iPhone 14 Pro a jeho Dynamický ostrovApple/
StoryEditor

Apple predstavilo nové iPhony, hodinky aj slúchadlá. Dcéra Steva Jobsa tvrdí, že mobily sú rovnaké ako predošlé

Apple mal včera jednu zo svojich hlavných technologických udalostí roka, kde uviedol základné modely iPhone 14, iPhone 14 Plus, vyspelejšie iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max.

Lajkuj Brainee.sk na

Dnes večer budeme hovoriť o troch typoch zariadení, ktoré sú významnou súčasťou nášho života, začal príhovor na jesennej Apple udalosti s názvom „Far out“ Tim Cook, šéf spoločnosti Apple. Včera sme tak spoznali nové smart hodinky Apple Watch, iPhony a slúchadlá AirPody.

Apple udalosť vysielal online, teda išlo opäť o prednahraté predstavenie, aké zvykol mávať počas pandemického obdobia. Pre vybraných záujemcov či hostí však ponúkal možnosť sledovať záznam vo svojom hlavnom sídle v kalifornskom Cupertine.

Tri nové verzie Apple Watch

Na začiatku uvedenia nových hodiniek Apple predstavil príbehy viacerých ľudí, ktorým hodinky pomohli. Kým jedným zachránili život pomocou merania EKG či iných telesných funkcií, iným pomohli z náročných životných situácií.

Novinkami v Apple Watch 8 je to, že obsahujú väčší a jasnejší displej. Dizajn zostáva približne zachovaný z minulej generácie. Nové hodinky poskytujú senzor teploty a pre ženy je tu novinka v rámci sledovania ich menštruačných cyklov a ovulácie. Hodinky sú vybavené dvojicov senzorov teploty, jeden je na zadnej strane a jeden pod displejom. 

Počas noci ženám zmerajú hodinky teplotu zápästia každých 0,5 sekundy a tie tak budú následne vidieť prehľadne teplotné zmeny svojho organizmu. Rôzne cyklické vzorce môžu následne odhaliť „dvojfázový posun“, ktorý môže naznačovať ovuláciu.

Hodinky budú tiež vybavené po novom nie len detekciou pádu, ale zistia aj prípadnú nehodu v aute. Po tom, čo zistia, že ste nabúrali, vám môžu automaticky zavolať pomoc. Zariadenie bude opäť vybavené aj meraním EKG. Skvelou správou je vylepšenie senzorov, napríklad sa stretneme s presnejším akcelerometrom.

image

Apple Watch 8

Apple/

Hodinky sú vodeodolné a ich výdrž je 18 hodín, teda na jedno nabitie zvládnu monitorovať vaše telesné a fyzické aktivity počas celého dňa či noci. Avšak, je tu aj režim šetrenia energie, kedy vám hodinky vydržia 36 hodín. 

Cena je 399 dolárov a v prípade LTE verzie si priplatíte, teda je to 400 dolárov. Ceny hodiniek v eurách, za ktoré sa budú predávať v našich končinách vám prinesieme po ich zverejnení. 

Okrem Apple Watch 8 sme spoznali aj nové smart hodinky Apple Watch SE, teda odľahčenú verziu. Ich najväčšími ťahačmi sú vyššia celková rýchlosť systému, majú o 30 percent väčší displej a nechýba im už ani detekcia pádu. Cena je od 249 dolárov.

image

Apple Watch SE 2

Apple/
Po odľahčenej verzii Apple Watch SE sme však spoznali aj opačný pól, teda najvyspelejšie hodinky od Apple s označením Apple Watch Ultra, ktoré majú až 49 milimetrov a titánové telo.

Apple Watch Ultra sú tu pre všetkých nadšencov outdooru. Obsahujú množstvo funkcií, ktoré sa vám v prírode môžu zísť. 

image

Apple Watch Ultra

Apple/
Hodinky obsahujú nové tlačidlo, ktoré si môžete prispôsobiť na spustenie vybranej funkcie. Tlačidlá aj známa otočná digitálna korunka sú vytvorené tak, aby ste hodinky mohli ovládať aj v rukaviciach. To sa hodí počas zimy či športovania. Hodinky sú vybavené LTE konektivitou, takže z nich môžete telefonovať ako zo samostatného zariadenia. 

