Rozchody, ktoré zmenili históriuUnsplash/Kelly Sikkema
StoryEditor

Ako romantické rozchody menili históriu? Viedli sa kvôli nim vojny, zakladali cirkvi aj stúpalo ku sláve

Michal Čiernik23.09.2023., 10:00h

Od starovekého Ríma až po zakladanie modernej demokracie. Za tými najväčšími udalosťami dejín stáli rozchody a zničené romantické vzťahy.

Lajkuj Brainee.sk na

Rozísť sa je ťažké takmer pre každého. Ale pre niektoré prominentné postavy z minulých storočí viedol koniec romantického vzťahu k viac než len k zlomenému srdcu. Niektoré rozchody zmenili históriu, niekedy k horšiemu, inokedy k lepšiemu. Priateľské rozchody dopomohli k zrodu veľkých prezidentov alebo inšpirovali k vytvoreniu najväčších umeleckých diel všetkých čias. 

Menej priateľské rozchody však často spôsobili výrazné roztržky medzi krajinami alebo kultúrami. A v niekoľkých extrémnych prípadoch dokonca viedli rozpady vzťahov aj k vojnám, ako uvádza portál History Collection.

image

Kamoš sa ti zverí, že "má depku", a ty to ignoruješ? Chyba. Riaď sa týmito pokynmi, možno niekomu naozaj pomôžeš

Caesar vymenil detskú lásku za slávu

Nikdy nebolo úplne jasné, či sa Julius Caesar oženil a potom rozviedol s Cossutiou, alebo boli len zasnúbení, keď vzťah prerušil. Jasné však je, že Caesar bol technicky stále chlapec, keď sa dvojica zoznámila a pustila sa do romantického vzťahu. Podľa niektorých starovekých zdrojov, hneď ako sa stal Ceasar „mužom“ a prevzal svoju mužnú tógu, presťahoval sa, aby si ju vzal za manželku.

image

Caesar bol technicky stále chlapec, keď sa s Cossutiou zoznámil a pustil sa do romantického vzťahu. 

Wikipedia/french School (19th Century)/

V roku 85 pred Kristom sa však Caesar náhle s Cossutiou rozišiel. Predpokladá sa, že za to môže smrť jeho otca, ktorá z neho spravila hlavu rodiny. V tom čase dostal pozvanie do politiky a byť ženatý s dievčaťom z rodiny, ktorá nebola novi homines, teda z rodiny, ktorá nemala aspoň jedného senátora, by mu nepomohlo. 

Caesar náhle ukončil zväzok a čoskoro sa oženil s Corneliou. Keďže bola dcérou štvornásobného konzula Rímskej republiky Luciusa Cornelia Cinnu, zväzok mal oveľa väčší politický zmysel a vydláždil Caesarovi cestu k veľkosti.

Vzostup prvého rímskeho cisára

Keď si Marcus Antonius vzal Octaviu za svoju štvrtú manželku v októbri 40 pred Kristom, spečatil tým významný politický pakt. Vzťahy medzi Marcom Antoniom a Octavianom sa vyostrili a ohrozili trojčlennú diktatúru Ríma, známu ako Druhý triumvirát. Dokonca to vyzeralo, že títo dvaja muži budú bojovať a prinútia tretieho diktátora, Marcusa Aemilia Lepida, aby sa postavil na jednu stranu. Tým, že sa Antonius oženil s krásnou Octavianovou sestrou – a potom s ňou mal dve deti – udržal mier.

image

Marcus Antonius a Kleopatra.

Wikipedia/oliver Raven Schowalter-hay/Yale University Art Gallery

Jeho rozhodnutie vymeniť Octaviu za egyptskú kráľovnú Kleopatru mu teda spôsobilo viac než len nahnevanú bývalú manželku. Vyústilo to k vojenskému sporu s Octavianom. Ten následne porazil Marca v rozhodujúcej námornej bitke pri Actiu. Kleopatra a jej nový partner utiekli do Egypta, kde obaja spáchali samovraždu. A Octavianus sa vyhlásil za Augusta, prvého rímskeho cisára.

