Ilustračná fotoPeter Dejong/Tasr
StoryEditor

Stačí naozaj málo. TOP ekologické predsavzatia, ktoré v novom roku dodržíš bez väčších problémov

Viera Nemcová08.01.2024., 11:30h

Novoročné predsavzatia sa väčšinou týkajú zdravia a životného štýlu. Čo tak urobiť zmenu a zamerať sa aj na životné prostredie.

Lajkuj Brainee.sk na

Ako si na tom tento rok s novoročnými predsavzatiami? Dal si si nejaké alebo ich úspešne ignoruješ? Medzi najčastejšie patrí túžba žiť zdravším životom, schudnúť alebo zbaviť sa stresu. Ale čo by si povedal na to, keby si sa tento rok v predsavzatiach zameral aj na stav našej planéty. S týmito rozhodnutiami môžeš byť výraznou silou na ceste k jej ozdraveniu.

Predsavzatia sú nákazlivé

Správy o kondícii našej planéty sú znepokojivé a priaznivých informácií je skutočne málo. Pomôcť jej však môžeš viacerými spôsobmi. Jedným z nich môže byť aj to, že si dáš reálne ciele a predsavzatia a budeš sa snažiť dodržiavať ich po celý rok.

Je úplne prirodzené, že predsavzatia sa môžu skončiť buď úspechom alebo neúspechom. Má potom vlastne zmysel dávať si novoročné predsavzatia? Faktom je, že väčšina z nich sa skončí do niekoľkých týždňov a bez želaných výsledkov.

Ale netreba sa nechať odradiť, pretože každý pokus urobiť niečo inak a lepšie ťa posunie vpred. Vždy to so sebou prináša novú skúsenosť a poznatok, čo môžeš urobiť lepšie, aby si nabudúce nepohorel. A vôbec nemusíš čakať celý rok, aby si si dal nové.

Ponúkneme ti niekoľko jednoduchých tipov, ale aj náročnejšie úlohy – všetko preto, aby si bol hybnou silou a prispel k zmene. Možno pochybuješ o tom, že sám človek dokáže zanechať významnú stopu, ale tvoj vplyv na druhých je ohromujúci.

Sme sociálne bytosti a podľa toho sa aj správame. Sme nastavení tak, že chceme zapadnúť a prispôsobujeme sa iným. Keď okolo seba šíriš a podporuješ určité myšlienky a názory, istá časť ľudí v tvojom okolí si to nevedome všimne a staneš sa pre nich referenčným bodom.

image

Číňania chceli postaviť mesto budúcnosti za 100 miliárd dolárov. Výsledkom je však desivé mesto duchov zamorené krokodílmi

Motivačný rečník Jim Rohn povedal: „Ste priemerom piatich ľudí, s ktorými trávite najviac času.“ Platí to však aj naopak – ľudia, s ktorými tráviš najviac času. preberajú časť z teba. Čiže aj ty sám prispievaš k formovaniu iných a k tomu, ako myslia a konajú.

Cieľom je blaho planéty

Predsavzatia alebo ciele, ktoré si stanovíš, nemusia znamenať radikálnu zmenu tvojho životného štýlu. Stačí napríklad viac chodiť pešo, nepoužívať jednorazové plastové obaly, znížiť spotrebu mäsa (špeciálne hovädzieho) alebo spotrebovať menej elektrickej energie. Nasledujúce príklady by ťa mali inšpirovať, aby si sa tento rok viac venoval životnému prostrediu.

Záujem o stav našej klímy celosvetovo vzrastá. Štúdia Healthy & Sustainable Living skúmala postoje a názory viac ako 30 tisíc ľudí v reakcii na udržateľnosť. Záverom je fakt, že obavy o stav klímy a prírody narastajú a 63 % ľudí zo sledovaných 17 krajín považuje zmenu klímy za „veľmi vážnu“. Ďalších 64 % ľudí považuje vyčerpanie prírodných zdrojov a znečistenie vody tiež za „veľmi vážne“.

