Umelá inteligencia umožnila matke stretnúť sa so svojou dcérkou, ktorú stratila len týždeň po ťažkej diagnóze. Youtube/al Jazeera English/
StoryEditor

Dievča zomrelo len týždeň po diagnóze, vedci virtuálne umožnili mame rozlúčiť sa s ňou. Sme bližšie ku komunikácii so zosnulými?

dtt28.12.2022., 10:00h

Zostať v kontakte s milovaným človekom po jeho smrti sa javí ako nemožné. Podľa vedcov zaoberajúcich sa virtuálnou realitou či umelou inteligenciou sa to však v budúcnosti môže zmeniť.

Lajkuj Brainee.sk na

Mnohí z nich totiž s pomocou technológií pracujú na tvorbe chatbotov alebo avatarov, ktorí môžu zosnulých vierohodne napodobňovať, a pomôcť tak smútiacim v prekonaní ich bolesti.

image

Vyvinuli rozprávajúci hologram nebožtíka, s ktorým môžeš na pohrebe prehovoriť

Tvorcovia kórejského programu „Stretnutia“ si predvlani pozvali do štúdia matku, ktorej sedemročná dcéra podľahla nevyliečiteľnej chorobe. Dievča zomrelo v roku 2016 len týždeň po zdrvujúcej diagnóze a matka jej nestihla dať zbohom. Producenti programu preto nechali vyrobiť digitálnu podobu dievčaťa, s ktorým sa jeho matka potom stretla vo virtuálnej realite za pomoci špeciálnych okuliarov, píše sa na webe iDnes.cz.

Dotyk so záhrobím

„Mami,“ zavolala virtuálna dievčina na matku, ktorá sa v štúdiu rozplakala. „Veľmi si mi chýbala,“ odvetila a pohladila dieťa po tvári. „Bola to bolestivá skúsenosť, ale urobila by som to znova. Nakoniec som dostala príležitosť sa rozlúčiť,“ popísala matka podľa denníka The Washington Post (WP).

Ľudia po posmrtnom kontakte so svojimi blízkymi túžia od nepamäti. Pokračujú v ňom napríklad prostredníctvom fotografií, starých videí alebo starých hlasových správ. Technológie, ako je umelá inteligencia či virtuálna realita, snahu o nadviazanie komunikácie s mŕtvymi teraz posúvajú na úplne novú úroveň.

Podľa odborníkov to ľuďom môže priniesť toľko potrebnú útechu, ale v niektorých prípadoch aj prehĺbiť smútok. „Pre ľudí je dôležité udržať si spojenie s tým, čo milovali. Ak sa ma spýtate, aké užitočné je denne sledovať videá vášho zosnulého manžela namiesto toho, aby ste sa znova zapojili do sveta a trávili čas s priateľmi a rodinou, odpoviem, že si nemyslím, že je to užitočné. No zamknúť naraz všetky videá do šuplíka však môže proces smútenia taktiež zhoršiť,“ myslí si psychológ Sherman Lee z univerzity vo Virgínii.

Terapeutický potenciál

Podľa psychológa Alberta Rizza z Univerzity Južnej Kalifornie môže byť vytvorenie virtuálnej kópie strateného milovaného človeka terapeutické, obzvlášť v prípade nedoriešených problémov. „Keď niekomu dáte možnosť znova vidieť svojho milovaného, ​​poskytne mu to určitú úľavu,“ myslí si.

Napríklad profesor Hossein Rahnama z Torontskej metropolitnej univerzity buduje platformu nazvanú Augmented eternity (rozšírená večnosť), ktorá z fotografií, e-mailov či príspevkov na sociálnych sieťach vytvorí digitálnu postavu mŕtveho človeka, ktorá bude môcť komunikovať s rodinou a priateľmi.

image

Reálna verzia neviditeľného plášťa z Harryho Pottera? Vďaka vynálezu študentov ťa kamery neodhalia

„Aby bolo možné predpovedať, čo by mohol zosnulý povedať, modely potrebujú obrovské množstvo dát,“ myslí si Rahma, podľa ktorého bude platforma dobre fungovať pre generáciu mileniálov, ktorí mnohé zo svojho života zdieľajú na internete, ale horšie pre starších ľudí, tí už sú v online prostredí menej aktívni.

„Denne dostávam e-maily od nevyliečiteľne chorých ľudí s otázkou, či existuje spôsob, ako zachovať ich odkaz,“ uviedol Rahma, ktorého platformu teraz testuje skupina dvadsiatich piatich ľudí. Rahmovým cieľom je, aby si jeho zákazníci jedného dňa mohli vytvárať svoje vlastné večné digitálne entity.

Alexa bude hovoriť hlasom mŕtvych

Témou kontaktu s mŕtvymi sa zaoberá aj spoločnosť Amazon, ktorá v júni oznámila, že ich digitálna asistentka Alexu pracuje na novej funkcii, ktorá umožní, aby jej hlas dal nahradiť hlasom milovaného zosnulého človeka. Podľa denníka The Guardian by na to mal stačiť minútový záznam jeho reči.

Americký inžinier James Vlahos sa potom vo svojej spoločnosti HereAfter zameriava na zhotovenie virtuálnej reprezentácie ľudí na základe ich digitálnych stôp na internete. Výsledkom má byť chatbot, ktorý dokáže s blízkymi komunikovať po tom, čo človek, podľa ktorého bol vytvorený, zomrie.

image

Umelá maternica pre ľudské embryá? Žiadne sci-fi, ale realita, ktorej sa onedlho dočkáme

„Firmu som založil po tom, čo som vytvoril chatbota z dvanástich hodín nahrávok konverzácie s mojím otcom. Zaobstaral som ich, keď mu diagnostikovali rakovinu pľúc v poslednom štádiu,“ líči Vlahos vznik nápadu.

Otcove slová potom Vlahos prepísal a pridal aj vlastné spomienky na rodičov. Potom strávil rok tým, že chatbota pomocou špeciálneho softvéru „učil“ reagovať podobne ako jeho otec, a to správou, audio nahrávkou alebo fotkou.

„Chatbota používam, keď chcem počuť otcov hlas. Nemám pocit, že by mi vďaka nemu menej chýbal, ale zdá sa mi, že je otcova osobnosť, ktorú som tak miloval, s časom zastretá menej, než by bola bez chatbota,“ uviedol Vlahos.

 

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:25