Vytvorenie anglikánskej cirkvi

Ako anglický kráľ mal Henrich VIII. takmer neobmedzenú moc. Chýbala mu však moc, aby sa odlúčil od svojej manželky, Španielky Kataríny Aragónskej. Kráľova jediná sťažnosť bola, že sa jej nepodarilo porodiť zdravého chlapca, a tým mu dala mužského dediča, po ktorom tak zúfalo túžil. To samo osebe nebolo dostatočným dôvodom na odlúčenie, aspoň v očiach Cirkvi. 

image

Toto je najbohatší Róm celého Anglicka. Prezradil svoju dennú rutinu, vďaka ktorej vybudoval a udržiava miliardové impérium

Keď po dlhých vyjednávaniach pápežské požehnanie na rozvod nedostal, rozhodol sa, že žiadne nepotrebuje. Odtrhol sa od Ríma a založil si vlastnú cirkev. Z rozpadu manželstva vzišla protestanská Anglikánska cirkev a anglický panovník je symbolickou hlavou tejto cirkvi dodnes. Cirkev má dnes 25 miliónov členov.

Prelomový prípad v boji za práva žien

Jane Addison bola zodpovedná za významný prípad v anglickej právnej histórii. V roku 1701 sa rozhodla rozísť so svojím neverným manželom. V tej dobe mohlo byť v najlepšom prípade priznané právne odlúčenie od manželov. To znamenalo, že aj keď mohli žiť oddelene, od ženy sa vyžadovalo, aby zostala „cudná a verná“ svojmu manželovi, aj keď bol násilný alebo neverný. Prípad Addison to všetko zmenil.

image

Ženskú obriezku stále vykonávajú v desiatkach krajinách po celom svete. Najhoršie je na tom Afrika

Jane Addison išla na cirkevné súdy s argumentom, že jej manžel bol neverný. To by jej samo osebe nestačilo na rozvod. Potom však prezradila aj to, že ju podviedol so svojou vlastnou sestrou. Zatiaľ čo obvinenia z násilia alebo znásilnenia v manželstve nestačili na to, aby bol rozvod povolený, toto zahrnutie incestu urobilo svoju prácu. 

Parlament zasiahol, aby umožnil pani Addisonovej rozvod. Odvtedy bolo pre ženu jednoduchšie žalovať za odlúčenie z dôvodu cudzoložstva. Tento proces však zostal zdĺhavý a teda nákladný, takže v najbližších 150 rokoch, do roku 1857 sa úplný rozvod podaril len štyrom ženám.

Obrazy Edvarda Muncha

V priebehu histórie našlo nespočetné množstvo umelcov inšpiráciu v zlomenom srdci. A Edvard Munch nebol výnimkou. Podľa niekoľkých nórskych životopiscov bol motivovaný k vytvoreniu svojho najslávnejšieho diela „The Scream“ práve traumatickým rozchodom. Munch bol veľmi náladový muž. Príliš veľa pil a príliš ľahko a hlboko sa zamiloval. Takže keď sa s ním Tulla Larsen v roku 1902 rozišla, vylial svoj smútok na plátno.

image

Podľa niekoľkých nórskych životopiscov bol motivovaný k vytvoreniu svojho najslávnejšieho diela „The Scream“ práve traumatickým rozchodom.

Wikipedia/

To, že Larsen bola labilná rovnako ako samotný Munch, rozchod nijako neuľahčovalo. Údajne sa rozišli po niekoľkoročnej afére, keď mu počas prudkej hádky odstrelila jeden prst. Aj keď mohol byť zabitý, Munch ju miloval a po rozchode bol zničený. Najprv bol zdrvený, ale potom bol jednoducho nahnevaný a tento mix emócií mu pomohol namaľovať jeho slávne dielo „Tanec života“. Aby toho nebolo málo, Larsen pokračovala vo vzťahu s iným maliarom, zatiaľ čo Munch sa úplne duševne zrútil.

image

Munchov obraz Tanec života.

Wikipedia/břrre Hřstland/Munch, Edvard

Lincoln a Mary Owens

Podobná situácia ako z Caesarom sa zopakovala aj o 1800 rokov neskôr v Spojených štátoch. V roku 1836, vtedy ešte len mladý právnik Abraham Lincoln randil s dámou menom Mary Owens z Kentucky. Ambiciózny Lincoln sa však nechcel usadiť v malom New Saleme a žiť skromný právnický život. Preto sa v lete 1837 presťahoval do Springfieldu, aby postúpil v právnickej kariére. Rozhodol sa, že sa s Mary bude musieť rozísť a tak jej poslal list. 

V ňom sa jej snažil jemne vysvetliť, že by sa jej veľkomesto nepáčilo a dokonca povedal, že by jej nevyčítal, keby zo vzťahu odišla sama. Lincoln nikdy nedostal odpoveď. Vrhol sa do svojej práce a v roku 1839 stretol Mary Toddovú, svoju budúcu manželku a matku svojich štyroch detí. Tá stála po jeho boku, keď sa vydal na svoj legendárny vzostup na vrchol.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 22:05