Prvýkrát za deväť rokov sa najbohatším mužom stal, hoci na krátko, niekto, kto nie je technický gigant.Mike Blake, Jeremy Barande/Reuters, Wikipedia
StoryEditor

Zmena na vrchole rebríčka najbohatších ľudí sveta. Prvýkrát za deväť rokov to nie je človek z technologickej oblasti

Nikola Michalkova08.12.2022., 17:00h

Prvýkrát za deväť rokov sa najbohatšou osobou nestal človek z technologického prostredia. Tentokrát si titul vyslúžil Bernard Arnault, generálny riaditeľ materskej spoločnosti LVMH, pod ktorú spadá luxusná značka Louis Vuitton.

Lajkuj Brainee.sk na

Spolu so svojou rodinou sa Bernard Arnault umiestnil na vrchole zoznamu miliardárov v reálnom čase, ktorý tvorí Forbes. Disponuje osobným majetkom vo výške 184,7 miliárd dolárov, uvádza sa na portáli LadBible. 

Musk o titul prišiel

V stredu, 7. decembra, Elon Musk, ktorý je aktuálne prezývaný ako „náčelník Twit“, prišiel o miesto najbohatšieho človeka na svete. Prenechal ho francúzskemu obchodnému magnátovi. Táto výmena netrvala dlho, pretože krátko po tom, ako Arnault obsadil prvé miesto, ho Elon Musk opäť zosadil a zaujal tak svoje miesto na vrchole zoznamu s osobným majetkom vo výške 185,8 miliárd dolárov. 

image

Elon Musk dokončil kúpu Twitteru. Hneď začal s čistkami na tých najvyšších pozíciách, riaditeľa dal vyviesť z budovy

Aj napriek tomu, že Arnault viedol len krátko, bolo to vôbec prvýkrát za posledných deväť rokov, čo sa na prvé miesto dostal niekto, kto nepochádza z veľkej technologickej spoločnosti. Poslednýkrát, čo sa niečo podobné stalo, bolo v roku 2013, keď Forbes publikoval list miliardárov za rok 2013. 

Carlos Slim vs Bill Gates

Carlos Slim je predsedom telekomunikačnej spoločnosti s názvom América Móvil a mexického globálneho konglomerátu Grupo Carso, ktorý aj vlastní. Slim mal 73 miliárd dolárov, keď bol v roku 2013 už štvrtý rok po sebe na čele rebríčka Forbes. V tom čase mal 73 rokov. „Prvýkrát bol za najbohatšieho človeka na svete vymenovaný v roku 2010, keď tesne predbehol Billa Gatesa z Microsoftu s odhadovanou čistou hodnotou 53,5 miliardy dolárov. Slim zostal na vrchole aj na 25. výročnom zozname svetových miliardárov Forbes v roku 2011, v ktorom sa k jeho majetku pridalo najviac 20,5 miliárd dolárov a udržal si tak svoje prvé miesto s celkovým majetkom vo výške 74 miliárd dolárov.“ Taktiež vytvoril rozdiel medzi ním a Gatesom na 18 miliárd dolárov. V roku 2013 spoločnosti Slim and Family čistá hodnota klesla na 69 miliárd dolárov, pričom Gatesovi vzrástla na 61 miliárd dolárov. Pozície stále zostali rovnaké. 

Telekomunikačný magnát sa prepadol na druhé miesto v roku 2014 s čistým majetkom vo výške 72 miliárd dolárov. Predbehol ho Gates, ktorý od roku 2013 k svojmu majetku pridal 9 miliárd dolárov a dokopy mal 76 miliárd dolárov. 

Opäť na prvom mieste

Zatiaľ čo generálny riaditeľ spoločnosti Tesla je opäť na vrchole zoznamu, jeho čistá hodnota klesla o 4,1 miliardy dolárov. Spolu má 185,8 miliárd dolárov, vďaka čomu si po krátkej dobe obhájil svoje prvé miesto. „Správy o zmene v rebríčku Forbes prišli po tom, čo hodnota Muskovho podielu v Tesla klesla, keď investori prepustili akcie spoločnosti na výrobu elektrických áut pre obavy, že sa Musk bude viac sústrediť na prevzatie sociálnej siete Twitter,“ píše na portáli LadBible. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:11