Troška troskaTroška Troska/
StoryEditor

TROŠKA TROSKA: Sprievodca letnými kúpaliskami

Troška troska22.08.2022., 13:00h

Leto sa končí, dojmy z kúpalísk ostávajú.

Lajkuj Brainee.sk na

Slovenský folklór podľa mňa nie je ani tak o salašoch a bryndzových haluškách, ako o kúpaliskách a langošoch. Môžeme sa hlásiť k tradíciám ľudových remesiel, ale tie sú na ústupe a prežívajú iba zo sentimentu. Avšak kúpaliskové tradície sú tu stále v nezmenenej podobe, odkedy sa pamätám. Nie sú kúpaliská podstatou našej národnej identity? Bazén, bufet, gadžoviny. To je v našej DNA.

image

TROŠKA TROSKA: Ako fašisti na Slovensku získali väčší rešpekt ako queer ľudia

Na kúpalisku je všetko. Útočisko pred následkami globálneho otepľovania, sexuálne napätie vo vzduchu, miestny kolorit obyvateľov. A langoše. Nuž… Ako kde.

Toto sú kúpaliská, ktoré som počas leta preskúmal.

Santovka Wellness (Cena: 9 eur celodenný vstup/7,5 eura v pondelok)

Doteraz nechápem, ako sa do názvu kúpaliska dostalo slovo wellness. Je to proste kúpalisko s plaveckým bazénom, relaxačným bazénom, detským bazénom a travertínovými bazénikmi. Práve travertínové bazéniky navodzu­jú dojem rímskych kúpeľov a sú najfotogenickejšou záležitosťou v celom areáli, preto sa objavujú vo veľkom na Instagrame.

image

Santovka Wellness

Troška Troska/

Ale Santovka má mnoho ďalších plusov. Možno ste počuli, že Madonna má maniere a musí si umývať vlasy v Evianke. Ak chcete uspokojiť svoju vnútornú divu, ale nie je budget, Santovka je riešenie. Všetky bazény sú napúšťané minerálkou, ktorú si môžete kúpiť vo fľašiach v obchode. A tu sa nemusíte obmedzovať iba na vlasy, ale môžete sa namočiť od hlavy po päty. Má to vraj blahodárne účinky na telo, ale z vody tiež oxiduje striebro. Minerálka Santovka má siričitý základ, preto smrdí ako vajcovka, ale to jej oproti Evianke dodáva osobnosť.

Najlepšia vec na Santovke je veľký plavecký bazén, ktorý je napustený poctivo skoro až po okraj. Vodu vymieňajú dvakrát do týždňa, preto bazény nemusia dezinfikovať chlórom. Plavecký bazén má luxusných 50 metrov, dá sa v ňom nerušene plávať a je v ňom príjemne studená voda.

image

Santovka Wellness

Troška Troska/

Z môjho pohľadu by každé kúpalisko malo mať povinne plavecký bazén a bufety s langošmi. Plavecký bazén posilní telo, bufety dušu. Bohužiaľ, Santovka bufety nemá, iba reštauráciu v hoteli a pod hotelom myslím neestetickú budovu pri plaveckom bazéne.

Dať reštauráciu na kúpalisko považujem za dekadenciu. Možno som konzervatívny, ale pre mňa je príliš chodiť do reštaurácie v teplákoch. A na Santovke v reštaurácii všetci sedia v plavkách, pijú pivo a jedia vyprážaný syr. Ten som si dal aj ja. Ale v tričku.

Na kúpalisku počas mojej návštevy absentovali aj langoše. Vraj vylepšovali receptúru, preto neboli v ponuke.

image

Santovka Wellness

Troška Troska/

Celkovo je ale Santovka príjemné tiché kúpalisko. Kúpalisku dominujú dôchodcovia, ktorí nerobia toľko hluku ako deti. Niektorí z nich trávia na kúpalisku celé leto. To som sa dozvedel úplnou náhodou, keď jedna baba z Holandska spoznala svojho dedka na mojej instastory. Tiež mi prezradila niečo o dôchodcovskej mafii, ktorá okupuje lehátka. Tie sú síce spoplatnené, ale je o ne tvrdý boj. Napríklad, iba som sa utieral uterákom a už mi pani nenápadne položila tašku k lehátku, lebo si myslela, že som na odchode. Ako vidíte, miestni dôchodcovia nepoznajú na ceste k lehátku zábrany.

image

TROŠKA TROSKA: Spoveď čiernej ovce z katolíckej rodiny

Termálne kúpalisko Dudinka (Cena: 6 eur za 3 hodiny + 3,5 eura za minerálny bazén)

Ďalšie kúpalisko v hontianskom regióne je aj Dudinka v kúpeľnom meste Dudince. Podľa počtu obyvateľov sú Dudince najmenšie mesto na Slovensku. Ale mestu dominujú predovšetkým návštevníci kúpeľov. Áno, opäť dôchodcovia.

