Aký je vzťah s narcistom?Unsplash/priscilla Du Preez/
StoryEditor

Ako ťa vidí v skutočnosti narcista? Tvoje emócie v ňom vyvolávajú pocit, že je slabý, tvrdí odborník

Alexandra Ševčíková31.07.2022., 09:00h

Je odborníkom na narcistické poruchy, no on sám ju mal dvakrát diagnostikovanú. Psychológ Sam Vaknin zdieľa vnútorný pohľad na to, ako narcista vníma svojho partnera.

Lajkuj Brainee.sk na

Narcistom chýba empatia pre tvoju bolesť. Cíti sa potom slabý. Svetovo uznávaný doktor psychológie odhalil, ako ťa narcista skutočne vníma vo vzťahu. Keďže bola Samovi Vakninu dvakrát diagnostikovaná narcistická porucha osobnosti, má v tomto aj empirickú skúsenosť.

Psychológ z Izraela je autorom jednej z prvých hĺbkových kníh o narcizme, ktorá vyšla v roku 1999 a dodnes sa celosvetovo využíva ako literatúra pri výskumoch. V rozhovore pre portál FEMAIL teraz odhalil, čo skutočne poháňa narcistické správanie. Varuje však, že tento výraz je teraz v online priestore používaný prehnane. Samozvaní odborníci podľa neho zarábajú na naivite ľudí.

Vidí ťa ako ďalšiu verziu svojej matky

Prečo je podľa neho narcista „dieťa uväznené v tele dospelého“, ktoré má problémy so svojou matkou? Doktor Vaknin hovorí, že táto porucha má korene v materinských problémoch. Väčšinou tak siaha do detstva. Napríklad môže ísť o ľudí, ktorých matky im venujú prehnanú pozornosť alebo naopak žiadnu.

„Mohlo by to začať vo forme prinútenia dieťaťa, aby sa správalo ako rodič, alebo mu nedovoliť sa od rodiča prirodzene odpútať, ako by deti mali,“ vysvetlil. Podľa neho môžu takéto matky svoje dieťa zbožňovať, no zároveň ho využívať na naplnenie vlastných potrieb. Dieťa sa tak nemôže stať jednotlivcom. „To v dieťati vyvoláva hnev, depresiu a smútok. Dieťa smúti, že ho nevidí sebecký alebo depresívny rodič a cíti sa pohltené a dusené,“ dodal.

Takýto ľudia si myslia akí sú grandiózni, no podľa psychológa sú ako batoľatá, ktoré nemajú vybudované mechanizmy na zvládanie stresu a zložitých emócií. „Sú ako dvojročné dieťa so zbraňou,“ vysvetlil Vaknin.

image

Hádka.

Pexels.com/keira Burton/

„Pri hľadaní intímneho partnera sa snažia odpútať od materskej postavy a preto často pozorujeme fázy idealizácie, devalvácie a odvrhnutia,“ vysvetľuje a dodáva, že matka je pre nich ideálna a svojho partnera si idealizujú rovnakým spôsobom. Narcista podľa neho potrebuje dospieť, aby mohol mať dospelý vzťah. Práve preto sa svojich partnerov snaží zmeniť na svoju matku, aby mohol dokončiť proces, ktorý so svojou skutočnou matkou uzavrieť nedokáže.

Doktor Vaknin ešte dodáva, že narcista musí zničiť svojho partnera, aby sa odpútal od matky. „Stále hovorím matka a nie otec. Otcovské problémy tiež existujú, ale vývoj v jednotlivca má čo dočinenia najmä s matkou,“ vysvetlil.

Nič pre nich neznamenáš

„Napriek tomu, čo tvrdia samozvaní internetoví experti, narcisti nie sú vyberaví v tom, kto je ich partner,“ hovorí. Podľa neho si jednoducho vyberú niekoho, kto je k dispozícii. Ako vysvetlil pre FEMAIL, potrebujú len štyri „S“, a to „sex, suply, safety, service“, teda sex, uspokojenie, bezpečie a obsluhovanie. Ak splníš aspoň dve z týchto požiadaviek, stačíš im.

Nepotrebuješ žiaden špeciálny talent. Pre narcistu nič neznamenáš. Si len jednoducho nahraditeľný zdroj, ktorý naplní jeho požiadavky. „Vaše nádeje, sny a osoba nič neznamenajú. Môžete byť zúrivý psychopat, sériový vrah, dokonca kľudne aj leňoch, len im musíte poskytnúť dve zo štyroch S,“ vysvetlil Sam Vaknin.

image

Mladá žena prešla cez územie tigrov a preplávala rieku. Chcela sa vydať za Inda, s ktorým sa zoznámila cez internet

Vidia ťa ako slabocha

Dlhodobý vzťah s narcistom sa podľa odborníka vôbec nerovná lojalite z ich strany. „Presne vedia, čo robia, a môžu s vami zostať roky, idealizovať a znehodnocovať vás znova a znova,“ povedal. Pokiaľ im človek poskytuje ich dve S, tak zostanú.

Vzťah s nimi začína obrovským prívalom lásky. Potom príde fáza spoločnej fantázie. Narcista a jeho obeť sa utvrdzujú v jedinečnosti ich vzťahu. Pre jeho partnera je to opojné. Narcista mu dáva pocit exkluzivity, ktorý môže byť návykový. Niektorých ľudí práve toto k nim láka, iní si myslia, že ich dokážu zachrániť.

„Potom dôjde k devalvácii, a toho si je narcista tiež vedomý. Musí to urobiť ako súčasť svojho duševného procesu,“ tvrdí psychológ. Zatiaľ, čo pre jeho obeť je to zdrvujúce, u neho to nevyvolá žiadne emócie alebo empatiu. V skutočnosti ťa vtedy považujú za slabocha, aj keď vedia, že tento stav spôsobili oni. Tvoje emócie v nich však vyvolávajú pocit, že aj oni sú slabosi. 

Ľahko ťa nahradia niekým iným

Sam Vaknin sa o svoje poznatky ohľadom narcistov delí aj na YouTube. Tisícom fanúšikov v jednom videu vysvetľuje, že najlepšie ako riešiť koniec vzťahu s takýmto človekom je nekontaktovať sa s ním.

Človek s takouto poruchou sa ťa pokúsi vtiahnuť späť do tohto kolobehu. Môže to byť prostredníctvom správy, telefonátu alebo prehnaných prejavov lásky. Chce ťa získať naspäť, len aby sa mohol zopakovať celý proces od idealizovania až po následné odkopnutie.

Avšak len čo s tebou narcista skončí, nájde si niekoho iného. „Nie je dôležité, kto tá osoba je, je to len zásoba uspokojenia, ktorú treba spotrebovať, nič viac,“ zdôrazňuje Vaknin.

Objasňuje, že je rozdiel medzi sociopatom a narcisom, ktorí sú na internetových fórach obeťami bežne zamieňaní. Povedal: „Narcista potrebuje ľudí, potrebujú zásoby. Sociopat nie, oni nepotrebujú nič okrem seba. Ich intímni partneri sú len hračky.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. apríl 2024 00:10