Manažér poberá plat za to, že nerobí ničUnsplash/Robert Anasch, Zach Pickering
StoryEditor

Muž v Írsku zarába 121-tisíc eur za ničnerobenie. Počas pracovnej doby stíha aj dvojhodinovú prechádzku

Miroslav Kamody10.12.2022., 09:00h

Mnohí by si to s ním okamžite vymenili, on sa však cíti frustrovaný. Všetko to začalo tým, že chcel byť čestný.

Lajkuj Brainee.sk na

Zrejme každý z nás túži po práci, ktorá by bola adekvátne zaplatená, bavila nás a nejakým spôsobom kariérne posúvala vpred. A samozrejme, aby sme sa v nej nepretrhli. A potom je tu finančný manažér Írskych železníc, ktorý v podstate nerobí nič.

Ako informoval írsky web Independent, Dermot Alastair Mills zarába ročne 121-tisíc eur za to, že číta noviny, tlačí do seba sendviče a chodí na dlhé prechádzky. Nie vždy však jeho náplň práce vyzerala takto. 

Nejasnosti okolo financií

Všetko to začalo ešte v roku 2014, kedy si Mills všimol nejasné finančné praktiky v spoločnosti Irish Rail, ktoré pretrvávali najmenej dva roky. Napísal preto správu generálnemu riaditeľovi.

image

Najlacnejšie európske mestá, ktoré si môže dovoliť každý. Poznáme presné ceny aj tipy na ubytovanie

Chcel od neho, aby sa situácia vyriešila ešte pred tým, ako bude nútený posunúť tieto chránené informácie írskemu ministrovi železníc. Nič nedopadlo podľa plánov, s Millsa sa stal whistleblower a náplň jeho práce sa od základov zmenila.

V podstate to dnes vyzerá tak, že aj keď berie rovnaký plat na rovnakom pracovnom poste, nemá žiadne povinnosti a právomoci. Ide totiž o to, že ak by ho Irish Rail vyhodili, priznali by, že mal celý čas pravdu o zlom účtovníctve.

Číta noviny a tlačí do seba sendviče

„Povedal by som, že ak dostanem niečo, čo si vyžaduje prácu raz za týždeň, bol by som nadšený,“ povedal Dermot Alastair Mills na vypočutí komisie pre vzťahy s pracoviskami.

image

Muž pracuje pre írske železnice

Unsplash/Andrey Kremkov

Takmer deväť rokov od vyjadrenia prvého znepokojenia skončil „izolovaný“ na svojom pracovisku v železničnom závode Inchicore v Dubline. „Buď pracujem z domu, alebo idem do kancelárie – dva dni doma, tri dni v kancelárii,“ opísal.

„Ak idem do kancelárie, idem tam na 10:00. Kúpim si dvoje noviny, Times a Independent, a sendvič. Vojdem do svojej kabínky, zapnem počítač, pozriem si maily. Neexistujú žiadne e-maily spojené s prácou, žiadne správy, žiadna komunikácia, žiadna komunikácia s kolegami,“ opisuje svoj pracovný život.

image

Muž si kúpi noviny, sandviče a stíha aj prestávku

Unsplash/Pille R. Priske

Dlhé prechádzky

„Sedím, čítam noviny a jem svoj sendvič. Potom okolo 10:30, ak príde e-mail, ktorý vyžaduje odpoveď, odpoviem. Ak je s tým spojená práca, robím ju ja.“ Na obed sa vyberie už o 11:30 a potom sa „hodinu alebo dve“ prechádza po Inchicore.

Do práce sa vracia okolo 14:30 alebo 15:00. „Ak sa nedá nič robiť, idem domov,“ povedal pán Mills. Na otázku, či zarába 10 100 eur mesačne za to, že nič nerobí, povedal: „Áno – keď hovorím nerobiť nič, myslím tým nepoužívať svoje schopnosti.“ 

image

Najlepšia herná adaptácia všetkých čias? Sleduj emotívny trailer pre blížiaci sa seriál The Last of Us

Millsa po zverejnení informácií vylúčili z firemných stretnutí a školení. Nateraz si tak môže slobodne užívať svoje ničnerobenie, ktoré mu však prináša značnú frustráciu. Na druhú stranu, trošku frustrácie pri ničnerobení a vyše 10-tisícovom plate zrejme zvládli mnohí z nás.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 00:27