím, aby vyvinul stroj schopný vykonávať funkcie barmana, najmä miešanie nápojov. Namiesto toho, aby to, čo hovorí Rossi, mohlo byť jednoducho kokteilovým „automatom“, sa vedci rozhodli posunúť tento koncept o krok ďalej.

Jej tím dokázal stavať na existujúcom výskume algoritmov AI, ktoré sa používajú na napodobňovanie vzorov ľudskej reči. S týmito algoritmami by to umožnilo napríklad robotickému barmanovi rozpoznať zákazníka, zapamätať si jeho obľúbený nápoj a dokonca mu položiť relevantné otázky na základe podrobností, ktoré predtým zdieľali.

image

Dievčaťu vyrobili nové robotické ruky. Vďaka technologickému start-upu sa dostanú aj k ostatným ľuďom bez končatín

Rýchle občerstvenie budúcnosti

V gastre ešte ostaneme. Pazzi je prvý autonómny robot na výrobu pizze na svete. Vďaka softvéru Mike beží reštaurácia na 97 percent autonómne. Systém dohliada na celú prevádzku, vrátane plánovania výroby pizze, autonómneho riadenia kuchyne, inventúry, kontroly kvality a strojového učenia. Jediné čo musia zabezpečiť zamestnanci je dovoz surovín, servis strojov a prípadná roznáška pizze.

Tento prvý autonómny robot na pizzu na svete s názvom Pazzi, čo v taliančine znamená šialený, upečie pizzu na mieru za päť minút, pripraví 10 pízz súčasne a je schopný naservírovať pizzu každých 47 sekúnd.

Eva ktorá dokonale napodobňuje ľudskú mimiku

Eva je robotická tvár navrhnutá tak, aby realisticky kopírovala ľudské výrazy a pohyby tváre. Eva má 14 kožných svalov na tvári, šesť svalov na krku a päť svalov očnej gule a očných viečok. Eva bude použitá ako platforma pre ďalší výskum AI pre prepojenie medzi človekom a počítačom. Pomôže najmä preskúmať možnosti emocionálnej inteligencie v strojoch. Je poháňaná 25 servomotormi MG90S. Eva bola navrhnutá na výrobu za približne 900 dolárov. A poskladať si ju môže každý kto má prístup ku laserovej rezačke a 3D tlačiarni.

Vytlač si robotickú rybu, ktorá čistí rieky

Ďalšieho robota, ktorého si dokážeš vytlačiť a poskladať aj doma je Gilbert. Ryba bola navrhnutá vrámci súťaže Natural Robotics Contest organizovanej University of Surrey. Víťazný návrh vytvorila študentka chémie Eleanor Mackintosh. Robotická ryba má žiabre, ktoré používa na filtrovanie vody pri plávaní, a je veľká asi ako losos.

Podľa webovej stránky newatlas robot pláva tak, že máva chvostom, pričom drží ústa dokorán, aby zhromaždil vodu spolu s mikroplastami. Keď sa ryba naplní, zavrie ústa, otvorí svoje žiabrové chlopne podobné žalúziám a vytlačí vodu von. Jemná sieťka pripevnená k žiabrovým chlopniam umožňuje vode prechádzať, ale zachytáva plastové častice. Dizajn robota je dostupný zadarmo na stiahnutie na stránke súťaže a každý s 3D tlačiarňou si môže vytvoriť svoju vlastnú rybu sajúcu mikroplasty.

image

Zostrojili robota, ktorý elektrickými výbojmi ničí burinu. Uvidíme, čo na to naše babky, možno ti naň prispejú

Samoučiaca bionická ruka

V roku 2022 vyvinul technologický startup Esper Bionics samoučiacu sa bionickú ruku, ktorá sľubuje, že spojí ľudské telo s protetickými končatinami plynulejším spôsobom. Esper Hand využíva AI na zhromažďovanie informácií o správaní jednotlivých používateľov, aby mohla lepšie rozpoznať svalovú aktivitu a reagovať na vonkajšie podnety. To znamená, že ruka sa časom zlepšuje, pretože zhromažďuje viac informácií o svojom používateľovi.

Nová protetická ruka patrí zatiaľ medzi najľahšie na trhu. Počas testov sa dobrovoľníkom podarilo ľahko vykonávať úlohy, ako je otváranie plechoviek a fliaš, krájanie ovocia a používanie digitálnych zariadení. Tvorcovia tvrdia, že technológia samoučenia ruky sa môže časom sama zlepšovať.

image

Vyskúšali sme si Xiaomi CyberDog. Technologická hračka priťahuje pozornosť, má pred sebou veľkú budúcnosť

Humanoidný robot od Xiaomi

Na augustovom veľkom predstavení Xiaomi noviniek v Pekingu spoločnosť ukázala svetu svojho nového robota CyberOne. Dvojnohý humanoidný robot sa pripojil k Lei Junovi na pódium, pozdravil generálneho riaditeľa a podal mu kvet. CyberOne, vybavený vlastným modulom hĺbkového videnia Mi-Sense a kombinovaným s algoritmom interakcie AI, dokáže vnímať 3D priestor. Okrem toho dokáže rozpoznávať jednotlivcov, gestá a výrazy, čo mu umožňuje nielen vidieť, ale aj spracovávať svoje prostredie.

S cieľom komunikovať so svetom je CyberOne vybavený vlastným systémom rozpoznávania prostredia a systémom identifikácie emócií, ktorý mu umožňuje rozpoznať 85 typov zvukov prostredia a 45 klasifikácií ľudských emócií. CyberOne dokáže rozpoznať šťastie a dokonca potešiť používateľa v čase smútku.

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 21:12