Buď v roku 2024 viac udržateľný

1. Nebudem plytvať jedlom

Nemusíš zoštíhľovať iba pás, ale aj objem odpadu, ktorý vyprodukuješ pri vyhadzovaní nespotrebovaných potravín. Rozmysli si, čo a v akom množstve potrebuješ kúpiť, najlepšie podľa naplánovaného jedálnička. Zvyšky uvarených jedál potom môžeš odložiť alebo zamraziť, prípadne ich použiť pri príprave iného jedla. Venuj pozornosť dátumom spotreby a vhodným podmienkam na skladovanie potravín a hotových jedál.

2. Nebudem plytvať vodou

Znížiť spotrebu vody je nevyhnutnosťou. Celosvetové zásoby podzemných vôd klesajú a dlho trvajúce suchá, vyskytujúce sa prakticky počas celého roka, sa podpisujú na jej extrémnom nedostatku. Pribúdajú mestá, ktorým reálne hrozí, že prídu o všetku pitnú vodu v priebehu niekoľkých rokov. Sprchovanie namiesto kúpania sa vo vani, zastavenie vody počas umývania zubov alebo používanie domácich spotrebičov, ktoré dokážu úsporne narábať s množstvom použitej vody, vedú k výraznému zníženiu spotreby vody, ktorá rozhodne nie je zadarmo.

3. Nebudem nakupovať zbytočnosti

Toto predsavzatie nevyžaduje žiadnu investíciu, naopak celkom dosť ušetrí – tvoju peňaženku, ale aj životné prostredie. Nekvalitný a rýchlo vyprodukovaný tovar či oblečenie sa kazí často a treba ho neustále nahrádzať novými kúskami. Riešením je nákup kvalitného tovaru od lokálnych výrobcov, ale aj možnosť nákupu z druhej ruky prostredníctvom rôznych aplikácií použitého a funkčného tovaru. A ešte stará dobrá rada – čo sa dá opraviť, by sa opraviť malo. Ušetrí sa tým množstvom prírodných zdrojov, energie a financií.

image

Taylor Swift lieta súkromným lietadlom hore dole za svojou láskou. Za tri mesiace vyprodukovala neuveriteľné množstvo emisií

4. Budem používať udržateľnejšie formy dopravy a cestovania

Verejná doprava je používaná denne, ale niektorí ľudia ju jednoducho neobľubujú. Samozrejme záleží aj od toho, ako je vybudovaná jej sieť, napriek tomu, má viaceré výhody. Prepraví väčšie množstvo ľudí počas jednej cesty a vyprodukuje menšie množstvo uhlíkovej stopy, ako keď sa každý sám vezie vo vlastnom aute. Pre niekoho môže byť ideálnym riešením na ceste do práce bicykel alebo chôdza. Aj cestovanie na výlety alebo dovolenky môže byť ohľaduplnejšie k našej planéte, a to vôbec nemusíš ísť pešo. Napríklad niektoré letecké spoločnosti ponúkajú možnosť kompenzovať emisie vyprodukované počas tvojho letu. A to zďaleka nie je všetko, ako môžeš byť šetrný k prírode počas cestovania.

5. Budem sa viac venovať prírode

Môžeš častejšie chodiť na prechádzku do parku alebo do lesa, ale tým pomôžeš najmä sebe. Ak pri tejto ceste budeš aj zbierať odpadky, tvoj relax získa hlbší rozmer. Tiež môžeš kompostovať, pestovať vlastné bylinky či zeleninu, zasadiť strom alebo aspoň pestovať kvety, ktoré priťahujú opeľovače a iný užitočný hmyz. Nepotrebuješ rozľahlú záhradu, stačí aj miesto na okne alebo balkóne a budeš prekvapený, koľko úrody sa ti podarí zozbierať. Svoju pozornosť môžeš zamerať aj na zvieratá. Voľne žijúce druhy ocenia v lete misku čerstvej vody a v zime zas vhodný úkryt, ako napríklad hmyzí hotel či domček pre ježkov. Každá zdanlivá maličkosť má význam a ovplyvní niekoľko ďalej súvisiacich záležitostí.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 21:58