Batéria vydrží 36 hodín na jedno nabitie, čo je na pomery Applu vynikajúce. V režime šetrenia batérie zvládnu 60 hodín. V tomto režime zároveň stále môžete využívať snímanie športov, napríklad triatlonu. Hodinky stoja 799 dolárov bez dane.

AirPods Pro

Po hodinkách prišiel čas aj na nové AirPods Pro, teda najvyspelejšie bezdrôtové slúchadlá od Applu. Poháňa ich nový čip H2, ktorý sa postará o skvelú konektivitu a výnimočnú kvalitu zvuku. Slúchadlá vám ponúknu ešte jasnejšie prehrávanie hudby a tešiť sa môžeme aj na priestorový zvuk. 

Apple dokázal už na predošlých AirPods, že dokáže fantasticky pracovať s ANC, teda aktívnym potláčaním okolitých hlukov. Teraz bude táto funkcia až dvojnásobne lepšia.

Slúchadlá vydržia šesť hodín na jedno nabitie a spolu s krabičkou si užijete až 30 hodín prehrávania hudby. Slúchadlá prídu na trh v cene 249 dolárov.

iPhone 14 a iPhone 14 Plus

Na rad prišli konečne aj nové iPhony, teda základnejšie verzie iPhone 14 a iPhone 14 Plus. Líšia sa v uhlopriečke displeja, ktorá má 6,1 palca a 6,7 palca v prípade iPhone 14 Plus.

OLED displej má svietivosť 1200 nitov, telefón je vybavený technológiou Dolby Vision. Apple hovorí o celodennej výdrži a má ísť o iPhony s najlepšou baterkou, avšak nešpecifikuje sa tu výdrž v hodinách či batéria v mAh. Túto informáciu doplníme teda neskôr. S iPhonmi sa budeme stretávať v piatich farbách.

image

Žena použila AirTag na sledovanie svojho priateľa. Keď prišla na to, že ju podvádza, zabila ho

Dostávame sa k výkonu. Vo vnútri pracuje „len“ minuloročný čip A15 Bionic, ktorý je však stále špičkou. „Náš smartfón je tak rýchly, že zošaliete,“ hovoria predstavitelia Applu. Na pódiu následne rozprávajú o novom systéme fotoaparátov. 

Smartfóny budú obsahovať nový hlavný 12 MP snímač s väčším senzorom a clonou f1.5, pričom sa zlepšili aj schopnosti snímania v slabom svetle. Fotoaparátu samozrejme nechýba optická stabilizácia, ktorá asistuje pri čo najostrejších snímakch a samozrejme aj pri videu. Novinkou je režim akčného videa.

image

iPhone 14 a iPhone 14 Plus

Apple/

Zmenou prešla predná kamera, ktorá je rýchlejšia a do záberu sa vojde viac osôb. Najväčšou zmenou je však to, že obsahuje autofokus, teda zaostrovanie vôbec po prvý raz.

Nové iPhony podporujú v USA už len eSIM, teda možnosť digitálnej SIM karty. Doslova sa tu nenachádza šuflíček na fyzickú SIMku. V Európe by sme však mali mať naďalej slot na SIM. 

iPhony budú obsahovať detekciu pádu, podobne ako hodinky, pričom tu využívajú akcelerometer a gyroskop. Ich cena začína na 799 dolároch a 899 dolároch. Samozrejme, ceny sú bez DPH a slovenské ceny doplníme neskôr.

iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max

Je to tu, Apple upustil v modeloch Pro od typického výrezu. Aktuálne prichádza výrez, okolo ktorého obteká obrazovka zo všetkých strán. Pripomína to akýsi ostrovček a Apple sa veru i rozhodol nazvať tento „objekt“ Dynamic Island, teda Dynamický ostrov.

image

iPhone 14 Pro a jeho Dynamický ostrov

Apple/

Neobsahuje len Face ID a fotoaparát, ale jeho jemné rozšírenie na bokoch poskytuje aj dodatočné informácie, napríklad úroveň batérie vašich slúchadiel či zostávajúci čas do vyzdvihnutia taxíkom alebo prehrávanú pieseň.

