Jaroslava FabiánováProfimedia
StoryEditor

Vraždiť začala ešte ako neplnoletá. Jaroslava Fabiánová je jednou z mála žien, ktoré si odpykávajú doživotie

Miroslav Kamody04.10.2024., 12:00h

Na svedomí má štyri úmrtia, aj keď úmysel vraždiť mala len trikrát. Toto je príbeh Češky, ktorý na začiatku tisícročia šokoval verejnosť.

Lajkuj Brainee.sk na

Pochádzala z rozvrátenej rodiny, údajne bola znásilňovaná a napokon skončila na ulici. Možno aj preto lesbicky orientovaná žena pociťovala nenávisť k mužom. A tá bola taká veľká, že sa rozhodla vraždiť. Jaroslava Fabiánová je len jedna zo štyroch žien v Česku, ktorá si odpykáva doživotný trest. Toto je jej príbeh.

Fabiánová sa narodila v roku 1965, pričom v detstve mala byť znásilnená. Keď mala 13 rokov, jej rodičia sa rozviedli a ani jeden o svoje deti nejavil záujem. Ako 16-ročná sa v Děčíne pridala k partii rómskych rovesníkov, ktorí sa živili krádežami a prostitúciou.

image

Takto vyzerá doživotie na Slovensku. Cela má len 3,5 metra, fyzický kontakt je zakázaný a niektorí odsúdení sa radšej zabili

Prvá vražda

Keď bola na jeseň 1981 pri vlámaní bufetu, na mieste činu zanechala stopy, vďaka čomu ju vyšetrovala polícia. V októbri toho istého roku skončila v byte 78-ročného Vladimíra, ktorý bol známy tým, že neplnoletým dievčatám platil za sexuálne služby. Keď jej však nezaplatil toľko, koľko si predstavovala, rozhodla sa ho zabiť.

V kuchyni ho usmrtila murárskym kladivom do hlavy a okrem toho mu uštedrila dvadsať bodných rán nožom do hrudníka. Aby toho nebolo málo, ostrým šidlom ho pobodala aj na tvári. Tu sa však vraciame ku krádeži v bufete - odtlačky prstov na krabici od kakaa a odtlačok topánky v krvi ju rýchlo identifikovali a hneď na ďalší deň už bola v rukách polície.

Bola neplnoletá, a tak ju odsúdili len na sedem rokov väzenia - vďaka odvolaniu bola po štyri a pol roku na slobode. Pracovala ako výhybkárka, no privyrábala si prostitúciou. Príliš si ju však kvôli svojej lesbickej orientácii neužívala. Aj preto začala svojich klientov uspávať liekmi a následne ich okradla.

image

Jaroslava Fabiánová

Profimedia

Naspäť vo väzení

Takto sa dostala k peniazom či rôznej elektronike za stovky tisíc korún. Všetko sa pokazilo, keď mala stráviť noc s dvomi maďarskými turistami. Na hotelovej izbe im do piva primiešala hypnotikum a okradla ich o 150-tisíc. Jeden z nich však mal problémy so srdcom a kombinácia vysokej dávky liekov a alkoholu ho zabila.

Vyšetrovatelia neboli schopní preukázať úmysel zabiť ho, a tak dostala len desať rokov väzenia za ublíženie na zdraví s následkom smrti. Za dobré správanie ju však v roku 2001 prepustili s nariadeným zákazom pohybu po Prahe na päť rokov. Vo februári 2003 v jej uliciach však ukradla telefón a predala ho do záložne.

A keďže sa preukázala dokladmi, chytili ju a odsúdili na jeden rok s trojročným odkladom. Nebyť odkladu, ďalšie dve obete by do svojho zoznamu už nepridala. 5. júna 2003 v našli v Prahe vo svojom byte 83-ročného Augustína. Zavraždila ho v kuchyni šiestimi ranami kuchynským sekáčikom, následne jeho telo odtiahla do obývačky, posadila ho do kresla a zakryla plachtou.

image

Krvavý prípad, ktorý šokoval Kežmarok. Svorka nenávidela nevestu, tehotnú ju rozpolila a pochovala v pivnici

Pátranie a posledná vražda

Z bytu si odniesla trojicu obrazov, ktoré vyrezala z rámov, a elektroniku v hodnote 50-tisíc korún. Polícia na mieste našla daktyloskopické stopy (tie zanecháva človek vďaka tomu, že dlane sú trvale jemne spotené a tento pot zostáva na povrchu predmetov, ktoré človek chytil, alebo na materiáloch, ktorých sa dotkol alebo pridržal) a DNA Fabiánovej.

K tomu jedna svedkyňa uviedla, že jej pomohla predať jeden z obrazov za 10-tisíc korún do galérie. Po žene vyhlásili pátranie. V auguste toho istého roku bola hospitalizovaná v Prahe a po prepustení z nemocnice aj napriek súdnemu zákazu v meste zostala.

Následne sa na električkovej zastávke zoznámila s 31-ročným Richardom, ktorý ju pozval na diskotéku a následne aj k sebe domov. Východu slnka sa však už nedožil - Fabiánová ho ubodala 38 ranami nožom. Na mieste činu boli nájdené jej stopy aj DNA za nechtami obete. 

image

Jaroslava Fabiánová v roku 2022

Profimedia

Chytiť sa ju podarilo až 22. augusta, okamžite ju obvinili z oboch vrážd. Pri výsluchu tvrdila, že Augustín jej obrazy daroval, a pretože mu nebolo dobre, z bytu následne odišla. Pri Richardovi priznala, že ho okradla, no vraj mu nijako neublížila. Dôkazy však hovorili niečo iné a v roku 2005 bola ako len tretia žena v histórii Českej republiky odsúdená na doživotie.

Šanca na nápravu je minimálna

Pred dvomi rokmi sa Fabiánová pokúsila o znovuotvorenie svojho procesu. Výsledkom však bolo, že jej o desať rokov predĺžili dvadsaťročnú lehotu, po ktorej môžu doživotní odsúdenci žiadať o podmienečné prepustenie. Na slobodu sa tak dostane najskôr v roku 2036, keď bude mať 71 rokov. Vrahyňa sa však proti rozhodnutiu podala sťažnosť.

„Fabiánová má pocit, že jej znalecké posudky ublížili,“ tvrdí jej obhajca Jaroslav Ortman. Podľa súdu sa však ani jeden z návrhov odsúdených netýkal dôkazov, ktoré by mohli priniesť zmenu rozsudku.

image

Trávili hostí a okrádali ich. Z príbehu prvej známej sériovej vrahyne ťa doslova strasie od hnusu

„Od 16 rokov žije kriminálnym spôsobom, neštíti sa praktík získať prostriedky na obživu aj usmrtením človeka,“ opísal vrahyňu sudca. Fabiánovú označil za zvlášť nebezpečnú recidivistku s mimoriadne nepriaznivou prognózou možnej nápravy. Podľa znalcov má žena extrémne zlú povahu s agresívnymi rysmi.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. október 2024 13:26