Centrom mesta je promenáda, ktorá sa ťahá popri kúpeľných hoteloch a končí pri kúpalisku Dudinka. Kúpeľné pramene sú opradené legendami o víle Dudinke, ktorá je v meste vyobrazená v rôznych podobách. Víla je na erbe v mesta, v logu kúpaliska a najnovšie pribudla aj socha, ktorej predlohou bola superstaristka Martina Schindlerová. Tá dokonca mesto poctila svojou návštevou pri odhalení sochy, čo dokumentujú aj informačné tabule na náučnom chodníku.

image

Termálne kúpalisko Dudinka

Troška Troska/

Kúpalisko Dudinka pozostáva z vkusne zrekonštruovanej budovy a štyroch bazénov. Dudinka nemá plavecký bazén, ale rekreačný bazén, detský bazén, bazén s vodnými atrakciami a minerálny bazén. Za minerálny bazén sa platí príplatok, ale je to dobrá investícia. Bazén má vraj blahodárne účinky a na mňa pôsobil priam až omladzujúco.

Odkedy mám o 13 rokov mladšieho frajera, tak trávim veľa času s ľuďmi veku 20-čosi. Aj na párty v klube si uvedomujem, že už nie som najmladší. Lebo nie som. Ale ako inak sa má človek cítiť v obklopení mladých ľudí? Ak sa chcete cítiť mladšie, musíte sa obklopovať staršími ľuďmi. A na to je minerálny bazén ako stvorený, lebo vekový priemer v ňom je cca 70 rokov. Hneď sa začnete cítiť mladšie, lepšie precítite svoje neochabnuté telo a z bazéna si to s novonadobudnutou mladosťou môžete namieriť na šmykľavku a tobogan.

image

Termálne kúpalisko Dudinka

Troška Troska/

Tie sa nachádzajú pri bazéne s vodnými atrakciami. Väčšinou ho okupujú malé deti, ale necíťte sa trápne sa pridať. Ak ste si zaplatili 3,5 € za minerálny bazén, aby ste sa cítili mladšie, boli by to vyhodené peniaze, keby ste spochybňovali účinky. Ja som tiež išiel na tobogan a niekoľko starších ľudí sa pridalo. Neoľutovali.

image

Termálne kúpalisko Dudinka

Troška Troska/

Dudinka má niekoľko bufetov. Jeden sa špecializuje na zmrzlinu, ďalší sa špecializuje na vyprážanie vo fritéze. Tretí bufet s langošmi sa otvára iba cez víkend. Takže mi langoše v hontianskom regióne neboli dopriate.

Kúpalisko Modra (Cena: 3 eurá za celodenný vstup)

Najväčšou výhodou kúpaliska je cena. Po 17-tej je cena dokonca iba 1 €, preto kúpalisko býva preplnené Modranmi, ktorí sa prišli schladiť.

Kúpalisko má dva bazény. Jeden detský a jeden relaxačný. Problémom relaxačného bazéna je jeho hĺbka. Lepšie povedané plytkosť. Preto ľudia v ňom neplávajú, iba stoja. Ak si nebodaj chcete zaplávať, musíte manévrovať medzi ľuďmi a potom si uvedomíte, že je to viac o manévrovaní ako o plávaní.

image

Kúpalisko Modra

Troška Troska/

Tiež som to vzdal, tak som iba stál v bazéne a pozoroval statických ľudí. Ďalším kultúrnym aspektom, ktorý môžete vnímať na kúpaliskách, sú tetovania, ktoré si ľudia dávajú na telo.

Najviac ma zaujal pán, ktorý mal na hrudi vytetované dieťa. A to dieťa bolo reálne vedľa neho. Tetovanie vyzeralo ako karikatúra dieťaťa s tým, že karikatúra ale nebol zámer. Pán mal pri sebe ešte ďalšieho syna, toho už nemal vytetovaného. Aspoň nie na viditeľnom mieste. Reálne som sa zamýšľal, aké toto bude mať následky.

image

TROŠKA TROSKA: Históriu píšu ženy, ktoré nie sú ticho

Prečo toto robia rodičia svojim deťom? Čo nečítali v Biblii príbeh o Kainovi a Ábelovi? Toto nevyriešia ani roky terapie. Druhý syn bude chodiť po psychológoch a riešiť, že mu otec nikdy nevenoval dostatok lásky. Syn vnímal staršieho brata ako konkurenciu, lebo to on bol otcovmu srdcu blízky. Ako na to prišiel? Však mal jeho podobizeň vytetovanú na hrudi! To je reálne pri srdci!