Displej iPhonu 14 Pro má veľkosť 6,1 palca a iPhone 14 Pro Max má 6,7 palca. Ide teda o rovnaké uhlopriečky, ako to bolo v modeloch iPhone 14 a iPhone 14 Plus.

Používatelia sa môžu tešiť na vysoký jas až 2000 nitov a zaujímavosťou je aj pridanie funkcie Always-On displej. Je to funkcia známa z Androidov, kedy na vypnutej obrazovke vidíte stále v šetrnom režime niektoré vybrané informácie a nemusíte tak neustále zapínať displej. V podstate to šetrí aj baterku.

Oproti základnejším iPhonom 14 sa tu nachádza lepší čip, presnejšie ide o A16 Bionic vyrobený 4-nanometrovým výrobným procesom, teda je to to najvýkonnejšie od Applu. 

iPhony s označením Pro sa budú líšiť od základných iPhonov 14 aj fotovýbavou. Na scénu totiž prichádza až 48 MP snímač, ktorý bude vytvárať kvalitnejšie fotografie pomocou systému quad pixel, v ktorom kombinuje štyri pixely do jedného. Pointou je poňatie väčšieho množstva svetla.

image

Apple CEO Tim Cook 

Carlos Barria/Reuters

Fotografie tak budú mať vo väčšine prípadov 12 MP rozlíšenie. Fotiť však môžete aj do ProRAW režimu s rozlíšením 48 MP. Tu treba potom rátať s väčším dátovým objemom obrázkov.

Vylepšením prešla aj ultraširokouhlá kamera. Dokáže robiť lepšie fotky v slabom svetle a kvalitnejšie makro zábery. Apple sa venoval aj vylepšeniu blesku, ktorý bude aktuálne reagovať na vzdialenosť objektov. Zlepšil sa aj teleobjektív, ktorý tiež vytvorí lepšie fotky v slabšom svetle. Režim Film bude nakrúcať do 4K rozlíšenia s frejmovaním 30 fps a 4K 24 fps.

Apple sa v rámci bezpečnosti opäť zameral na to, že iPhony budú zisťovať prípadnú autonehodu a automaticky zavolajú pomoc, ak nezrušíte systém SOS.

Ceny noviniek sú 999 dolárov za menší model a iPhone 14 Pro Max je od 1 099 dolárov bez DPH. Oficiálne ceny vám prinesieme už onedlho. Novinky budú dostupné od 16. septembra.

Dcéra Steva Jobsa vysmiala nové telefóny

Eve, dcéra slávneho Steva Jobsa, ktorý na čele spoločnosti stál pre Timom Cookom, sa pustila do nového iPhonu 14 a zdieľala meme, ktorý naznačuje, že je úplne rovnaký ako starý model. Rovnaký názor zastávajú viacerí užívatelia na internete, ktorí sú presvedčení, že Apple každý rok s novými funkciami napreduje len veľmi pomaly.

image

Príbeh dcéry Steva Jobsa

IG/evejobs

„Technicky všetci používatelia iPhone 13 používali iPhone 14 ešte predtým, ako bol vydaný, napísal jeden z užívateľov na Twitteri. „iPhone 14 a 14 max je presne ten istý telefón ako 13 a 13 pro max, dodal ďalší. Treba však zdôrazniť, že Apple do nových modelov priniesol mnohé vylepšenia. Či to však bude fanúšikom značky stačiť, to ukážu až čísla predajnosti.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/mobily, menuAlias = mobily, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 13:03