Troška troskaTroška Troska/
StoryEditor

TROŠKA TROSKA: Históriu píšu ženy, ktoré nie sú ticho

Troška troska20.06.2022., 13:00h

Spomienka na časy, keď sa ženy nestarali do všetkého.

Lajkuj Brainee.sk na

Uplynulé týždne sa niesli v duchu excesov Igora Matoviča a už by sme si mohli zvyknúť, že minister financií opäť povedal niečo mimoriadne nevhodné. Vo dvojici sa to ale tiahne lepšie a prilievať olej do ohňa prišla aj jeho manželka.

Časopis Šarm priniesol absurdný rozhovor, ktorý sa primárne niesol v záhradkárskom duchu. Pavlína Matovičová sa pochválila, že v záhrade pestuje tri druhy rajčín, reďkovky, hokaido. Mrkve sa tento rok nedarilo. Manželka ministra financií spomenula aj ťažšie chvíle, keď ju skoro opľul pán na bicykli. Najzásadnejšia časť rozhovoru však odhalila, že u Matovičovcov neprekvitá iba ovocie a zelenia, ale aj spiatočníctvo. A to nehovorím o tom, že Igor Matovič ako minister financií nikdy nepoužil platobnú kartu.

Pani Matovičová poradila prezidentke, že žena sa nemá do všetkého miešať a mlčať je zlato. Následne sa vyjadrila, že sa neobáva až tak vojny na Ukrajine ako dopadov gender ideológie na budúcnosť detí, ktoré sa následne môžu identifikovať ako zvieratá, kamene alebo snehové vločky. A ešte dodala, že si váži gejov a lesby, ktorí nedávajú svoju orientáciu najavo.

Kde začať?

Vráťme sa do časov, keď sa ženy nemohli miešať do vecí verejných. Volebné právo pre ženy na Slovensku vstúpilo do platnosti v roku 1920. Toto nebola samozrejmosť, západné krajiny ako Francúzsko, Taliansko alebo Belgicko uzákonili volebné právo oveľa neskôr. Takýto progres bol zapríčinený viacerými faktormi. Na jednu stranu to bolo spôsobené rozpadom monarchie, snahou vymaniť sa zo starých štruktúr, formovaním elít a predovšetkým vďaka ženám, ktoré neboli ticho.

image

TROŠKA TROSKA: O rozpade tradičnej rodiny, za ktorý nemôžu gejovia

Snahy o zrovnoprávnenie žien s mužmi dovtedy narážali na odpor. Vtedajšia spoločnosť považovala emancipáciu za hrozbu proti prírode, pretože mala rozptyľovať ženy od ich prirodzených úloh, čo bolo plodenie detí a starostlivosť o rodinu.

Práve v rozbíjaní týchto predsudkov zohralo dôležitú úlohu ženské hnutie. Za prvú feministku sa označuje Hana Gregorová, manželka Jozefa Gregora Tajovského. Do histórie sa zapísal incident, keď si pred ňou odpľul Svetozar Hurban Vajanský za jej feministické aktivity, ktoré považoval za skazu. Boj za práva žien prebiehal predovšetkým v ženských spolkoch cez publikačnú a osvetovú činnosť. Hana Gregorová burcovala ženy, aby mali väčšie ambície ako len domáce práce a vzdelávali sa. Snahy ženského hnutia vyvrcholili v československej ústave, ktorá právne zrovnoprávnila ženy s mužmi na politickej, sociálnej a kultúrnej úrovni.

Návrat k obmedzovaniu ženských práv znamenala ideológia Slovenského štátu v duchu katolíckej náuky. Prezident Jozef Tiso hlásal zámer vrátiť ženu rodine a v danom období bolo považované za nežiaduce, aby vydatá žena pracovala. Pracujúce ženy boli prezentované ako ziskuchtivé a škodlivé pre spoločnosť. Toto malo za následok prepúšťanie vydatých žien zo škôl a úradov, aby nezaberali miesta mužom a venovali sa rodine. Populačnej politike venoval Slovenský štát špeciálnu pozornosť, pričom predseda vlády Vojtech Tuka kládol špeciálny dôraz na rodinné prídavky a prísnejšie tresty za potraty.

image

TROŠKA TROSKA: Ako sa cítim v krajine, kde som pre Igora Matoviča nepriateľ štátu

Hana Gregorová bola mimoriadne kritická voči Slovenskému štátu a neskôr sa stala súčasťou protifašistického odboja v Prahe, aj keď za túto činnosť hrozila poprava.

Niekedy je dobré si pripomenúť históriu. Hlavne v časoch, keď Pavlína Matovičová dáva prezidentke najavo, aby ako žena bola ticho a jej manžel sa spája s uctievačmi Slovenského štátu v bitke za rodiny.

Na príklade Hany Gregorovej vidíme, že žena žijúca pred 100 rokmi mala progresívnejšie zmýšľanie ako niektorí ľudia dnes. Na rozdiel od dnešných politikov mala jasnú víziu, čo spoločnosť potrebuje. A to boli vzdelané ženy, ktoré rozvíjajú svoj potenciál.

Pani Matovičovej by pomohlo, keby opustila svoju bublinu a skúsila objavovať svet za plotom záhrady. Možno by stačilo zájsť do divadla, knižnice alebo galérie, aby sa zoznámila s tvorbou slovenských spisovateliek, poetiek, režisérok alebo výtvarníčok, ktoré majú čo povedať. A potom by pochopila, že svet nevzbĺkne v plameňoch, ak majú ženy hlavné slovo. To spôsobí globálne otepľovanie. A to je skutočná hrozba pre deti. Kto sa potom bude identifikovať ako snehová vločka, keď nebude padať sneh?

Pani Matovičová sa obáva dehonestácie hodnôt. Ale o akých hodnotách je reč? Diplomová práca jej manžela je urážkou hodnoty vzdelania a skrátené pripomienkové konanie k detským prídavkom devalvuje hodnotu poctivej práce. Ľudia už sú otrávení z bombastických nápadov ministra financií, ktoré neprinášajú výsledky, ale stoja nemalé peniaze.

Viac ako 30 rokov môžeme rozvíjať hodnotu slobody a aj vďaka nej môžu ženy skúmať nevyšliapané chodníčky. Niektoré sa cítia dobre ako ženy v domácnosti a za to si zaslúžia rešpekt. Ale rovnako sú ženy, ktoré hľadajú ďalšie naplnenie v kariére a majú prínos aj pre širšiu spoločnosť. Existujú ženy, ktoré milujú ženy a ich láska nemá menšiu hodnotu ako iná láska. A rovnako sú medzi nami ženy, ktoré sa ako ženy nenarodili a museli si prejsť náročnou cestou sebapoznania.

Pani Matovičová mala šťastie, že ju napĺňa rola matky a gazdinky. V tejto polohe nemusí bojovať s predsudkami konzervatívnej spoločnosti, skôr napĺňa očakávania. Ale hľadať svoju definíciu mimo udržiavateľky rodinného krbu chce odvahu. Zuzana Čaputová ukázala cestu, že aj žena sa môže stať prezidentkou.

Ako si história bude pamätať Matovičovcov?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/troska-troska, menuAlias = troska-troska, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 05:07