Dokumenty odhaľujú, ako Amazon sleduje každú minútu práce skladníkovUnsplash/Adrian Sulyok
StoryEditor

Dokumenty odhaľujú, ako Amazon sleduje každú minútu práce skladníkov. Vie aj to, ako dlho si bol na záchode

kam15.07.2022., 10:00h

Jeden z najväčších zamestnávateľov na svete dlhodobo sleduje pracovníkov v sklade, aby zaistil, že pracujú efektívne. Najnovšie dokumenty odhaľujú, ako celý systém vyzerá.

Lajkuj Brainee.sk na

Spoločnosť Amazon je vo svete okrem iného známa aj tým, že trestá a v istých prípadoch aj prepúšťa skladníkov, ktorí podľa nej strácajú v práci čas. Ako teraz informuje portál Vice, svet sa konečne dozvedel detaily o tom, ako spoločnosť sleduje pracovníkov a zaznamenáva každú voľnú minútu, alebo aj „time off task” (TOT).

Všetko sa to deje za pomoci ručných rádiofrekvenčných skenerov, ktoré zamestnanci skladu používajú na skenovanie zákazníckych balíkov. Dokumenty podané Národnej rade pre pracovné vzťahy v rámci sporu v sklade Amazonu na Staten Island s názvom JFK8 odhaľujú, že pracovníci môžu dostať písomné varovanie za nahromadenie 30 minút voľna za deň.

image

Kurací postroj či mäsové ponožky. Toto sú najbizarnejšie veci, ktoré si môžeš kúpiť na Amazone

Mohli ich aj prepustiť

Pokiaľ denne nazbierajú 120 minút voľna, respektíve 30 minút voľna v priebehu troch rôznych dní v priebehu roka, môžu byť prepustení. Tabuľky uvedené v dokumentoch ukazujú, ako v Amazone zaznamenávali každú minútu človeka - nechýbali informácie o tom, kto bol ako dlho na záchode, rozprávanie sa s kolegom či prechod na nesprávne poschodie.

Súbor usmernení odhaľuje, že Amazon v roku 2019 požiadal manažérov v JFK8, aby použili nástroj na sledovanie na identifikáciu „hlavného páchateľa“, teda osoby, ktorá počas pracovnej zmeny nazbierala najviac voľného času. Od manažéra sa potom požadovalo, aby sa pri každom dlhom zázname v systéme spýtal „hlavného páchateľa“, čo robil.

image

Dokumenty odhaľujú, ako Amazon sleduje každú minútu práce skladníkov

Unsplash/Yender Gonzalez

Detailné záznamy

Dokumenty ďalej odhaľujú, že manažéri boli vyškolení na zapísanie „hlavného páchateľa“ každej zmeny, no zároveň mohli vypočuť najmenej troch pracovníkov o tom, prečo neefektívne využili svoj pracovný čas.

Záznamy pracovníka, ktorému systém 17. marca 2019 zaregistroval 47 minút voľna, ukazujú, že išlo o päť blokov TOT. Následne manažér požiadal pracovníka o vysvetlenie toho, čo robili počas každého časového bloku.

„18:22-18:37 - [pracovník] išiel na poschodie 1 a bol poslaný na 2. poschodie.“

„20:30-20:40 - [pracovník] bol na záchode”

„20:00-20:05 – [zamestnanec] mal problém s [vybavením], overený [procesným asistentom] (čas sa nezapočítava do TOT)“

„21:13-21:23 - [pracovník] hovoril s iným [pracovníkom] bez identifikovaných prekážok.“

„23:04: 23:15 – [pracovník] si nepamätá“

image

Dokumenty odhaľujú, ako Amazon sleduje každú minútu práce skladníkov

Unsplash/Adrian Sulyok

Podľa príkladu Amazon odpustil pracovníkovi čas strávený chodením na toaletu a problém so zariadením, ale nie čas strávený chodením na nesprávne poschodie, čas strávený rozhovorom s iným zamestnancom alebo čas, keď si nevedel spomenúť, kde v tom momente bol.

Množstvo prepustených

V jednom z dokumentov Amazon vysvetľuje svojim spolupracovníkom účel svojej politiky TOT a hovorí, že „záväzok zamestnancov dokončiť pridelené úlohy je rozhodujúci, aby sme boli spoločnosťou, ktorá je najviac zameraná na zákazníkov“. Medzi nimi je aj informácia o tom, že 18 skladníkov bolo prepustených z dôvodu nazbierania viac ako dvoch hodín TOT za jeden deň medzi 1. januárom 2020 a 25. februárom 2020.

image

Slovná prestrelka miliardárov. Elon Musk a Bill Gates sa predbiehajú, kto viac bojuje s klimatickými zmenami

Dokumenty poskytujú novú jasnosť o často diskutovanom, ale doteraz neprehľadnom procese, ktorý sa používa na sledovanie, zdisciplinovanie a niekedy aj prepustenie pracovníkov Amazonu v Spojených štátoch. Viacerí pracovníci uviedli, že sa radšej nechodia napiť a nechodia na záchod, pretože sa boja, že budú disciplinovaní a prepustení.

Spoločnosť mlčí

Amazon neodpovedal na žiadosť o komentár ani na otázky o tom, či tieto zásady stále platia v JFK8, alebo či ich používajú iné sklady spoločnosti po celej krajine.

Morgan Lewis, renomovaná právnická firma, ktorá zastupuje firmu a špecializuje sa na boj proti odborovým jednotkám, predložila dokumenty Národnej rade pre pracovné vzťahy vo februári 2020, aby odmietla obvinenie, že Amazon sa nezákonne pomstil zamestnancovi skladu JFK8, ktorý zbieral podpisy od svojich spolupracovníkov na založenie odborov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 07:35