Ponuka v bufete: hot dog, hranolky, vyprážaný syr. Langoš nemali.

Letné kúpalisko Považská Bystrica (Cena: 3 eurá za celodenný vstup)

Kúpalisko v Považskej Bystrici mi prišlo ako to najlepšie počas tohto leta v zmysle cena/výkon. Centrom kúpaliska je veľký bazén so šmykľavkou. Práve šmykľavka je tŕňom v oku Považskobystričanov, ktorí na ňu nadávajú vo vode i na súši. Obyvatelia spomínajú na staré dobré časy, keď mali na kúpalisku tobogan a zrazu ho niekto vymenil za šmykľavku, ktorá stála nekresťanské peniaze (sumy v klebetách sa pohybujú od 15 do 40 tisíc eur). Niekto sa nabalil a Považskobystričania nemajú teraz adrenalínovú jazdu, lebo iba sa šmyknete a hneď ste dolu.

image

Letné kúpalisko Považská Bystrica

Troška Troska/

Avšak na šmykľavku bola počas mojej návštevy dosť dlhá rada. Aj som si ju vystál. Aj som sa šmykol. Aj som bol hneď dolu. Aj som išiel znovu.

Kúpalisko v Považskej Bystrici podľa mňa má všetko, čo má kúpalisko mať. Čiže plavecký bazén, bufety a langoše. Začnem bazénom. Ten je obrovský a podelený na rôzne sekcie. Do jednej sa šmýka, v ďalšej sa relaxuje a v ďalšej sa pláva. A v plaveckej zóne je hlboká voda, tak tam ľudia nestoja, ale poctivo plávajú. Takže každý si príde na svoje. Plus, na kúpalisku je ešte detský bazén, na ktorý som nemal dôvod chodiť.

image

Letné kúpalisko Považská Bystrica

Troška Troska/

Čo sa týka občerstvenia, na kúpalisku sú otvorené dva bufety. V jednom majú Corgoň a mrazené polotovary. V druhom Svijany a langoše. Takže tu vzniká istá disproporcia v dĺžke radov, lebo všetci chcú Svijany a langoš.

image

Letné kúpalisko Považská Bystrica

Troška Troska/

Tieto dva bufety majú filozofickú hodnotu, lebo učia trpezlivosti. Lebo to je ako v živote… Veci, ktoré sa zdajú byť ľahko dosiahnuteľné, nebývajú príliš dobré. Ako pivo Corgoň, ktoré sme si kúpili, lebo sa nám nechcelo čakať a potom sme nadávali, prečo sme si radšej nepočkali pri druhom bufete. Tak sme potom čakali na Svijany a objednali si aj langoše. V ponuke bola písaná aj kukurica, ale keď sme sa pani bufetárky na ňu spýtali, tak nám povedala, že sa jej nepáči a nebude ju predávať. Tomu hovorím podnikateľka, ktorá si stojí za kvalitou.

Letné kúpalisko Matadorka (Cena: 7 eur za celodenný vstup)

Bratislava má viacero kúpalísk a každý má svoje obľúbené. Niekto miluje Delfín, niekto Tehelné pole (vraj tam nemajú langoš) a ja ako Petržalčan milujem Matadorku. Na kúpalisko mám magické spomienky z detstva, lebo keď som bol na kúpalisku prvýkrát, v bazéne akurát mali tréning akvabely. A čo je magickejšie v bazéne ako akvabely? Už len morské panny, ale tie sú v mori a nie v bazénoch.

image

Letné kúpalisko Matadorka

Troška Troska/

Aj Matadorka má presne to, čo robí kúpalisko kúpaliskom. Plavecký bazén slúži aj na športové podujatia a je pri ňom tribúna. Preto má veľkorysé rozmery, ľudia v ňom poctivo plávajú a neulievajú sa. Lebo keby sa ulievali, tak by sa utopili, keďže je na všetkých miestach hlboký.

