Vo svete sa toto mrzačenie ženských pohlavných orgánov praktikuje aj napriek zákazomTwitter/stop Fgm/
StoryEditor

Ženskú obriezku stále vykonávajú v desiatkach krajinách po celom svete. Najhoršie je na tom Afrika

Michal Čiernik22.08.2023., 10:00h

Táto praktika sa vykonáva predovšetkým v asi 30 krajinách Afriky a na Blízkeho východu. Jednou z nich bola donedávna aj Libéria. Mladé dievčatá sa tu však mrzačia aj napriek zákazom.

Lajkuj Brainee.sk na

Ženská obriezka od 90. rokov minulého storočia známa pod skratkou FGM(Female Genital Mutilation) je ekvivalent mužskej obriezky. „Mrzačenie ženských pohlavných orgánov zahŕňa všetky postupy zahŕňajúce čiastočné alebo úplné odstránenie vonkajších ženských pohlavných orgánov alebo iné poranenie ženských pohlavných orgánov z nemedicínskych dôvodov,“ uvádza WHO.

Vo februári libérijská tradičná národná rada, výbor najvplyvnejších náčelníkov a tradičných vládcov západoafrickej krajiny, oznámila, že sa pripojí k vláde a podpíšu trojročné pozastavenie tejto praxe. Ide doteraz o najdlhší zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov. Napriek tomu sú ženy a dievčatá v Libérii stále nútené podstupovať hrozné procedúry mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Pozastavenie, ktoré nie je právne záväzné a bez trestu, však nebolo rešpektované. V októbri došlo k pobúreniu po tom, čo bolo 11-ročné dievča niekoľko dní hospitalizované v severnom grófstve Margibi po tom, čo silne krvácalo počas zákroku FGM. Hoci prípad odsúdili organizácie občianskej spoločnosti v celej krajine, libérijská tradičná rada naďalej trvala na tom, že tradiční vládcovia sa riadia pozastavením. Skupiny pre ľudské práva však pre VICE World News povedali, že v posledných mesiacoch počuli správy o mnohých podobných prípadoch. 

image

Odstránenie alebo poškodenie zdravého, normálneho genitálneho tkaniva narúša prirodzené fungovanie tela a spôsobuje niekoľko okamžitých a dlhodobých zdravotných následkov.

Flickr/albert Gonzalez Farran/

FGM je v Libérii bežná, najmä vo vidieckych, tradičnejších komunitách, kde dievčatá podstupujú procedúru ako súčasť obradov dospievania. Prax vykonávaná ženami nazývanými „zoes“, sa často odohráva na tajných miestach známych ako „školy v buši“. Dievčatá sa v nich mesiace učia domáce práce, ktoré keď sa naučia, stanú sa oficiálne ženami. V niektorých prípadoch je známe, že dievčatá boli do týchto škôl zapísané nedobrovoľne. Bežnou praktikou je aj mrzačenie pohlavných orgánov.

image

Tereza žila v Kuvajte: S priateľom sme sa museli skrývať. Bolo to dobrodružstvo, ktoré už nezažijem

V júni Komisia OSN pre ľudské práva informovala o prípade 15-ročného dievčaťa, ktoré bolo unesené tradičnými vodcami a násilne zasvätené do „školy v buši“, kde zostala, kým ju nenašla jej matka a nezaplatila za prepustenie 45 dolárov. „Na jednej strane sa mi dostalo spravodlivosti, pretože moja dcéra sa vrátila. Na druhej strane som sa spravodlivosti nedočkala, pretože ženy, ktoré ju uniesli, neboli stíhané,“ povedala Jej matka Deborah Parker.

image

Aj keď je na celom svete ženská obriezka vnímaná ako hrubé porušenie ľudských práv, do roku 2030 hrozí až 68 miliónom dievčat na celom svete.

Twitter/stop Fgm Somalia/

Hoci bojovníci proti tejto praxi dosiahli určitý pokrok v znižovaní miery mrzačenia ženských pohlavných orgánov, v Libérii táto prax naďalej prevláda. Podľa portálu data.worldbank tento zákrok podstúpilo v roku 2020 31 percent žien v krajine, čo je pokles zo 44 percent v roku 2013. 

image

Nigérijská armáda tajne vykonávala potraty znásilneným ženám. Najmladšie mali len dvanásť rokov

Mrzačenie ženských pohlavných orgánov nemá žiadne známe zdravotné prínosy. Naopak je známe, že v mnohých smeroch škodí dievčatám a ženám. V prvom rade je to bolestivé a traumatické. Odstránenie alebo poškodenie zdravého, normálneho genitálneho tkaniva narúša prirodzené fungovanie tela a spôsobuje niekoľko okamžitých a dlhodobých zdravotných následkov.

image

Sexuálne ataky u nás zažilo cez 100-tisíc žien. Upozorňuje na to kampaň Zastavme násilie, pridala sa aj prezidentka

Aj keď je ženská obriezka na celom svete vnímaná ako hrubé porušenie ľudských práv, do roku 2030 hrozí až 68 miliónom dievčat na celom svete. V EÚ je zakázaná a niektoré štáty ju trestajú dokonca aj vtedy, ak je vykonaná mimo ich územia. Odhaduje sa však, že v Európe žije okolo 600 000 žien ktorým bola obriezka vykonaná.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 04:14