Robot zložil skúšky na právnickej fakulte.Pxhere/mohamed Hassan/
StoryEditor

Robot zložil prijímacie skúšky na právnickú fakultu. Napísal eseje, v matematike však neuspel

ČTKiDnes.cz27.01.2023., 09:00h

Chatovací robot neziskovej organizácie OpenAI úspešne zložil prijímacie skúšky na americkú právnickú fakultu.

Lajkuj Brainee.sk na

ZDokázal napísať eseje na rôzne témy, od ústavného práva cez dane až po delikty. Systém nazvaný ChatGPT podľa agentúry AFP pri práci používa veľkú vzorku textov z internetu. Umelá inteligencia podľa pedagógov môže ohroziť zaužívané výukové metódy v triedach.

Profesor na právnickej fakulte Minnesotskej univerzity Jonathan Choi zadal robotovi rovnaký test, s akým sa stretávajú jeho študenti. Pozostával z 95 otázok s výberom odpovedí a 12 otvorených otázok, kde bolo možné odpovedať formou eseje. Systém získal celkové skóre C+, teda lepšiu trojku.

Z matematiky neuspel

To síce stačilo na úspešné zloženie skúšky, ale v o väčšine predmetov sa robot pohyboval medzi horšími študentmi a v otázkach s výberom odpovedí z matematiky neuspel. „Celkovo ChatGPT nebol skvelým študentom práv, keď konal sám,“ napísal Choi na Twitteri. „Očakávame však, že v spolupráci s ľuďmi by jazykové systémy, ako je ChatGPT, boli veľmi užitočné pre študentov práv pri skúškach a pre praktizujúcich právnikov,“ dodal.

„Pri písaní esejí ChatGPT preukázal dobrú znalosť základných právnych pravidiel a mal trvalo dobrú organizáciu a kompozíciu,“ napísali profesori, ktorí hodnotili výsledky. Ale robot „mal často problémy s rozpoznaním problémov, keď dostal otvorenú otázku, čo je základná zručnosť pri skúškach na právnickej fakulte,“ dodali.

image

Nechaj umelú inteligenciu, nech pracuje za teba. Našli sme stránky, ktoré ti dokážu, že sci-fi už žijeme

Úrady v New Yorku a ďalších miestach zakázali používať ChatGPT v školách. Profesor Choi však navrhol, že robot by mohol byť cenným pomocníkom pri výučbe.

Spoluzakladateľ organizácie bol Elon Musk

Denník The Guardian vlani napísal, že tento chatovací robot ohromil svojou užívateľskou prívetivosťou a svojimi schopnosťami písať a zvládať zložité úlohy. Dokáže rozpoznať nesprávne predpoklady a odmietnuť odpovedať na nevhodné požiadavky. Profesori, programátori a novinári by preto podľa denníka mohli byť o pár rokov bez práce.

image

Chceš si pokecať s Ježišom, Lincolnom či Hitlerom? V novej aplikácii je online viac ako 20-tisíc mŕtvych osobností

Organizáciu v roku 2015 spoluzaložil Elon Musk, než ju v roku 2017 opustil kvôli stretu záujmov medzi organizáciou a spoločnosťou Tesla.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

 

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 15:00