Ďalšou dominantou kúpaliska je tobogan. Keď ho môj frajer videl na fotkách, tak sa nahneval, že to je určite tobogan, ktorý im zobrali z Považskej. A možno je to tak, lebo tobogan javí rôzne znaky opotrebovania. Na niektorých miestach z neho vyteká voda a tým nemyslím jeho koniec. Ale možno tobogan nemusí dokonale tesniť.

image

Letné kúpalisko Matadorka

Troška Troska/

Na tobogan chodia deti a aj dospelí. Predsa len je to väčší adrenalín ako v Považskej. Pri čakaní v rade som si všimol, že manželia predo mnou mali na krku zavesené reťaze a na nich obrovské medailóniky s Pannou Máriou. Títo ľudia vedeli, čo robili, keď išli na tobogan pod ochranou Bohorodičky. Každopádne, mal som dvojitý adrenalín. Z jazdy samotnej a ešte z napätia, či sa tobogan nerozpadne.

Na Matadorke sú tri bufety a pub. Jeden bufet má drinky, jeden nápoje a jeden ponúka rôzne jedlá vrátane burgrov. Nechýba langoš so všetkým za 4,5 €. Čo už si hovorím, že už je veľa, ale ktovie, kam nás ešte inflácia dostane.

Kúpalisko Eva (Cena: 7 eur za celodenný vstup)

Na Slovensku sú aj kúpaliská pre milovníkov dobovej architektúry. Napríklad, Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach má asi najkrajšiu budovu, akú som kedy videl. Bazény na kúpalisku sú malé, ale celý areál je vizuálny zážitok.

Architektonickým klenotom je aj kúpalisko Eva v Piešťanoch, ktorého funkcionalistická budova bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku.

image

Kúpalisko Eva

Troška Troska/

Piešťany sú kúpeľné mesto, čo má za následok vysokú koncentráciu dôchodcov na kúpalisku. S frajerom sme si zložili veci pri skupinke seniorov, ktorá sa navzájom hecovala ku konzumáciu domácej a potom sa motali značne pripití po kúpalisku. Dôchodcovia v kúpeľoch si vedia skutočne užívať život naplno na náklady zdravotnej poisťovne.

Kúpalisko Eva má štyri bazény, pričom mu dominuje plavecký bazén s dĺžkou 50 metrov. Za zmienku stojí aj termálny bazén, ktorý býva preplnený ľuďmi. A potom je tu bazén so šmykľavkou, za ktorý si musíte zaplatiť extra 1 € na deň pri pokladni. Toto je cenová politika, ktorej vôbec nerozumiem, lebo tým sa stráca celý spontánny vibe.

Platí sa aj za lehátka podľa materiálu. Za drevené 1,5 €, za plastové 2 €. Ale osobne preferujem miesta na tráve v tieni pod stromami.

image

Kúpalisko Eva

Troška Troska/

Na kúpalisku je niekoľko bufetov. V jednom majú drinky, v jednom sa dajú aj kúpiť aj burgre a pizza. Najväčší je oldschoolový bufet, na ktorý mal môj frajer ťažké srdce. On totiž miluje vyprážaný syr, ale oldschoolový bufet funguje na systéme sklenenej vitríny, ktorú napĺňajú vyprážanými jedlami. A keď sa bufetára spýtal, či nemajú aj čerstvý vyprážaný syr, tak hneď bol oheň na streche. Bufetár sa spýtal, aký syr je asi tak vo vitríne, do toho pribehla bufetárka a sa zaprisahávala, že ten syr pred chvíľou vypražila. Frajer syr odmietol a potom pri pive polhodinu nadával, prečo niekto nemôže spraviť jedlo na objednávku a pre koho ten syr potom vyprážajú, keď schne vo vitríne. Po pol hodine nadávok sa zdvihol a vrátil sa do bufetu skontrolovať vitrínu. Ten istý syr bol ešte stále bol tam. A tak nadával ďalej. Langoše nemali.

image

Kúpalisko Eva

Troška Troska/

Napriek tomuto zážitku je Eva príjemné letné kúpalisko s krásnou architektúrou a obrovským bazénom, v ktorom sa ľudia rovnomerne rozptýlia. Avšak od miestnych sme si vypočuli ďalšie sťažnosti. Jednej Piešťančanke sa vraj po návšteve kúpaliska zapálila chachara. Ale to je problematika, v ktorej sa radšej nechcem hlbšie vŕtať.

Leto sa končí a už teraz viem plány na to ďalšie. Chcem ho stráviť na kúpaliskách, kde som ešte nebol. Podľa mňa nás kúpaliská so svojim koloritom definujú ako národ a zaslúžili by si etnologický výskum, lebo fungujú ako skanzeny našich relaxačných tradícii.

Preto ak chcete cudzincovi ukázať skutočné Slovensko, neberte ho na salaš. Zoberte ho na kupko.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/troska-troska, menuAlias = troska-troska, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 02:02