Fanúšikov apple čaká obrovská zmena.Unspalsh/James Yarema
StoryEditor

Milovníci iPhonov smútia. Apple sa chystá zrušiť výhodu, pre ktorú sme si jeho zariadenia zamilovali

Ondřej MartinůiDnes.cz16.12.2022., 10:00h

Apple podľa všetkého dovolí inštaláciu aplikácií a aplikačných obchodov tretích strán. Môže za to Európska únia.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa portálu Bloomberg softvéroví vývojári v Apple pripravujú odomknutie častí softvéru iOS a iPadOS, čo dovolí tzv. „sideloading“, čiže inštaláciu aplikácií odinakiaľ ako z oficiálneho aplikačného obchodu Applu. 

Na konkurenčnom Androide je to možné po celú dobu jeho existencie, avšak Apple doteraz inštaláciu aplikácií podmieňoval tým, že musí byť overená aplikačným obchodom App Store a umiestnená v ňom, informuje iDnes.cz.

image

Spotify vs Apple: App Store najväčšej hudobnej streamerovacej appke odmietol novú funkciu

Malo by ísť o reakciu na nariadenie Európskej únie, ktorá sa snaží vyrovnať podmienky na trhu s aplikáciami. Práve Apple s Googlom na ňom majú jasnú prevahu, pretože si môžu sami spravovať obsah aplikačných obchodov a zároveň vyberajú poplatky za každý nákup aplikácií.

Možnosť sa tomu vyhnúť by mohla posilniť pozíciu ďalších alternatív a ponúknuť vývojárom možnosť, ako sa vyhnúť nútenej „dani“ z obchodov.

image

Bývalý zamestnanec okradol Apple o milióny eur. Bral úplatky a prinútil firmu platiť za jej vlastné komponenty

Zatiaľ nie je jasné, či by tento krok mal platiť len na telefóny predané v Európskej únii, alebo po celom svete. Bloomberg však uvádza, že by sa zmeny mali zatiaľ týkať iba európskeho trhu. EÚ je pre Apple druhým najväčším trhom hneď po Severnej Amerike a celkovo tvorí asi štvrtinu príjmov tejto firmy.

image

VIDEO V čínskej továrni na iPhony vypukli rozsiahle protesty. Ľudia sa sťažujú na zlé pracovné a platové podmienky

V reakcii na tieto správy sa vyhupli akcie niektorých veľkých mobilných služieb, napríklad randiacich aplikácií Tinder či Bumble alebo aj hudobná streamovacia služba Spotify. Apple sa pre Bloomberg odmietol k situácii vyjadriť.

Poplatky za aplikácie a nákupy v nich nedávno kritizoval aj nový majiteľ Twitteru a druhý najbohatší muž sveta Elon Musk. Ten nazval iOS a Android ako monopol a poplatky z aplikácií ako „skrytú daň z internetu“. 

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:50