Xiaomi CyberDogBrainee/Miroslav Kamody
StoryEditor

Vyskúšali sme si Xiaomi CyberDog. Technologická hračka priťahuje pozornosť, má pred sebou veľkú budúcnosť

Miroslav Kamody19.10.2022., 09:00h

Štvornohý robotický miláčik nás v redakcii skutočne nadchol. Získa si ťa tancom, orientáciou v priestore aj možnosťou prispôsobiť si podľa svojich preferencií. Aj keď ide len o prototyp, má obrovský potenciál.

Lajkuj Brainee.sk na

Žijeme v časoch, kedy sa čoraz viac spoliehame na technológie. Práčky sa vyrábajú priamo so sušičkami, podlahy nám vysáva a zmýva robotický vysávač a celú inteligentnú domácnosť ovládame z telefónu. Podľa Xiaomi je čas do domácnosti privítať ďalšieho člena robotickej rodiny - psa CyberDog.

V redakcii Brainee sme mali možnosť vyskúšať si jeden z tisícky vyrobených prototypov na svete. Spoločne sme strávili približne hodinu, počas ktorej sme si vyskúšali všetky jeho vychytávky a stihli sme ho aj prevetrať v exteriéri pred národným futbalovým štadiónom v Bratislave.

image

Xiaomi CyberDog

Brainee/Miroslav Kamody

Umelá inteligencia, ktorá ti podá labku

Musíme povedať, že CyberDog sa nespráva ako robot, ale ako pravý štvornohý miláčik. Bude za tebou chodiť, podá ti „labku”, postaví sa na zadné a nemá problém sa ani celý pretočiť či tancovať. Zariadenie je založené na platforme NVIDIA Jetson Xavier NX, ktorá pracuje s algoritmami umelej inteligencie a podporuje Deep Learning.

Informácie a vnemy o prostredí zhromažďuje pomocou jedenástich vysoko presných senzorov, ktoré následne poskytujú spätnú väzbu pri pohybe. S okolím komunikuje prostredníctvom dotykových a ultrazvukových senzorov, kamier a modulov GPS. Má interaktívne kamery s umelou inteligenciou, ultraširoké kamery a k tomu ešte aj hĺbkový senzor.

image

Xiaomi CyberDog

Brainee/Miroslav Kamody

So CyberDogom sa spáruješ prostredníctvom mobilnej aplikácie, vďaka ktorej si môžeš nastaviť a spustiť hneď niekoľko funkcií. Nemusíš sa však obmedzovať iba na ňu. Keďže má v sebe robot zabudovaných až šesť mikrofónov, ovládať ho môžeš aj pomocou hlasového digitálneho asistenta. Nateraz však len v čínštine.

Jednoduché ovládanie

Aplikácia je jednoduchá a prehľadná, vďaka čomu je ovládanie štvornohého „robo-miláčika” bezproblémové. Za pár minút sme si CyberDoga takpovediac ochočili a mohli sme sa s ním hrať. Aplikácia ponúka predprogramované povely, vďaka ktorým veľmi rýchlo zabudneš na to, že ide o neživé zariadenie.

image

Xiaomi CyberDog

Brainee/Miroslav Kamody

Priamo v aplikácii si vieš nastaviť niekoľko super vychytávok, napríklad funkciu autonómneho sledovania, kedy ťa robot rozpozná a bude chodiť za tebou. Je dokonca schopný v reálnom čase zmapovať svoje okolie a vytvárať si navigačné mapy, vďaka čomu následne nemá problém prekonávať prekážky.

Okrem toho si vieš nastaviť, akou rýchlosťou sa CyberDog bude pohybovať. Jeho rýchlosť dosahuje až 3,2 metra za sekundu, čo je viac ako 11 kilometrov za hodinu. A to už je rýchlosť, ktorá sa hodí viac do exteriéru. Keďže sme sa pohybovali hlavne vo vnútri, nastavili sme si jeho maximálnu rýchlosť na polovicu, čo stačilo na to, aby sme sa pohybovali bok po boku.

image

Xiaomi CyberDog

Brainee/Miroslav Kamody

Strháva na seba pozornosť

Pri ceste vo výťahu bolo skutočne zaujímavé sledovať, ako technológiami nabitý CyberDog vyvažuje svoju rovnováhu, aby zostal na štyroch. Keď sme vyšli pred budovu, CyberDog na seba okamžite strhol pozornosť okoloidúcich. Predsa len, tancujúceho robotického psa, ktorý vie podať labku, človek len tak ešte nevidí. 

Ľudia aj deti si ho fotili a nakrúcali, a my sa im úprimne vôbec nečudujeme. Robotický pes nateraz nie je nič bežné a Xiaomi si to uvedomuje. Aj preto bolo vyrobených len tisíc kusov, ktoré sú prístupné pre inžinierov, fanúšikov a nadšencov robotiky, ktorí naplno objavujú jeho potenciál.

image

Xiaomi CyberDog

Brainee/Miroslav Kamody

Zariadenie má tri USB-C a jeden HDMI konektor, vďaka čomu sa dá v spojení s otvoreným zdrojovým kódom CyberDog upgradnúť podľa preferencií užívateľa. Pridať si môžeš čokoľvek od infračervenej, pohybovej či panoramatickej kamery, pre efekt môžeš napríklad zapojiť aj podsvietenie. Fantázii (a technológiám) a v tomto smere medze rozhodne nekladú.

Veľký potenciál

Xiaomi stanovila cenu tohto zariadenia na 10-tisíc jüanov, čo je približne 1 300 eur. Jeho najväčšou nevýhodou je nateraz výdrž batérie, ktorá sa zastavila na jednej hodine a následne sa musí približne tri hodiny nabíjať. Je však nutné dodať, že ide o prototyp, ktorý má naplno odhaliť svoj potenciál.

image

Xiaomi CyberDog

Brainee/Miroslav Kamody

V redakcii sme si CyberDoga aj napriek krátkemu spoločnému času mimoriadne obľúbili. Bude zaujímavé sledovať, kam sa tento prototyp nakoniec posunie a ako bude vyzerať zariadenie, ktoré bude dostupné aj pre verejnosť. Získať by si totiž okrem detí, alergikov na psy či technologických nadšencov mohol aj starších ľudí, ktorí spoločnosť (a monitorovanie) určite ocenia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 22:18